De "masclisme" a "atac intolerable": xoc entre Montero i el CGPJ pel "només sí és sí"

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, atribueix al masclisme dels jutges la rebaixa d'algunes condemnes arran de l'aplicació de la llei del "només sí és sí"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

Polèmica per la rebaixa de penes a condemnats per agressions sexuals a menors i a dones. Es té constància d'almenys set casos a la Comunitat de Madrid, on n'hi hauria una vintena en procés de revisió, i també n'han transcendit a Galícia.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, i la delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, Victoria Rosell, han acusat els jutges de no aplicar la llei quan rebaixen penes per abús sexual en virtut de la llei del "només sí és sí".

Argumenten que la jurisprudència estableix que no es poden revisar penes a la baixa si no s'han tocat les penes màximes i les condemnes encara encaixen en la forquilla del delicte.

Montero ha reconegut estar preocupada perquè "hi hagi jutges que no compleixin les lleis feministes". Ha afegit:

"Els jutges no estan aplicant la llei. Si la llei es compleix, totes les dones estan protegides."

I ha subratllat que les Nacions Unides ja han alertat que el masclisme "pot fer que hi hagi jutges que apliquin de manera defectuosa una llei, que la interpretin erròniament".

Aquesta interpretació errònia de la llei s'evita, segons Irene Montero, amb "formació obligatòria" en perspectiva de gènere, infància i drets humans, com estableix la llei.

 

Rosell: "Modificar la llei seria una barbaritat"

Victoria Rosell també s'ha manifestat en el mateix sentit, i ha explicat que en altres ocasions "hi ha hagut moltes reformes reduint penes mínimes i sense reduir les màximes, i mai ha passat això".

Ha assegurat, a més, que hi ha una jurisprudència consolidada que diu que quan la pena imposada en sentència també és imposable amb la nova llei, no es revisa.

Per tot plegat, Rosell considera que modificar ara la llei seria una "barbaritat", i ha insistit que el problema "no existeix": "L'executiu i el legislatiu han fet els deures. Ara falta que el judicial interpreti la llei conforme als estàndards internacionals."

Des del mateix govern, la ministra d'Hisenda, la socialista María Jesús Montero, s'ha pronunciat en un altre to. Aquest dimarts, va considerar que una opció seria revisar la llei de llibertat sexual:

"Cal estudiar les sentències amb deteniment i el text legal, perquè no era l'objectiu de la llei que es poguessin rebaixar les penes amb motiu d'abús a menors, tot el contrari."


Els jutges es defensen

Des de la judicatura, les quatre associacions de jutges han fet pública la seva indignació per la reacció "infantil i absurda" de la ministra d'Igualtat.

"Quan es legisla sense parar atenció a la informació que es dona als òrgans que tenen obligació d'advertir es corre el risc que passin aquest tipus de coses. Ara no s'hi val a dir masclistes als jutges. És infantil i absurd", ha assegurat Juan José Carbonero, de l'Associació Professional de la Magistratura (APM).

En declaracions a Europa Press, opina que tot es redueix a una "qüestió de bona tècnica legislativa", i qüestiona el que considera que és una estratègia erràtica del Ministeri d'Igualtat.

"No té sentit titllar de masclistes els que apliquem la llei, quan el resultat no és el volgut. És perillós entrar en una espiral d'aquesta naturalesa", conclou.

Per abordar aquesta qüestió i unificar criteris, els jutges de les quinze seccions penals de l'Audiència de Madrid es reuniran el 25 de novembre. Aquesta és una actuació habitual quan es presenten molts recursos similars.

La principal associació de jutges progressistes, Jutges i Jutgesses per a la Democràcia, ha qualificat de "desafortunades i inapropiades" les paraules de la ministra en un comunicat.
 

El CGPJ recorda que va avisar en un informe

El Consell General del Poder Judicial ha emès un comunicat on explica que el 25 de febrer del 2021 va emetre un informe sobre l'avantprojecte de llei on avisava: "La reducció dels límits màxims de les penes comportarà la revisió d'aquelles condemnes en les quals s'hagin imposat les penes màximes."

El CGPJ ha expressat "la més ferma repulsa als intolerables atacs" contra membres del poder judicial per part "d'alguns responsables polítics".

En aquesta línia, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha dit:

"Les desqualificacions als jutges amb caràcter general no m'agraden i no les comparteixo."

En una entrevista a Telecinco, la ministra socialista ha evitat aprofundir en la qüestió fins que hagi pogut estudiar les resolucions judicials que han motivat les rebaixes de condemnes i analitzar si es deuen a una "distorsió de la llei".

La Fiscalia, per la seva banda, ha explicat que està recopilant les resolucions per analitzar quina resposta han donat els fiscals en cada cas. Si hi ha diferències de criteri es farà un esborrany de circular per unificar-lo i s'enviarà a tots els fiscals perquè apliquin el mateix.

Davant les crítiques des de la magistratura, aquest dimecres a la nit Montero ha assegurat en una entrevista a la Cadena SER que és "mentida" que el CGPJ advertís del que està passant.

La reacció de Pedro Sánchez

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat cautela pi esperar que els tribunals unifiquin la normativa abans de prendre cap decisió sobre si cal revisar la llei o no.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha demanat que es respectin les resolucions judicials després de les crítiques de la ministra d'Igualtat als jutges.

Dins del PSOE, el corrent Feministes Socialistes ha demanat la dimissió de Montero perquè, segons diuen, "tot el que toca ho converteix en polèmic i les seves solucions són impositives, i l'únic que fan és escalfar més l'ambient".

Des de l'oposició, el PP ha presentat una iniciativa al Senat perquè l'executiu espanyol revisi la llei. Alguns juristes adverteixen que, si es tornés a modificar, les revisions de condemna que ja s'han fet no es podrien revocar de manera retroactiva.
 

Verge: "Els jutges fan una interpretació esbiaixada"

La consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, també ha criticat la interpretació "esbiaixada" i "sense perspectiva de gènere" que han dut a terme els jutges en les darreres setmanes en aplicació de la llei del "només sí és sí".

Verge critica la interpretació "esbiaixada" i "sense perspectiva de gènere" dels jutges en aplicar la llei (ACN/Eli Don)

En roda de premsa, Verge ha assenyalat que aquestes revisions de pena "no haurien de tenir lloc" i que els jutges estan fent "una interpretació sense perspectiva de gènere del conjunt de supòsits i agreujants que té prevista la llei".

 

ARXIVAT A:
PSOE Unides Podem Pedro Sánchez Agressió sexual Violència masclista Judicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut