De ruta per la Gràcia gitana: històries, curiositats i algun secret

La casa on va néixer el Pescadilla, els carrers que van inspirar Peret o l'origen del famós braç de gitano: en poc més d'una hora, els estigmes al voltant del poble gitano s'esborren

Actualitzat

Els carrers de Gràcia estan carregats d'història, però n'hi ha una, la gitana, de la qual se sap poca cosa tot i remuntar-se a segles enrere. En Ricard Valentí, president de l'Associació Rromanipe's, ens explica: "La nostra història no és en els llibres: la nostra història ha anat passant de forma oral de pares a fills". 

I ara no només s'explica dins les famílies gitanes: també s'obre a qui vulgui conèixer històries, curiositats i també algun secret

Avui en Ricard Valentí fa de guia per a un grup d'una quinzena de persones que han volgut fer una ruta per la Gràcia gitana. Durant més d'una hora passegen pels carrers aturant-se en punts que potser en un dia qualsevol ens passarien per alt, però que tenen un gran valor. Des d'escenaris que van marcar gitanos il·lustres com el Pescadilla, Moncho o Peret, a l'origen del famós braç de gitano. La vida d'un poble, el gitano, dins d'un poble, Gràcia.

"No hem fet un barri gueto. Hem anat a l'escola amb tothom, hem treballat amb gent que no és gitana, ens hem casat amb gent que no és gitana. Convivim a Gràcia, la Gràcia gitana de tota la vida."

Després de la visita, els estigmes que hi ha al voltant del poble gitano van caient un per un: "Hem de combatre el racisme cada dia. Hem de picar molta pedra. S'han de trencar els estereotips. Ni jo soc tan gitano ni tu ets tan paio", explica en Ricard Valentí.

Aquestes visites s'aniran repetint durant el 2025, en què es commemoren els 600 anys de l'arribada del poble gitano a la península Ibèrica.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut