El Parlament aprova condicionar la investidura de Sánchez a treballar per un referèndum
Els Comuns han votat a favor de l'amnistia, mentre que la CUP s'ha abstingut i ha facilitat l'aprovació del text, que posa com a condició parlar d'un referèndum acordat
ERC i Junts han tensat una mica més la corda per a la investidura de Pedro Sánchez. No hi ha hagut sorpreses i el Parlament ha aprovat aquest divendres les propostes de resolució a favor de l'amnistia i perquè abordar les condicions per a un referèndum sigui una condició de cara a les negociacions d'investidura al Congrés dels Diputats. Les dues propostes, acordades dijous a última hora just abans que tanqués el registre, han tirat endavant amb el rebuig del PSC i amb suports diferents.
La de l'amnistia ha tingut el suport d'ERC, Junts, la CUP i els Comuns. En total, 81 vots a favor, 47 en contra i cap abstenció. Els diputats de Ciutadans no han votat.
El text insta "el govern i les institucions catalanes a sumar-se a l'esforç col·lectiu per l'aprovació d'aquesta llei" i afegeix que "en la tramitació es faran les accions necessàries per tal que s'incloguin totes les persones represaliades per motius polítics en aquesta causa i en defensa dels drets i llibertats".
És un redactat prou ambigu per aconseguir que ERC, Junts i la CUP es posessin d'acord per presentar un text comú, que resol les disputes pel lideratge amb la menció al govern i a les institucions.
La de l'autodeterminació i el referèndum, acordada per Esquerra i Junts quan ja semblava que continuaria la trencadissa independentista, ha prosperat amb 65 vots a favor (els de Junts i ERC), 54 en contra i 9 abstencions, les dels anticapitalistes. Tampoc en aquest cas Ciutadans ha votat.
El text de la proposta aprovada explicita que "el mandat que va sortir del referèndum del Primer d'Octubre de 2017 podrà ser substituït per un nou referèndum acordat amb l'Estat" i insta "el govern de la Generalitat a fer totes les accions oportunes per fer-ho realitat". I acaba amb la part més polèmica:
"El Parlament es pronuncia a favor que les forces polítiques catalanes amb representació a les Corts espanyoles no donin suport a una investidura d'un futur govern espanyol que no es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració d'un referèndum."
Les votacions de les propostes de resolució han culminat la tercera i última sessió del debat de política general, que va començar dimarts amb el discurs del president de la Generalitat, Pere Aragonès.
El referèndum, una línia vermella que ha elevat la incertesa
Als passadissos del Parlament, la sensació aquest divendres és que s'ha complicat més el camí perquè hi hagi un acord entre independentistes i socialistes que permeti que Pedro Sánchez continuï a La Moncloa.
Fonts socialistes expliquen que no només estan molestos pel text que situa la negociació d'un referèndum com a línia vermella, i així ho han traslladat a Esquerra i Junts, sinó que tampoc els ha agradat el moment. La proposta ha coincidit amb la segona votació d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo al Congrés, moment a partir del qual el PSOE donava per obertes les negociacions. A banda, demanen que no es doni per feta l'amnistia.
Els de Salvador Illa han apujat el to. Continuen demanant prudència i discreció en les negociacions, però no descarten, si cal, anar a eleccions, si bé afegeixen que faran tot el possible per evitar-ho. També comparen les exigències catalanes amb l'estratègia que s'està seguint al País Basc, on Bildu no ha posat línies vermelles a l'aval a un govern liderat pels socialistes.
Tant ERC com Junts al·leguen que només han posat per escrit un objectiu que ja defensaven. Tant els uns com els altres asseguren que són on eren, en el sentit que no s'han mogut de la idea que la solució al conflicte polític exigeix tornar a votar sobre la independència. I argumenten que la petició de parlar del referèndum ja ve de lluny i que és el PSOE qui ha de decidir si vol anar o no a una repetició de les eleccions generals.
Un cop acabat el debat, el president Aragonès s'ha felicitat perquè considera que l'estratègia de la negociació n'ha sortit reforçada:
El nostre objectiu: millorar la vida de la ciutadania i resoldre el conflicte de fons entre Catalunya i l'Estat. Ho vaig dir dimarts: l'amnistia és imperativa, però també posar les bases pel referèndum. Avui el Parlament ho ha aprovat. L'aposta per la negociació surt reforçada.
Pere Aragonès i Garcia ? (@perearagones) September 29, 2023
Fonts de Junts, per la seva part, remarquen que estan satisfets que s'hagin aprovat les propostes i es vanten de ser el grup que més resolucions ha aconseguit aprovar. En concret, han pogut aprovar 17 resolucions senceres (aquest any, es votava per punts) i 2 de forma parcial, a banda de la transacció. Esquerra, en canvi, ha aconseguit que s'aprovessin 3 resolucions senceres i alguns punts de 6 més, però n'hi han tombat 9 d'íntegres.
En aquest moment polític, tothom ha fixat posicions. I només els pròxims dies es veurà si el que ara sembla innegociable es pot rebaixar o no.
El Parlament constata la falta de confiança en el govern d'Aragonès
Més enllà de l'objectiu de les forces independentistes, el final del debat de política general també ha servit per constatar que el govern d'Aragonès està en minoria.
La proposta que defensaven els socialistes sobre el conflicte català, que instava a dialogar dins de la Constitució per avançar en la "convivència" a Catalunya, no ha prosperat. En canvi, sí que ho ha fet la que recull que, un any després del trencament del govern ERC-Junts, "persisteix, i fins i tot s'ha accentuat", la manca de confiança de la majoria de la cambra en el govern". El Parlament ha validat aquest punt amb 82 vots a favor, 33 en contra i 19 abstencions. I s'han aprovat dues propostes més en aquest sentit, presentades per Junts i els Comuns.
Junts i PSC s'han alineat per votar conjuntament diverses propostes sectorials d'ERC que el govern ja té en marxa en temes com la salut, la mobilitat, l'energia o l'esport femení. Ha estat una manera de fer veure que el govern està en minoria, tot que d'Esquerra també recorden que no hi ha una majoria alternativa al Parlament.
El Parlament ha aprovat iniciatives en diversos sentits, com ara limitar l'accés dels infants a la pornografia, garantir l'educació sexoafectiva, crear en 3 mesos 200 places residencials per a víctimes de violència masclista. També reclamar la dimissió del president de la Federació Catalana de Futbol, Joan Soteras, a banda de donar suport a les jugadores de la selecció espanyola, o reclamar les competències hídriques plenes en tot l'àmbit territorial de Catalunya.
Intervencions dels grups: de la "gesticulació" a "votar no divideix"
Abans de les votacions, els grups han tingut un torn d'intervenció de 10 minuts cadascun, durant els quals la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha acusat el govern de no tenir rumb. "És un govern feble", ha apuntat sobre el fet que continua en minoria, amb 33 diputats.
Amb el rerefons de la proposta que condiciona la investidura de Pedro Sánchez a parlar de com s'hauria de celebrar un referèndum, Romero ha criticat la "gesticulació" del govern:
"Els ciutadans han apostat pel diàleg que ha de servir per superar la divisió. No hi ha un altre camí possible. La rauxa no pot guanyar el seny, la necessitat de protagonisme no pot guanyar la discreció i la prudència. I la gesticulació no pot guanyar la feina.".
Per part de Junts, Mònica Sales ha agraït als Comuns que facin el gest de votar a favor de les propostes de resolució per l'amnistia. "Avui, el 52% del Parlament vota a favor de la llei d'amnistia, també amb el suport dels Comuns, a qui agraïm el gest", ha apuntat.
Sobre la proposta que s'abordi les condicions d'un referèndum, Sales ha advertit que hi ha d'haver un compromís: "Les forces polítiques catalanes no han de donar suport a qui no es compromet amb un referèndum", ha dit. I ha refermat la idea que Junts no s'ha mogut de la seva posició:
"Les urnes mai no divideixen. Els de Junts som on érem i seguirem per aquí, per construir un país lliure, més just i pròsper. Ens mantindrem fidels als nostres ideals."
El diputat dels Comuns David Cid ha retret al govern "manca de lideratge". "Vostè serà recordat per la batalla amb Junts, abans hi haurà la independència de Catalunya que la seva independència de Junts", ha etzibat a Aragonès.
Cid ha retret a ERC i Junts que estiguin més centrats en la seva disputa pel lideratge independentista que en evitar un govern de dreta i extrema dreta a Espanya. "Una negociació no pot ser una competició. Cal altura de mires, no podem donar una segona oportunitat a PP i Vox", ha avisat, tot demanant que no es posin línies vermelles a la negociació.
Els Comuns defensen l'amnistia i asseguren que serà "una victòria" per a Catalunya.
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha demanat que "no es confongui la falta de rumb amb tenir un rumb diferent". Ha admès que l'aritmètica parlamentària fa evident que el govern està en minoria, però ha retret que no qüestioni igualment que Jaume Collboni estigui governant amb 10 de 41 diputats.
Vilalta ha agraït l'entesa independentista per votar a favor de les propostes per l'amnistia i el referèndum:
"Hi ha un acord entre la majoria independentista d'aquesta cambra, a través de la coordinació i la suma. Cal una llei d'amnistia que acabi amb la repressió i la judicialització. És imprescindible com a punt de partida per obrir una nova fase de la resolució democràtica del conflicte."
Vilalta ha apel·lat a la majoria del 77% que, segons indica el CEO, "vol poder decidir el futur col·lectiu com a poble".
Al seu torn, la CUP ha afirmat que amnistia i autodeterminació son "indestriables" i ha parlat d'acords "de mínims" al Parlament, on s'abstindran per facilitar l'aprovació de la proposta pel referèndum. La diputada Dolors Sabater ha llançat dards també cap al PSC:
"Senyor Illa, hem escoltat a la ràdio que ha dit que abans que un referèndum prefereix repetir eleccions. Allò de 'antes roja que rota' ara és 'antes facha que rota'".
La cupaire ha afegit que la convivència i la concòrdia "no es trenquen votant" sinó negant poder-ho fer. "Votar no és un delicte. Votar no divideix. Votar és la mínima expressió de la democràcia", ha subratllat.
Per part de Vox, Joan Garriga ha rebutjat l'amnistia "de polítics corruptes i colpistes" i ha clamat que "la unitat d'Espanya no es negocia, es defensa".
La portaveu del PP, Lorena Roldán, ha pronosticat que, l'any que ve, Aragonès "tornarà amb l'amnistia i el referèndum sota el braç gràcies als socialistes" i ha dit que faran tot el possible perquè no sigui així.
I des de Ciutadans, Anna Grau ha dit que "cal pagar els delictes comesos" i "s'ha de tornar els diners malversats pel procés". "Si algú vol que el perdonin, que comenci per demanar perdó i per entregar-se a la justícia", ha afirmat.
160 resolucions a votació
La mesa del Parlament havia admès a tràmit totes les propostes de resolució registrades pels vuit grups parlamentaris en aquest debat de política general.
Abans del ple, la mesa ha rebutjat la reconsideració de Ciutadans perquè es rebutgessin les propostes de resolució sobre l'amnistia i l'autodeterminació d'Esquerra, Junts i la CUP per ser "inconstitucionals". Els taronges argumentaven que eren similars a les que el Tribunal Constitucional va anul·lar el 2017.
L'Ajuntament de Barcelona, a favor de la llei d'amnistia
L'amnistia també ha arribat al ple de l'Ajuntament de Barcelona. I és que s'ha aprovat una proposició per donar suport a la tramitació d'aquesta llei al Congrés. Es tracta d'un text conjunt de TriasxBCN i ERC i que ha prosperat amb el suport de BComú i els vots en contra del PSC, el PP i Vox.
Paral·lelament, no ha tirat endavant una proposta del PP en contra d'aquesta proposició, a la qual el PSC també s'ha oposat. Hi havia una tercera proposta plantejada pel PSC, de suport al diàleg i a la formació d'un govern d'esquerres, però els socialistes l'han retirada.
Davant les crítiques d'ERC i Junts pel vot en contra del PSC, la tinenta d'alcaldia Laia Bonet ha justificat la postura del govern municipal perquè, segons ella, "ara cal prudència, paciència i discreció". Bonet ha defensat que exploraran tot el que estigui dins la Constitució, però ha avisat que no faran "ni un sol pas pel camí de la ruptura i la divisió de la societat catalana".
La tinenta d'alcaldia també ha afirmat que el que està en joc és un executiu de Pedro Sánchez o un dels que diumenge passat cridaven "Puigdemont a la presó".