Operaris d'Adif treballant en les obres del Corredor Mediterrani (ACN)

De l'anunci a la concreció: quina inversió dels pressupostos s'acaba executant a Catalunya

Entre el 2015 i el 2018, l'execució d'inversió real a Catalunya ha estat sistemàticament per sota del pressupostat, segons la Generalitat
Enllaç a altres textos de l'autor

Francesc Serra

Cap de la secció d'Economia d'Informatius de TV3

@fx_serra
Actualitzat
TEMA:
Pressupostos Generals de l'Estat

El projecte de pressupostos del govern espanyol per al 2022 inclou un increment d'inversió a Catalunya de l'11,5%, fins als 2.230 milions d'euros. Representa el 17,2% de la inversió assignada a les comunitats autònomes, encara per sota del pes de l'economia catalana en el conjunt de l'estat (19%).

També és cert que s'acosta molt més a aquest topall si s'hi afegeixen els 200 milions previstos per endarreriments de la disposició addicional tercera de l'Estatut (que precisament preveia ajustar la inversió a Catalunya al seu pes econòmic durant set anys, entre el 2007 i el 2013).

Distribució territorial de la inversió per al 2022 prevista en els pressupostos (Ministeri d'Hisenda)

Però una cosa és el que diu el pressupost, i una altra, ben diferent, el que s'acaba portant a la pràctica. I, en aquest cas, els antecedents apunten a una execució de les inversions inferior al que figura en el projecte de pressupostos. Aquest any, fins al 30 de juny, i amb números oficials del Ministeri d'Hisenda, a Catalunya s'ha executat el 13% de la inversió prevista, uns 275 milions d'euros.

A falta de conèixer noves dades oficials, segons la portaveu del PSC, Alícia Romero, els números d'execució han pujat durant l'estiu fins als 542 milions d'euros, i tenint en compte el que ja s'ha licitat, s'arribaria al 50% del previst per a aquest 2021.

El 2020 i el 2019 va haver-hi pressupostos prorrogats, per això no hi ha comparació estadística homologable. Ara bé, entre el 2015 i el 2018, l'execució d'inversió real a Catalunya ha estat sistemàticament per sota del pressupostat, segons un informe de la Generalitat de Catalunya amb dades oficials de la Intervenció General de l'Estat.

 

I si, a més, es compara, per exemple, amb la inversió a la Comunitat de Madrid, els números són més eloqüents. En aquest cas, la inversió supera, fins i tot, la inicialment pressupostada.

 
ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'Estat Infraestructures
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut