De l'os de pollastre a l'anomenat "diablo": funcionaris de presons denuncien agressions

Treballadors dels centres penitenciaris demanen més recursos i critiquen el nou protocol per contenir presos agressius, en vigor des del mes passat

RedaccióActualitzat

Les agressions a treballadors de presons per part d'interns han augmentat. La majoria són episodis lleus com empentes o escopinades, però n'hi ha d'altres més greus, en algun cas amb lesions a treballadors que impliquen assistència mèdica o baixa laboral.

Tot i la davallada progressiva del nombre de presos en els últims cinc anys, les agressions gairebé s'han duplicat, passant de les 148 el 2017 a les 280 l'any passat. Una tendència que es manté també enguany: fins al maig, n'hi ha hagut 173. Això, de mitjana, és més d'una agressió al dia.

 

En alguns casos, hi intervenen objectes perillosos, generalment de fabricació casolana, que els funcionaris requisen dels interns en escorcolls en cel·les. Entre aquests, hi ha des d'una petita destral feta amb una tapa de llauna fins a un raspall de dents fos per fer-lo punxegut.

Tal com mostren les imatges a què ha tingut accés TV3, també hi ha armes com l'anomenat "diablo" en l'argot penitenciari: una espècie de ganivet fet amb objectes quotidians --amb un bolígraf o el pal de fusta d'una escombra com a mànec-- al qual li afegeixen un ferro que talli o un clau per fer-lo servir de punxó.

Una tapa de llauna funciona com a arma tallant

Entre els objectes requisats, també n'hi ha d'altres més inversemblants, com l'os de les restes del sopar amb la punta afilada, o també la branca d'un arbre punxeguda.

Aquests objectes els amaguen els interns més conflictius al matalàs o dins d'un llibre d'àlgebra. Es graven en vídeo per mostrar en xerrades formatives i de prevenció als treballadors organitzades pel departament de Justícia.

 

El departament diu que s'estan fent mesures per revertir la situació. El director de Presons, Cèsar Galván, assegura que es posen al costat dels treballadors: "Compartim que hi ha mancances a les presons catalanes des de fa molts anys, que és cert que no s'hi ha invertit prou. Una agressió ja és inacceptable. Per tant, és una situació que ens preocupa i ocupa". 

Una de les properes mesures consistirà en l'elaboració d'un nou model d'intervenció més específic per a presos més conflictius. Del total d'agressions a treballadors, 11 presos són reincidents i acumulen més d'un cas.


Els funcionaris de presons reclamen més seguretat

Malgrat les mesures anunciades, el col·lectiu de funcionaris dels serveis penitenciaris s'han tornat a mobilitzar aquest dimarts.

Diuen que el canvi recent del protocol per contenir presos agressius --en vigor des del mes passat-- no ha provocat cap millora i que diàriament segueixen patint situacions d'inseguretat.

Cartell simulant la 'ruleta de la mala sort' amb possibles agressions a funcionaris de presons, davant del Palau de la Generalitat
Funcionaris de presons han protestat aquest dimarts davant del Palau de la Generalitat (ACN/Pol Solà)

Segons explica Carles Cardenal, de CCOO, "són cinc anys continuats d'increment d'agressions". Denuncia que passa "a tots els centres penitenciaris de Catalunya": "La setmana passada van ser cinc incendis al centre penitenciari de joves, agressions a Lledoners, a Ponent, a Puig de les Basses, a Brians 1, a Brians 2, a Quatre Camins..."

Els sindicats es queixen també de falta de personal. Des de la UGT, Xavier Martínez explica: "Hem perdut més de 500 efectius els darrers anys, els hem de recuperar tant sí com no i de manera immediata". Per això, reclamen al govern "una partida pressupostària específica per dotar de personal suficient que garanteixi la integritat física de tots els professionals penitenciaris."

Els sindicats també han convocat una manifestació per al 15 de juny a Barcelona, "per evidenciar que res ha canviat i que la deriva de la consellera" els situa "cada vegada més a prop del precipici".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut