
De "Sala polivalent" a "Parem l'antena": 5 recomanacions de la plataforma 3Cat per a la setmana
Una proposta amb humor crític, còmics carregats de manies, dones que lluiten, lectores xerrameques i una perla sonora

Laia Vicens
Equip editorial plataforma 3Cat
Et convidem a una setmana de menys "scrolling" impulsiu i més continguts per riure i pensar. La sèrie "Sala polivalent" i el programa "Manicòmics" són una bona prova que la comèdia va molt més enllà del pur entreteniment i ens permet arribar a llocs on no arribem quan parlem seriosament. I per propostes que fan reflexionar, "Dones en lluita", la sèrie documental de Txell Feixas que explica la lluita activista de sis dones de sis països diferents convençudes de fer el món una mica millor.
Nosaltres no ens perdem cap episodi de "Club Tàndem", en què Juliana Canet i Marina Porras barregen les impressions pròpies d'un club de lectura amb la frescor i honestedat d'una conversa íntima entre dues amigues.
I acabem el nostre recull de recomanacions setmanals amb una delícia per aïllar-se del soroll diari: el pòdcast "Parem l'antena", de Manel Alías, difícil de definir i impossible d'oblidar.
Sala polivalent
Quantes coses poden passar en un centre cívic de barri? "Sala polivalent", el debut televisiu de La Calòrica, manté al 100% l'essència de la companyia teatral. És a dir: crítica social a través d'un humor irreverent. Si ja els coneixies te'n faràs encara més fan i si no sabies qui eren te n'enamoraràs i no voldràs perdre't res del que facin a partir d'ara. La sèrie té 6 capítols. Tot té lloc en un mateix espai, però l'escenari només és l'excusa per explicar ruptures de parella, reflexionar sobre els nous models de criança o fer una crítica àcida d'aquells que pensen que abans tot anava millor.
l el millor de la proposta són els personatges. En són una trentena, sempre protagonitzats pels mateixos cinc actors. Estereotips que arriben a convertir-se en caricatures, una fórmula infal·lible a l'hora de retratar persones i conductes concretes. Estem segurs que hi identificaràs alguns trets teus o del teu entorn quan miris els episodis de la sèrie: des dels defensors dels nous models de criança fins al nostàlgic de la televisió d'abans. Com sempre han fet en les seves obres de teatre, La Calòrica es mulla des de l'humor i com qui no vol la cosa. Els diàlegs i gags que semblen només una comèdia, són, un cop digerits, una crítica social impossible de passar per alt. Bon profit ben calòric!

Manicòmics
De la mateixa manera que "Sala polivalent" és molt més que una sèrie d'humor, "Manicòmics" també és molt més que un programa amb monologuistes. Ens ha encantat conèixer la faceta més íntima dels còmics que ens fan riure. Sense guions i fugint de les aparences.
Aquesta és l'originalitat del format: Ignasi Taltavull, tot un expert a treure punta de qualsevol anècdota ruïnosa o de qualsevol pensament, xerra amb set humoristes de l'escena catalana sobre les seves obsessions: Òscar Andreu sobre el català, Eva Soriano sobre la pressió estètica i l'envelliment, Tomàs Fuentes sobre els animals de companyia, Irene Minovas sobre la frustració, Magí Garcia sobre la mort, Charlie Pee sobre el sexe i Andrés Fajngold sobre la vida en general.
Les converses (intel·ligents i profundes sobre temes que ens afecten a tots) s'interrompen amb fragments d'un monòleg del còmic sobre el tema en qüestió. Una proposta per saber com són i què pensen aquells que es dediquen a fer-nos riure.

Dones en lluita
La periodista Txell Feixas firma "Dones en lluita", una poderosa i inspiradora sèrie documental que mostra les històries de sis dones de sis països diferents que lluiten per sis drets bàsics per a tothom. Són testimonis de superació molt diferents amb un denominador comú: totes han vist violats els seus drets, i entre rendir-se o lluitar han escollit la segona opció. I totes ho fan, per cert, de manera col·lectiva.
Les batalles liderades per dones contra les lleis antiavortistes a El Salvador, les multinacionals que espolien la terra als indígenes de Guatemala, l'ablació infantil al Senegal o l'esclavatge modern de les empleades domèstiques al Líban. Un seguit de viatges en què ens demostra que el món és més petit del que voldríem i que les injustícies són un denominador comú de totes les societats.
Dos dels capítols de "Dones en lluita" estan explicats des de Barcelona. Un d'ells retrata la lluita pel dret a l'habitatge a Catalunya i l'altre mostra, a través de converses per videoconferència i imatges commovedores gravades amb el seu telèfon mòbil, la situació de la Zuhal, una jove afganesa que desafia els talibans mantenint una xarxa d'escoles clandestines a tot el país. El documental demostra, una vegada més, el poder transformador de la lluita col·lectiva.

Club Tàndem
Juliana Canet i Marina Porras també són dones amb moltes coses a dir. "Club Tàndem" és un mix entre un club de lectura i una conversa entre dues amigues. Tant per als fans dels llibres com per als que se'ls fa una muntanya llegir, aquest format transmèdia és un camí original per conèixer els clàssics de la literatura catalana. Les conductores connecten vuit autors essencials i els seus grans temes universals amb tota mena de referències de la cultura pop, des de l'última sèrie de moda fins als èxits musicals del moment. Els secrets de "Mirall trencat", de Rodoreda, i els de "Sexe a Nova York" tenen molt més a veure del que pot semblar... i, tot i que soni estrany, la importància de les arrels en l'obra de Joaquim Ruyra recorden molt, però molt, al nou disc de Bad Bunny.
Per als que ja han llegit "L'hora violeta" o "El quadern gris", "Club Tàndem" és una bona oportunitat per trobar-hi noves capes i enfocaments. Per als que encara no hi han entrat, funciona com una pista d'aterratge als grans títols catalans, que no és ni frívola ni avorrida, i que demostra que són llibres que mai passen de moda, que ens interpel·len a totes i a tots.

Parem l'antena
No és una estrena recent de la plataforma, però no ens cansarem de recomanar el pòdcast de Manel Alías, una petita perla sonora que evidencia que gairebé tothom té coses importants a dir i que el que és important és saber escoltar. I això és el que va fer el periodista just després de tornar de Moscou, on va treballar com a corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio durant set anys.
Cada episodi de "Parem l'antena" --estrenat el 2023-- se centra en un concepte a partir del qual es trenen diferents històries. El primer capítol és sobre la veu. Alías fa de fil conductor per presentar-nos històries en què la veu és la protagonista: des d'una persona cega que s'enamora "a primera veu" fins a un senyor que amb la veu i les paraules salva vides al telèfon contra el suïcidi.
El pòdcast de Manel Alías és també un viatge, com el de Txell Feixas a "Dones en lluita", però aquesta vegada l'itinerari no és a través de països, sinó de conceptes: la veu, dirigir, els cabells, les fronteres, els cognoms, les llistes o preguntar. Efectivament, la feina d'un periodista, un policia i un cap de recursos humans tenen molt més a veure del que d'entrada pot semblar.
"Parem l'antena" és un espai d'autor --la mirada sensible i curiosa d'Alías és clau per al projecte-- amb una gran feina de producció i un muntatge sonor molt cuidat. Un projecte que obliga a baixar revolucions i aturar el soroll constant que hi ha al nostre voltant per, simplement, parar atenció a realitats ben properes explicades des d'un punt de vista original. Estem segurs que a tu també t'agradarà parar l'antena.
