De l'Enigma a la intel·ligència artificial: cimera sobre l'amenaça d'un futur Terminator
El Regne Unit es vol posicionar al món amb la primera cimera de seguretat en la intel·ligència artificial
Alguns dels matemàtics més brillants del Regne Unit treballen nit i dia a la zona dels estables del Bletchley Park, una casa de camp fora de Londres. Mentre a la capital cauen sense parar les bombes de la Luftwaffe, la força aèria de l'Alemanya nazi, l'equip liderat per Alan Turing busca l'impossible: desxifrar l'Enigma, la màquina que codificava els missatges militars alemanys durant la Segona Guerra Mundial.
El 1939 els van encarregar una missió secreta i gairebé impossible, i contra tot pronòstic ho van aconseguir. La màquina perfecta, l'Enigma, es va convertir en una joguina manipulable per les ments d'aquells matemàtics incansables. Desxifrar l'Enigma va ser determinant en el desenllaç de la Segona Guerra Mundial.
Ara, als estables, i a altres dependències menys austeres de Bletchley Park, s'hi celebra la primera cimera de seguretat en la intel·ligència artificial. Amb tantes o més incògnites que les que plantejava l'Enigma. El Regne Unit busca marcar un nou perfil, una nova identitat en l'àmbit mundial, i el primer ministre Rishi Sunak ha optat per intentar-ho amb la intel·ligència artificial.
Fora de la Unió Europea, i sempre a l'ombra dels Estats Units, els britànics es volen posicionar al món. Però la cimera no pot solucionar tants reptes.
Durant dos dies, al Bletchley Park d'Alan Turing, s'hi trobaran uns 100 líders mundials. La gran gesta per Rishi Sunak ha estat reunir en un mateix escenari els Estats Units i la Xina, líders mundials en IA. Fins i tot contra l'opinió d'alguns diputats conservadors, entre ells l'exprimera ministra Liz Truss, contraris a deixar participar representants del govern xinès a la cimera. Un altre èxit indiscutible és poder posar al cartell de convidats el nom dels noms: Elon Musk.
Però les absències a la llista de convidats han estat un dels primers retrets pel primer ministre. Tant que Downing Street ha hagut de desmentir que els líders mundials s'hagin negat a assistir-hi. Però, no hi són, entre d'altres: Joe Biden, hi haurà en representació la vicepresidenta Kamala Harris; tampoc és a la llista Justin Trudeau, el primer ministre canadenc, o Emmanuel Macron, el president francès.
Quant a les empreses, el govern britànic ha convocat executius dels gegants tecnològics: Amazon, Google, Meta, Microsoft, Samsung i Sony. I també empreses d'IA com ara el fabricant de ChatGPT, OpenAI, i Google DeepMind.
La cimera se centra a analitzar les amenaces extremes del que s'anomena IA de frontera. Són les formes més avançades de la tecnologia on Rishi Sunak inclou el bioterrorisme i els atacs cibernètics. En una conferència prèvia a la cimera, el primer ministre del Regne Unit parlava d'amenaces distòpiques, com ara que els terroristes desenvolupin armes biològiques o que la humanitat perdi el control de la IA.
Diversos experts critiquen aquest plantejament. Seria com focalitzar en si en el futur pot arribar un Terminator, abans de pensar en les noves realitats que ja provoca la IA. Com les pèrdues de llocs de treball o la creació i difusió d'informació errònia.
També caldrà veure si la primera cimera aconsegueix avançar en la regulació sobre la IA. La Unió Europea ja té una regulació gairebé a punt per publicar, i els Estats Units també ho han anunciat aquesta setmana. L'anunci de Biden, que es regula, pot fer perdre força a la cimera i deixa Sunak en una posició incòmoda si vol que el Regne Unit lideri la revolució de la IA. Aplicar una regulació estricta pot desencantar les empreses que apostin per establir-se al Regne Unit. Quedar-se curt l'enfronta als grans blocs que ja la regulen.
Com Musk, Sunak també està en evolució i modificant constantment el seu parer sobre la innovadora IA. La diferència és que Musk només s'ha de convèncer a ell mateix, i Sunak ara té poca credibilitat i poca força per arrossegar compromisos seriosos en l'àmbit mundial.
I mentre a Bletchley Park algunes de les ments brillants del planeta busquen sortides, al carrer la intel·ligència artificial ens fa un regal. La IA ha recuperat la veu de John Lennon d'una maqueta original, i el so de la guitarra de George Harrison. El so era tan deficient que durant dècades els Beatles havien renunciat a fer-la servir. Però la IA ho ha solucionat. I tenim una nova i, ara sí, última cançó dels Beatles amb la veu de Lennon inclosa.
Es diu "Now and then", "Ara i després". Ara, els Beatles, després, potser "Terminator".