De l'IVA de la llum al pla Moves III: què ha aprovat el govern espanyol i com afecta la butxaca

En l'últim Consell de Ministres de l'any, l'executiu de Pedro Sánchez ha prorrogat diverses mesures de l'anomenat escut social
Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

A l'últim Consell de Ministres de l'any, el govern espanyol ha aprovat aquest dilluns una bateria de mesures econòmiques que inclou, entre altres coses, prorrogar la bonificació al transport públic, estendre el gravamen a les energètiques i prohibir desnonar famílies vulnerables.

A la darrera reunió d'aquest 2024, l'executiu de Pedro Sánchez ha allargat diverses polítiques de l'anomenat escut social que queien en acabar l'any.
 

Bonificació del transport públic

Des del setembre del 2022, els abonaments de Renfe per al servei de Rodalies i de Mitjana Distància són gratuïts. Aquest dilluns, l'executiu espanyol ha prorrogat la bonificació durant sis mesos més, és a dir, tot el primer semestre del 2025.

Per a la resta dels serveis ferroviaris Avant, es manté el descompte del 50% en els abonaments.

Sobre transport públic, el govern de la Generalitat i els Comuns han acordat mantenir les bonificacions del 50% a la T-usual i la T-jove durant tot el 2025. El primer semestre es mantindran les bonificacions tant del govern com de l'executiu espanyol i, entre juny i desembre, el govern assumirà la part que correspon al govern espanyol.

Un tren de Rodalies (ACN/Gemma Sánchez Bonel)

Prohibició de desnonar famílies vulnerables

El Consell de Ministres també ha aprovat ampliar un any més la prohibició de desnonar famílies vulnerables.
 

Pròrroga de la prohibició d'interrompre subministraments bàsics

També es manté la prohibició de tallar els subministraments bàsics de llum, aigua i gas als consumidors vulnerables en cas d'impagament, establerta durant l'estat d'alarma i prorrogada el 2021. La mesura es prorroga durant un any i estarà vigent fins al 31 de desembre del 2025.

Un radiador (Europa Press)

Gravamen a les energètiques

El govern ha mantingut el gravamen a les grans energètiques amb l'aprovació d'un reial decret. Així s'hi havia compromès amb ERC, Bildu i el BNG.

La setmana passada, Junts, el PP, el PNB i Vox van votar al Congrés derogar l'impost a les grans energètiques, que ara l'executiu ha revertit amb un decret que entrarà en vigor abans que s'apliqui la derogació aprovada a la cambra baixa.

Com tot decret llei, la pròrroga del gravamen de les energètiques s'haurà de sotmetre a votació en el ple del Congrés en un termini de 30 dies. Aquí és on el govern de coalició no té garantit el suport, atesa la negativa de PNB i Junts.

És per això que Hisenda té previst que el decret es tramiti posteriorment com un projecte de llei per transformar el gravamen en un impost permanent. D'aquesta manera, podria mirar de convèncer tant Podem, que rebutja la temporalitat, com el PNB, que no s'oposa a l'impost perquè al País Basc i a Navarra el gestionarien les hisendes forals.

Una torre d'alta tensió a Madrid (Europa Press/Jesús Hellín)

Continuen els descomptes del bo social elèctric

El que també es prorroga sis mesos i es manté almenys la primera meitat del 2025 són els descomptes del bo social elèctric. Actualment, entre l'1 d'octubre i el 31 de desembre d'aquest 2024, el descompte per als consumidors vulnerables és del 57%, i per als consumidors vulnerables severs, del 72,5%.

Els tres primers mesos del 2025, entre l'1 de gener i el 31 de març, el descompte serà del 50% per als consumidors vulnerables i del 65% per als consumidors vulnerables severs.

El segon trimestre de l'any, entre l'1 d'abril i el 30 de juny, el descompte serà del 42,5% per als consumidors vulnerables i del 57,5% per als consumidors vulnerables severs.

A partir de l'1 de juliol, el descompte serà del 35% per als consumidors vulnerables i del 50% per als vulnerables severs i ja tindrà un caràcter indefinit.

El Moves III, prorrogat

El govern espanyol també manté diverses mesures de suport a la mobilitat sostenible. Per exemple, es manté fins al 31 de desembre el marc d'impuls a les bicicletes de pedaleig assistit i l'extensió de la deducció del 15% en l'IRPF a l'hora de comprar un vehicle elèctric.

També s'amplia el Pla Moves III, que busca fomentar l'electromobilitat amb mesures com el suport a l'adquisició de vehicles elèctrics, de pila de combustible i punts de recàrrega. El programa, que té una dotació total de 1.550 milions d'euros, continuarà vigent fins al 30 de juny.

També es mantenen les deduccions a l'IRPF per a les inversions en eficiència energètica en habitatge fins a finals d'any, a més de la llibertat d'amortització per a les inversions en autoconsum elèctric i en la substitució d'instal·lacions tèrmiques fòssils per renovables.

Un vehicle elèctric (Europa Press)

Increment del 2,8% de les pensions contributives

El govern espanyol també ha aprovat el decret-llei de revalorització de les pensions per al 2025, que fixa les quantitats de més de 12 milions de pensions a partir de l'1 de gener.

Les pensions contributives i de classes passives pujaran un 2,8%; les pensions mínimes augmentaran un 6%, i les pensions no contributives i l'ingrés mínim vital es revaloraran un 9%.

La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha assegurat que "al voltant del 25% de la ciutadania" es beneficiarà d'aquesta pujada de les pensions, amb la qual cosa es garanteix el poder adquisitiu i, al mateix temps, es dona protecció "a les persones més vulnerables", en referència als pensionistes de mínimes i no contributives.

Una parella de pensionistes passejant per Madrid (Europa Press/Eduardo Parra)

Adeu a la rebaixa de l'IVA als aliments

En canvi, una mesura que decau és la rebaixa de l'IVA en l'alimentació. Fins ara, el tipus dels aliments bàsics (pa, ous, verdura o fruita) i de l'oli d'oliva se situava en el 2%, i el de la pasta i els olis de llavor, en el 7,5%.

A partir de l'1 de gener, l'IVA dels aliments bàsics tornarà al tipus superreduït, un 4%, i el de la pasta i els olis de llavor se situarà en el 10%, el reduït que s'aplica a l'alimentació.

El 2025, però, l'IVA de l'oli d'oliva serà del 4%, en comptes del 10% que tenia en el passat.

Fruita i verdura en un mercat de Madrid (Europa Press/Jesús Hellín)

Cau la rebaixa en l'IVA de la llum

Una altra mesura que no es renova és la rebaixa en l'IVA del rebut de l'electricitat, que es va adoptar per combatre la crisi energètica arran de la guerra d'Ucraïna. A partir de l'1 de gener tornarà a ser del 21% de manera permanent.

Al llarg d'aquest 2024, l'IVA de la llum ha anat variant entre el 21% de caràcter general i el 10% rebaixat en funció del preu del mercat elèctric, que va superar el llindar dels 45 euros per megawatt hora (MWh) el mes anterior.
 

Pròrroga de l'escut antiopes

El Consell de Ministres també ha aprovat prorrogar el blindatge a empreses estratègiques, el que popularment es coneix com a escut antiopes.

Aquesta mesura deixa en mans de l'executiu l'autorització de les inversions estrangeres en empreses estratègiques cotitzades en les quals es pretengui superar el 10% del capital. També en aquelles companyies no cotitzades en les quals la inversió superi els 500 milions d'euros.

Entre el 2020 i el 2023, aquest escut només s'ha aplicat per tombar una operació, de les 264 que s'han sotmès a l'escrutini d'aquesta normativa.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca Govern espanyol Moncloa
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut