De supremacistes blancs a defensors de QAnon: qui va assaltar el Capitoli dels EUA?

Grups d'extrema dreta com Proud Boys, Three Percenters, Oath Keepers i el moviment conspiranoic QAnon han estimulat l'assalt al Congrés d'aquest dimecres, on han mort quatre persones

Actualitzat

De ser un personatge marginal i folklòric de l'extrema dreta a esdevenir la imatge icònica d'un atac sense precedents als Estats Units, on milers de seguidors de Donald Trump han trencat el cordó policial i han assaltat el Capitoli amb armes, amb quatre persones mortes i una cinquantena de detinguts.

 


Juntament amb la seva indumentària, Jake Angeli és un habitual dels mítings supremacistes i seguidor de la teoria QAnon, una trama construïda a internet segons la qual Trump lidera la lluita contra una secta "satànica" d'elits polítiques i econòmiques.

Al novembre, Q-Shaman es va fotografiar amb l'exalcalde de Nova York i advocat personal de Donald Trump Rudy Giuliani, i amb la periodista Chanel Rion, del mitjà d'extrema dreta One America News Network, en un acte de Stop the Steal contra la victòria demòcrata.


Milícies supremacistes esperonades per Trump

El president Donald Trump ha estat fent proclames durant les darreres setmanes per aturar la sessió d'aquest dimecres al Congrés i al Senat, que ha ratificat el demòcrata Joe Biden com a guanyador de les presidencials. Fins i tot ha fet creure als seus seguidors que l'actual vicepresident Mike Pence podria revertir els resultats electorals.

 

Dos dies abans de la votació al Capitoli, el líder del grup d'extrema dreta Proud Boys, Enrique Tarrio, va ser detingut acusat de delictes de destrucció de la propietat i també d'altres càrrecs per possessió de carregadors d'armes de foc. Els Proud Boys són una de les organitzacions supremacistes partidàries de Donald Trump que s'han mobilitzat contra els resultats de les eleccions presidencials.

Es tracta d'un moviment format exclusivament per homes blancs classificada per la Lliga Antidifamació dels EUA com a racista, antisemita, transfòbic i antiimmigració. En aquesta imatge se'ls pot observar fent el gest d'OK amb els dits, un senyal del supremacisme blanc, durant l'assalt d'aquest dimecres.

Proud Boys al Capitoli dels Estats Units
Proud Boys al Capitoli dels Estats Units (REUTERS/Jim Urquhart)

Altres milícies d'extrema dreta han agafat notorietat durant el mandat de Donald Trump i a mesura que el moviment Black Lives Matter ha anat responent contra la brutalitat policial. És el cas de Three Percenters, una milícia armada ultranacionalista.

També és el cas d'Oath Keepers (guardians del jurament), un grup parapolicial supremacista que ha assistit a la mobilització d'aquest dimecres amb armes per "garantir" la seguretat dels manifestants trumpistes. En aquesta circular, asseguren que "els enemics estrangers i nacionals intenten un cop d'estat a través del frau massiu de vots [...]. Els Guardians del Jurament tenim l'honor i el compromís de ser-hi amb la nostra força".

Imatge d'un membre dels Oath Keepers a les escales del Capitoli
Imatge d'un membre dels Oath Keepers a les escales del Capitoli (REUTERS / Jim Bourg)

 

El moviment QAnon

QAnon és una teoria conspiranoica que va néixer el 2017 en un fòrum virtual anomenat 4chan. En aquest, l'usuari anònim "Q" es va presentar com a membre del govern dels Estats Units i va afirmar que la investigació del Russiagate és, en realitat, un pla secret del president Trump per arrestar polítics demòcrates i actors de Hollywood per corrupció i abús de menors.

Donald Trump no s'ha referit mai directament ni públicament sobre el moviment QAnon. Al llarg del seu mandat, però, s'ha adreçat al seus votants amb retòriques i discursos de la conspiració: des de dubtar de l'autenticitat del lloc de naixement de l'expresident Barack Obama fins a acusacions d'espionatge per part dels demòcrates. També ha fet referències al "deep state" (estat profund), un terme molt utilitzat per aquest moviment.

Fins i tot va rebre a la Casa Blanca Lionel Lebron, un dels principals promotors de la teoria que considera que els mitjans de comunicació confabulen contra la nació americana, l'agost del 2018.

Donald Trump i Lionel Lebron al despatx oval de la Casa Blanca
Donald Trump i Lionel Lebron al Despatx Oval de la Casa Blanca (@LionelMedia)

El vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, va fotografiar-se amb un agent dels equips especials SWAT durant una visita a Florida. A la fotografia, difosa accidentalment pel mateix gabinet del vicepresident, es pot veure l'agent de l'esquerra de la fotografia amb l'emblema "Q" a l'armilla. L'agent va ser amonestat pels seus superiors, i les imatges es van esborrar dels perfils públics de Pence.

Un agent amb l'emblema de QAnon a l'armilla
Un agent amb l'emblema de QAnon a l'armilla (Wikimedia Commons)

Perill per a la seguretat

Molts especialistes es pregunten per què els simpatitzants de Trump han pogut prendre la cambra legislativa amb un desplegament de seguretat del tot "insuficient", com remarca Alexander Reid, investigador del Centre per a l'Anàlisi de la Dreta Radical.

Les contínues acusacions de frau electoral per part del president republicà han abonat aquesta "insurrecció" de militants d'extrema dreta.

 

En una compareixença al Comitè de Seguretat Nacional dels EUA del 2019, l'expert en terrorisme jihadista i exagent de l'FBI Ali Soufan va alertar que el terrorisme ultradretà estava agafant una magnitud comparable a la violència de pretext religiós.

Al juliol del 2020, el Centre per la Lluita Antiterrorista de West Point (CTC) va fer públic un informe sobre la radicalització en actes delictius, en què determinava que "QAnon representa una amenaça per a la seguretat pública amb potencial futur per convertir-se en una amenaça terrorista nacional de gran impacte".

No és la primera vegada que persones d'extrema dreta actuen organitzadament. L'any 2017, una concentració supremacista a Charlottesville va acabar amb una persona morta i diversos ferits en un atropellament massiu de manifestants antiracistes.

Manifestants de l'organització ultra 'Unite the Right' (Unim la Dreta)
Manifestants de l'organització ultra Unite the Right (unim la dreta) (Wikimedia Commons)

Durant les protestes per l'assassinat de Jacob Blake a Kenosha, Wisconsin, un noi de 17 anys armat amb un fusell va disparar contra tres manifestants, dos dels quals van morir. L'autor, Kyle Rittenhouse, era seguidor del grup Back the Blue i Blue Lives Matter, grups armats que s'erigeixen com a assistents dels cossos policials.

Alexander Reid va advertir a l'agost del perill que suposen aquestes milícies de justiciers, protegides per Donald Trump: "Quan comencen els saquejos comencen els tirotejos."

 

ARXIVAT A:
Trump Eleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut