Reagan, Clinton, Bush i Obama
Reagan, Clinton, Bush i Obama, quatre dels presidents que han governat els EUA del 1984 al 2020 (Wikimedia)

De Reagan a Biden: 40 anys de resultats electorals als Estats Units

Analitzem qui ha guanyat les eleccions a cada estat en les eleccions dels EUA des del 1984 fins al 2020

Actualitzat

Per guanyar la presidència dels Estats Units s'ha d'aconseguir, com a mínim, els suports de 270 dels 538 compromissaris que formen el Col·legi Electoral.

A cada estat li correspon una quantitat de compromissaris (o "electors", en anglès) proporcional a la seva població. El partit que aconsegueix la majoria en un estat s'emporta tots els seus compromissaris, de manera que és molt important saber quins són els estats clau que poden garantir la presidència als candidats.

Hi ha una sèrie d'estats que, durant els darrers anys, han votat sempre un partit o l'altre. Són els coneguts com "blue wall" --traduït com "el mur blau", que es refereix als demòcrates--, i "red sea" --el "mar vermell", dels estats més republicans.

Si ens fixem en els resultats electorals dels últims 20 anys --des de les eleccions del 2000 entre George W. Bush i Al Gore--, veurem que els dos blocs són infranquejables, i cada partit guanya exactament en els estats on es preveu que ho faci.

D'aquesta manera, la majoria d'estats del sud i el centre dels EUA han estat sempre dels republicans (color vermell). Mentre que els estats de l'oest i el nord-est són majoritàriament demòcrates (color blau).


Però, si analitzem els darrers 40 anys --representats en el mapa interactiu que trobareu més avall--, veurem que aquesta classificació es va trencar en casos molt específics.

Per una banda, a les eleccions del 1992 i 1996, el president Bill Clinton va apoderar-se d'Arkansas, Louisiana, Missouri, Montana i Tennessee, uns estats tradicionalment republicans.

Mentre que, per altra banda, l'any 1988 George H. W. Bush va guanyar la cursa electoral gràcies a la seva victòria a estats tradicionalment demòcrates com Califòrnia, Connecticut, Illinois o Nova Jersey.

O el cas més evident, el de les segones eleccions en què Ronald Reagan va aconseguir la presidència dels EUA l'any 1984. Mai el mapa dels Estats Units s'havia tenyit tan uniformement d'un sol color, en aquest cas del vermell dels republicans. I és que el seu contrincant, el demòcrata Walter Mondale, només va guanyar a dos estats: Minnesota i Washington DC (districte de Colúmbia).

Reagan és el president que més compromissaris ha aconseguit en unes eleccions: 525 d'un total de 538.   


Tot i que aquesta distinció per colors té l'origen en les eleccions de l'any 2000, la tradició republicana i demòcrata de determinats estats ve de molt abans.

Per exemple, a Oklahoma els republicans hi guanyen des del 1968, mentre que a Texas, Mississipi i Alabama, s'imposen des del 1980. I, per l'altra banda, Oregon i Massachusetts es decanten pels demòcrates des del 1988, i Califòrnia des del 1992.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Joe BidenEleccions Estats UnitsEleccions Estats Units 2024
Anar al contingut