
De la recerca mèdica als microxips: la UB estrena un microscopi electrònic únic a l'estat
Ha costat més de 3 milions d'euros i permetrà que Catalunya participi en projectes europeus de recerca en l'àmbit de la nanotecnologia i la imatge biomèdica

Purificació Barceló
Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència
@pjbarcLa recerca catalana compta amb un nou equipament únic a tot a l'estat. Es tracta d'un nou microscopi electrònic d'última generació de la Universitat de Barcelona instal·lat al Parc Científic.
Per les seves característiques, situa Catalunya en les àrees referents d'Europa en àmbits com la nanotecnologia o la imatge biomèdica.
La infraestructura es va adquirir el maig del 2022 i des d'aleshores s'hi han anat incorporant elements per convertir-lo en un microscopi d'última generació. Fins ara estava en proves, però ja ha començat a funcionar a ple rendiment.
Ha costat 3,3 milions d'euros, cofinançats a través del programa europeu Feder de Catalunya.
Recerca de malalties i materials
Es tracta d'un instrument singular a l'estat espanyol, per les seves característiques d'alta resolució i versatilitat que el fan únic per treballar, sobretot, en ciència de materials i en biomedicina.
Per exemple, el microscopi permetrà "estudiar processos importants d'agregació de proteïnes, que són fonamentals en malalties com l'Alzheimer, o comprovar l'eficàcia d'altres teràpies avançades", tal com ha explicat a Catalunya Ràdio el director de centres científics i tecnològics de la Universitat de Barcelona, Juan Fran Sangüesa.
Entre moltes altres coses, permetrà reconstruir virus en tres dimensions i, en l'àmbit dels materials, es podrà fer servir per analitzar bateries i microxips, per exemple.
"Podem tornar a competir a la Champions League"
El fet de disposar d'aquest instrument permet poder participar en dues xarxes europees d'investigació de referència: una en l'àmbit dels nanomaterials i la nanotecnologia i l'altra en l'àmbit de la imatge biomèdica.
D'aquesta manera, tal com explica Sangüesa, "podem tornar a competir a la Champions League".
A disposició de la recerca pública i privada
El nou equipament, de referència a Espanya, estarà a disposició de la comunitat científica, les institucions de recerca pública i les empreses.
- ARXIVAT A:
- Ciència