De la novel·la al còmic: recomanacions de llibres per regalar aquest Nadal
Us proposem nou títols de gèneres diversos per no fallar aquestes festes: des de la nova traducció d'un clàssic immortal fins al còmic més contemporani
Si us pregunteu quin llibre podeu regalar aquestes festes, aquí en teniu una selecció amb 9 propostes de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio: cinc novel·les, dos còmics, una biografia artística i un de cuina.
1. "Set campanars", de Sara Baume
Nadal és temps de retrobar-se amb la família i els amics, temps d'un cert recolliment. És un bon moment per llegir "Set campanars", de Sara Baume (editorial Les Hores). Justament, parla d'una parella que es vol allunyar d'aquestes relacions i de la voràgine diària i van a viure en una casa aïllada del camp irlandès únicament en companyia dels seus gossos.
Allà, la Bell i en Sigh, dos solitaris, amb el pas dels anys es van fusionant amb l'entorn i entre ells mateixos i els petits sorolls de la casa, el vent o les olors marquen el compàs del dia a dia.
Amb una gran bellesa, Sara Baume crea una atmosfera pròpia, un món tancat en què l'autora explora temes com la dependència de les parelles i sobretot fa un bellíssim retrat de les coses ordinàries i de la natura.
2. "Actes humans", de la Premi Nobel Han Kang
Després de publicar "La vegetariana" i "La classe de grec", La Magrana recupera "Actes humans", de la Premi Nobel d'aquest any, Han Kang. Una novel·la que parla de les ferides col·lectives, de la repressió i de la violència humana. Està situada al maig del 1980 i parla de la repressió de l'exèrcit davant les protestes contra la dictadura militar de Jeon Duhwan.
Una obra polifònica que ret un homenatge a les víctimes de la massacre de la seva ciutat natal a través de les veus de les víctimes i els supervivents de la dictadura sud-coreana.
Introduïda en català per l'editorial Rata, Han Kang destaca, segons l'Acadèmia sueca, per la seva intensa prosa poètica que afronta traumes històrics i exposa la fragilitat de la vida humana. Ara és un bon moment de recuperar-la.
3. "Un cel ple d'estrelles", de Carme Martí
Com si fos un calendari d'advent i amb el Nadal com a protagonista, "Un cel ple d'estrelles" (La Magrana) són 24 relats basats en històries reals amb més d'una trentena de veus molt diferents dels 7 als 95 anys. Carme Martí viatja per diferents punts del món, des de la Conca de Barberà fins a Mèxic, passant per Barcelona, Bolonya o el Senegal.
La majoria de testimonis que va entrevistar Carme Martí són persones anònimes que aboquen records com la posada de l'arbre de Nadal, la representació dels pastorets o un regal que no porten els Reis.
Amb aquest títol, l'autora fa una picada d'ull a la seva obra més celebrada, "Un cel de plom", la vida novel·lada de Neus Català. La seva filla Margarita és la protagonista d'un dels relats. Després de parlar tants anys de la deportació de la seva mare, ara recupera el Nadal de la infantesa al costat de la mare i d'un regal que li va fer. Un regal tan meravellós que encara ara el recorda amb emoció.
4. "Notre-Dame de París", de Victor Hugo
Edicions de 1984 tanca el quarantè aniversari publicant un dels llibres emblemàtics del segle XIX francès. Esther Tallada s'ha fet càrrec de la traducció de l'obra, que, com explica al pròleg, és un veritable monument literari a cavall entre la novel·la històrica i la novel·la gòtica.
"Dramàtica, poètica, irònica, tètrica, dolça i cruelíssima, reinterpreta a la manera romàntica el conte tradicional francès "La bella i la bèstia". Coincidint en el temps amb la reobertura del temple parisenc després de l'incendi del 2019, val la pena rellegir o descobrir la història d'amor entre Esmeralda i el campaner Quasimodo.
5. "L'ànima de l'emperador", de Brandon Sanderson
Duna Llibres i Mai Més han unit forces per recuperar el fons editorial de Sanderson i publiquen en català aquest fenomen de masses, amb més de 30 milions de llibres venuts arreu del món. "L'ànima de l'emperador" és la primera entrega en català de l'univers Cosmere, on passen moltes de les històries de l'escriptor de Nebraska.
Els amants de la ciència-ficció i la fantasia no es poden perdre aquest títol traduït per Marta Armengol Royo.
6. "Oikia": còmic fet per joves en risc d'exclusió social
"Oikia", publicat per Indòmita, el segell juvenil de Raig Verd, és un recull de textos escrits per joves en risc d'exclusió social. La majoria han arribat de països africans, però també n'hi ha 2 de catalans i un de búlgar. Tots han tingut la valentia d'explicar les seves històries, plenes de pors, violència i tristesa... però els relats traspuen amor i esperança per aconseguir un futur millor. Les seves experiències les il·lustren 8 reconeguts dibuixants de còmics, entre els quals hi ha Agustín Comotto, Susanna Martín i Martín Tognola.
Oikia és el nom de la casa que els va acollir a Girona fins als 18 anys i on, entre altres coses, van aprendre català. Els relats són un dels treballs que van fer. Ferran Capità, director del centre entre el 2017 i el 2022, escriu això al pròleg del còmic:
"Quan escrivim des del cor obrim portes... que darrere amaguen la pena i el dolor d'experiències traumàtiques, massa sovint no resoltes. Estem convençuts que aquesta petita acció suposarà un granet que els permetrà viure més en pau amb el seu passat"
7. "Bèsties", fusió de Carlin i Malet
I encara un altre còmic. Comanegra ens regala una altra col·laboració entre John Carlin i Oriol Malet. És "Bèsties", un còctel entre "La rebel·lió dels animals" i "Lady Macbeth" per explicar la història de Nicaragua. Com si Orwell i Shakespeare unissin forces per explicar com pot ser de mesquina, la humanitat, un cop aconsegueix el poder. El llibre es va gestar a partir dels articles dominicals de Carlin que ja il·lustrava Malet parlant sobre el drama de Nicaragua.
Els protagonistes, Daniel Ortega i la seva dona, Rosario Murillo, comencen la història com a cabres i a poc a poc van mutant en porcs.
Els dos autors van demostrar la seva força treballant junts a "Mandela i el general" i no descarten repetir més endavant la seva col·laboració en format còmic.
8. "De la meva vida", l'autobiografia de Miquel Barceló
La infantesa, la pintura, la ceràmica, el mar i la vida a Mallorca, París i l'Àfrica són algunes de les qüestions que tracta el pintor mallorquí Miquel Barceló a la seva autobiografia "De la meva vida", publicada per Galàxia Gutenberg. Unes memòries molt originals i plenes de fotografies, dibuixos i anotacions curtes escrites a raig, com explicava l'autor en la seva presentació a Barcelona.
9. "Per sucar-hi pa": receptes, il·lustracions i apunts sobre lèxic
I acabem amb un receptari ideal per a bocafins i lletraferits: "Per sucar-hi pa", d'editorial Comanegra, que integra les receptes del xef del Can Xapes de Cornellà de Terri, Lluc Quintana; les il·lustracions de Marta Montenegro i els apunts sobre lèxic i expressions culinàries de Magí Camps. Les 40 elaboracions surten a partir de l'explicació de dites com "s'ha acabat el bròquil", "para el carro, llobarro", "gallina vella fa bon caldo" o, és clar, el "per sucar-hi pa" del títol. El pròleg és d'una xef que parla tan bé com cuina: Carme Ruscalleda.
10. "Antoni Gaudí, vida i obra", la història d'un geni
Una vida d'artista que podem llegir aquests dies de Nadal és al llibre "Antoni Gaudí, vida i obra", publicat per Edicions Pòrtic. L'última biografia del mític arquitecte català és obra del prevere Armand Puig, que en aquestes pàgines aprofundeix en aspectes poc coneguts del geni, com la seva infància a Reus o el dejuni que va fer el 1894, quan tenia 42 anys. Com explica Puig, va ser el bisbe Torras i Bages qui li va recomanar que es deixés de "dejunis destructius" i s'orientés a treballar en la Sagrada Família.
- ARXIVAT A:
- Literatura