Vista del pati de butaques del Liceu (ACN/Sergi Panizo/Liceu)

De Ravel a Puccini passant per Rufus Wainwright: música clàssica per a temps convulsos

Repassem algunes de les propostes més destacades de música clàssica de L'Auditori de Barcelona, el Palau de la Música i el Gran Teatre del Liceu ara que arrenca la temporada
Enllaç a altres textos de l'autor

Virgínia Martí Blasco

Periodista de la secció de Cultura d'Informatius de TV3

@VirginiaMartiB
Actualitzat
TEMA:
Música

En uns dies en què el món sembla encara més convuls, encara hi ha espais on sentir-nos a recer, com les sales de concerts. Aquí us oferim una petita tria d'algunes de les perles de la temporada de música clàssica:

L'Auditori de Barcelona

L'Auditori, el gran equipament cultural del país, ha programat més de 500 concerts, amb la relació entre l'ésser humà i la natura com a fil conductor de la temporada.

Divendres 4 d'octubre - Arrenca la temporada amb el ballet complet de "Daphnis et Chloé", de Ravel, a càrrec de l'OBC, que es repetirà dissabte i diumenge.

És difícil de poder escoltar aquesta peça tota sencera, i aquest cap de setmana es podrà fer amb Ludovic Morlot a la batuta. És un gran estudiós del compositor francès i, per això, ha impulsat l'enregistrament de la integral simfònica de Ravel en 6 discos per part de l'OBC, que sortiran a la venda a la primavera.

20 de novembre - Comença la Biennal de Quartets, amb algunes de les millors formacions internacionals de corda.

Serà una bona oportunitat per conèixer el nou Quartet Casals, que inicia una nova etapa després de la marxa de Jonathan Brown. El substitueix, a la viola, la madrilenya Cristina Cordero.

30 de novembre, 24 març i 11 d'abril - Mahler és un dels compositors més estimats pel públic i, per això, no falta mai a la programació.

Tindrem 3 ocasions per gaudir-ne: l'OBC n'interpretarà la Primera simfonia (amb Frank Peter Zimmerman al violí), i també es podran escoltar la Segona (amb Teodor Currentzis i MusicAeterna) i la Sisena (amb l'Orquestra Nacional d'Espanya).

28 i 29 de març - Oportunitat única per escoltar la primera col·laboració de la cantant Sílvia Pérez Cruz amb l'OBC. Interpretaran, entre d'altres, "La mer", de Debussy, i una obra encarregada per L'Auditori al compositor Feliu Gasull.

8 d'abril - La violinista holandesa Janine Jansen torna a Barcelona, on sempre ha rebut tan bones crítiques. És una solista d'excepció, que interpretarà les tres sonates per a violí i piano de Brahms, un dels punts culminants de la música de cambra romàntica.

El director de L'Auditori, Robert Brufau, i el mestre Ludovic Morlot (Guillem Roset/ACN)

Palau de la Música

La sala modernista, un escenari únic tant per als músics com per al públic, acollirà uns 150 concerts, que tenen l'heroi i els actes d'heroisme com a leitmotiv.
8 d'octubre - Concert per descobrir "Per precaució", òpera per a soprano i arpa d'una de les compositores actuals més rellevants, Raquel Garcia-Tomàs. És el primer dels 6 concerts de la que és la compositora convidada de la temporada, en què hi haurà dues estrenes absolutes d'obres seves.

2 desembre - Primer dels concerts amb motiu del Mil·lenari de Montserrat, amb l'estrena de l'oratori "Pacis Visio", encarregat a 5 compositors sortits de l'Escolania de Montserrat. Al llarg de la temporada hi haurà 5 concerts més, 2 dels quals amb l'Escolania.

25 de gener - "Dream Rèquiem", de Rufus Wainwright. L'OBC i l'Orfeó Català, amb la soprano Anna Prohaska, interpretaran aquesta obra d'un dels artistes més polifacètics i interessants del moment, una composició fúnebre concebuda en pandèmia.

26 de gener – S'espera una gran nit amb la Concertgebouw d'Amsterdam, considerada una de les millors orquestres del moment. Al programa, Vida d'heroi de Strauss i a la batuta, el finlandès Klaus Mäkelä, un dels joves directors amb més projecció internacional. És un dels plats forts de la temporada, en què passaran pel Palau dues de les millors orquestres del mon. La Filharmònica de Viena ho va fer al concert inaugural de la temporada.

4 de març - "Més Garreta!", diuen que va exclamar Stravinski en sentir la música de qui es va conèixer com l'Strauss català. I així es diu aquest concert, un dels 6 amb què el Palau vol reivindicar el compositor Juli Garreta, aquest amb la GIO Symphonia i Jordi Lara de narrador.

Un moment de l'òpera "Lady Macbeth de Mstensk", al Liceu (ACN/Sergi Panizo/Liceu)

Gran Teatre del Liceu

El Liceu encara un any en què hi haurà l'estrena de 7 noves produccions, amb títols populars combinats amb d'altres de menys coneguts, amb què ens convida a "perseguir un somni", la idea que ha inspirat la programació de la temporada.

Fins al 7 d'octubre - "Lady Macbeth de Mstensk", de Dmitri Xostakóvitx. És una nova producció firmada per Àlex Ollé, un dels millors directors d'escena del moment, que ha tingut unes crítiques excel·lents. Grans elogis per al muntatge i per a l'orquestra, amb Josep Pons al capdavant. Encara queden entrades. 

Del 12 al 17 d'octubre - "Afanador", flamenc i dansa es combinen a la perfecció en aquest ballet creat per Marcos Morau, director de La Veronal, Premi Nacional de Dansa 2013 i un dels coreògrafs més sol·licitats d'Europa. "Afanador" és una proposta del Ballet Nacional d'Espanya, inspirada en l'obra del fotògraf colombià Ruven Afanador.

26 de novembre - "Amazônia", concert únic del Gran Teatre del Liceu amb música de Philip Glass i Heitor Villa-Lobos. La música anirà acompanyada de la projecció de més de 200 imatges del gran fotògraf brasiler Sebastiao Salgado, que, durant anys, va recórrer l'Amazones i retratar els seus habitants i paisatges. 

Del 8 al 28 de desembre - "Madama Butterfly", de Puccini, una de les òperes més populars i estimades, amb dues grans sopranos com Sonya Yoncheva o l'espanyola Saioa Hernández en el paper de la geisha.

Aquest any es compleixen 100 anys de la mort de Puccini i, per això, hi haurà l'ocasió de recuperar altres òperes seves com "La bohème" o "Tosca", que Òpera Catalunya estrenarà a Sabadell i després portarà de gira per 11 municipis.

Del 17 al 30 de març - "Lohengrin", de Richard Wagner. És una nova producció que el Liceu va encarregar a la besneta del compositor, Katharina Wagner, que la pandèmia va obligar a ajornar. S'enfronta a aquesta partitura colossal en una estrena que serà un dels esdeveniments de la temporada operística. 

ARXIVAT A:
Cultura Música
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut