De les taronges al formigó: per què l'Horta Sud paga els pecats de la Gran València

Comarca satèl·lit de la capital, l'Horta ha evolucionat a velocitat de vertigen de territori agrícola a nucli industrial i de serveis, i el terreny, ara impermeable, ha dibuixat l'escenari propici perquè l'aigua corrés més i fes més mal
Actualitzat
TEMA:
País Valencià

De vegades, el nom sí que fa la cosa. L'Horta de València no es diu així per casualitat. Aquesta extensa plana, travessada per desenes de rius i barrancs, ha estat, des de temps immemorials, escenari de crescudes i inundacions periòdiques. L'aigua ha ocupat aquest terreny i hi ha vessat tot allò que portava de terra endins, sobretot fang i sediments, que han convertit aquesta terra en una de les més fèrtils del sud d'Europa.

El sector agrícola va ser el primer a arrelar aquí, i va originar l'aparició de petits nuclis, pobles per a les famílies que treballaven la terra. És una època en què aquí se sabia llegir bé els elements, i en què les emergències tenien el seu propi sistema. A Algemesí, per exemple, sonava una sirena si el riu Magre creixia massa; a Picanya, feien sonar les campanes de l'església.

L'aigua té memòria, ja ho sabem, però els pobles tenen més tendència a perdre-la. El creixement de València, tercera ciutat més poblada d'Espanya, va condicionar també tot el seu entorn. Les grans indústries es van desplaçar fora de la capital, i les poblacions de l'Horta Sud van créixer, reconvertides per a molts en ciutats dormitori.

Al seu voltant, grans polígons industrials i vies per connectar València amb Catalunya, Aragó i Madrid. S'hi van construir autopistes, autovies, línies de metro i tren. Moltes, en zones amb risc d'inundació.


Una horta impermeable

Quedem amb Iván Portugués, professor de Geografia de la Universitat de València, als afores del seu poble, Benetússer. Al seu costat, el polígon industrial de Paiporta.

"Això era horta fa 20 anys", diu Portugués. Què hauria passat si no s'hagués canviat el camp per asfalt? "No vol dir que l'aigua no arribés aquí, però ho faria amb una energia diferent, de manera més progressiva", ens explica.

En altres paraules: l'asfalt i el formigó han convertit terrenys agrícoles, que absorbien l'aigua, en impermeables. Quan plou torrencialment (i això aquí passa sovint), el terreny deixa de captar aigua i es converteix, al contrari, en un gran canal per on els torrents agafen cada cop més força. El seu potencial destructor es multiplica.

Segons aquest expert, "hi ha hagut un creixement desmesurat que no ha anat en consonància amb la cartografia de risc de la zona". Se sabia que les noves cases, zones comercials i polígons es construïen en terrenys inundables, però es va decidir tirar-los endavant fos com fos.