Operaris d'Adif treballant en les obres del Corredor Mediterrani
Operaris d'Adif treballant en les obres del Corredor Mediterrani (ACN)

De l'anunci a la concreció: quina inversió dels pressupostos s'acaba executant a Catalunya

Entre el 2015 i el 2018, l'execució d'inversió real a Catalunya ha estat sistemàticament per sota del pressupostat, segons la Generalitat

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Francesc Serra

Cap de la secció d'Economia d'Informatius de TV3

@fx_serra
Actualitzat

El projecte de pressupostos del govern espanyol per al 2022 inclou un increment d'inversió a Catalunya de l'11,5%, fins als 2.230 milions d'euros. Representa el 17,2% de la inversió assignada a les comunitats autònomes, encara per sota del pes de l'economia catalana en el conjunt de l'estat (19%).

També és cert que s'acosta molt més a aquest topall si s'hi afegeixen els 200 milions previstos per endarreriments de la disposició addicional tercera de l'Estatut (que precisament preveia ajustar la inversió a Catalunya al seu pes econòmic durant set anys, entre el 2007 i el 2013).

Distribució territorial de la inversió per al 2022 prevista en els pressupostos
Distribució territorial de la inversió per al 2022 prevista en els pressupostos (Ministeri d'Hisenda)

Però una cosa és el que diu el pressupost, i una altra, ben diferent, el que s'acaba portant a la pràctica. I, en aquest cas, els antecedents apunten a una execució de les inversions inferior al que figura en el projecte de pressupostos. Aquest any, fins al 30 de juny, i amb números oficials del Ministeri d'Hisenda, a Catalunya s'ha executat el 13% de la inversió prevista, uns 275 milions d'euros.

A falta de conèixer noves dades oficials, segons la portaveu del PSC, Alícia Romero, els números d'execució han pujat durant l'estiu fins als 542 milions d'euros, i tenint en compte el que ja s'ha licitat, s'arribaria al 50% del previst per a aquest 2021.

El 2020 i el 2019 va haver-hi pressupostos prorrogats, per això no hi ha comparació estadística homologable. Ara bé, entre el 2015 i el 2018, l'execució d'inversió real a Catalunya ha estat sistemàticament per sota del pressupostat, segons un informe de la Generalitat de Catalunya amb dades oficials de la Intervenció General de l'Estat.

 

I si, a més, es compara, per exemple, amb la inversió a la Comunitat de Madrid, els números són més eloqüents. En aquest cas, la inversió supera, fins i tot, la inicialment pressupostada.

 
ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatInfraestructures
Anar al contingut