De l'escenari a la llibreria: cinc textos teatrals per a Sant Jordi
- TEMA:
- Recomanacions Sant Jordi
El teatre també és literatura i Sant Jordi és un bon moment per reivindicar-ho.
Us recomanem cinc obres que s'han portat sobre l'escenari teatral aquesta temporada o bé que parteixen d'una novel·la de la qual s'ha fet l'adaptació teatral o bé que han fet el camí contrari, a partir del text teatral han esdevingut obres literàries.
"Lluna plena", d'Aki Shimazaki
Una novel·la commovedora sobre la vellesa, l'amor i les vides que es mantenen en secret, a recer de tothom.
La trobareu publicada a Empúries, amb traducció de Mercè Ubach, però també la podeu veure al teatre en l'adaptació d'Àlex Rigola, que l'ha portat sobre l'escenari.
És a través de quatre personatges que expliquen la història delicada i bonica d'un matrimoni gran que viu en un geriàtric. Ella té Alzheimer, ell ha d'aprendre a conviure amb la nova persona en qui s'ha convertit. Una novel·la i una obra teatral de redempció que parlen de segones oportunitats quan la vida s'apaga.
"El día del Watusi", de Francisco Casavella
Adaptada i dirigida per Iván Morales i protagonitzada per Enric Auquer i que es pot veure al Teatre Lliure de Gràcia.
Aquesta obra, escrita per Casavella entre el 2002 i el 2003 i considerada una obra de culte, traça un fresc hiperrealista de la Barcelona de l'últim quart del segle XX en tres llibres.
Una obra potentíssima que segueix els passos de Fernando Atienza, nascut a les barraques de Montjuïc a finals del franquisme i la Transició. Una obra que parla sense complexos de la lluita de classes i fa un relat quasi grotesc de la construcció dels partits polítics. L'adaptació és tan magnànima com l'obra literària.
Un imperdible en tots els sentits.
"Casa Calores", de Pere Riera
Un text teatral editat per la Sala Beckett que s'escenifica actualment al teatre del Poblenou. Dirigida pel mateix Pere Riera, compta amb un repartiment encapçalat per Jordi Boixaderas i Rosa Renom.
Fa 17 anys que el dramaturg la va escriure però fins ara no s'havia portat mai a escena. Una història autobiogràfica que parla del pas del temps, l'enyor, el final d'una etapa, les possibilitats perdudes, el testimoni d'una vida passada. Dietaris on evoca records i que fan d'acompanyament d'una història fictícia que us transportarà als estius de quan érem joves.
"Els Watson", de Jane Austen, amb traducció de Núria Sales i editada per Cal Carré
La versió teatral va omplir la Sala Gran del TNC aquest mes de febrer.
Basada en la novel·la inacabada de Jane Austen, la va dirigir Josep Maria Mestres, a partir d'una versió on la dramaturga britànica Laura Wade imagina com l'hauria resolt l'autora si l'hagués pogut acabar.
L'obra, qualificada de comèdia filosòfica, explica la història d'una família de l'alta societat britànica. Un text que planteja una reflexió sobre la situació de la dona de l'època.
Un joc metatextual on literatura i teatre troben el binomi perfecte.
"Travy", d'Oriol Pla i Pau Matas
Una història familiar que trenca la barrera de la ficció i que podeu trobar publicada a Comanegra.
La publicació del text teatral d'una de les obres imprescindibles de la cartellera que ja s'ha pogut veure al Lliure, a la Beckett i també a la Biblioteca de Catalunya.
Un homenatge a la mateixa família Pla-Solina (de nom artístic "la Família Travy") i un (des)encontre entre dos corrents teatrals; per una banda, el clown, el teatre folklòric i popular. Per l'altra, les formes postdramàtiques i metateatrals. Una família que ha tingut el teatre com a forma de ser i de viure.
- ARXIVAT A:
- Literatura Sant Jordi Recomanacions Sant Jordi