Elisbet II en una imatge del mes de maig passat (Reuters)

De Volodímir Zelenski a Mick Jagger: el món reacciona a la mort d'Elisabet II

La mort de la reina ha provocat una allau de missatges a les xarxes socials, on diversos líders mundials, però també artistes, han expressat el seu condol
Redacció Actualitzat
TEMA:
Reina Elisabet II

El missatge que la casa reial britànica ha penjat aquesta tarda al seu compte de Twitter anunciant la mort d'Elisabet II ha donat peu a milers de respostes. Moltes d'elles, per part de personalitats rellevants, que han expressat el seu condol a través de la mateixa plataforma.


"La reina ha mort pacíficament a Balmoral aquesta tarda. El rei i la reina consort es quedaran a Balmoral aquesta nit i tornaran a Londres demà"

 

Reaccions al Regne Unit

Polítics britànics com la nova primera ministra britànica Lizz Truss, l'alcalde de Londres, el líder del Partit Laborista o l'exprimer ministre britànic Boris Johnson han tingut paraules per la mort de la reina Elisabet II.

Liz Truss ho ha fet en un missatge on defineix la reina Elisabet II com "la roca sobre la qual es va construir el Regne Unit modern". Afegeix que "és un dia d'una gran pèrdua, però la reina deixa un gran llegat".

Liz Truss, precisament, va protagonitzar l'última foto amb la reina, el 6 de setembre, en l'últim acte oficial d'Elisabet II. Va ser al castell de Balmoral, a Escòcia, on la reina solia passar els estius.

L'exprimer ministre britànic Boris Johnson ha fet públic un comunicat on diu que aquest "és el dia més trist" per al Regne Unit i que la reina "tenia un poder únic i senzill per fer-nos feliços". Defineix Elisabet II com la gran, la monarca que més temps ha estat al tron i la millor de la història del país. També s'ha referit al seu fill, el ja rei Carles III, de qui diu que ha de seguir les tradicions de la seva mare i del país, i a qui també lloa amb un "Déu salvi el rei".

Per la seva banda, l'alcalde de Londres, Sadiq Khan, diu que "el país i el món ploren avui en reconeixement a l'extraordinari servei de la reina, sa majestat Elisabet II". En destaca el seu servei durant 70 anys, amb "gràcia i dignitat".

També ha mostrat el seu condol el líder del Partit Laborista, Keir Stamer. En declaracions a mitjans, des del centre de Londres, s'ha referit a la reina Elisabet II com "un símbol del millor de nosaltres". També la recorda com algú que va donar seguretat i que va saber recordar al poble britànic que "tots som part d'alguna cosa que es remunta a través del temps". I afegeix que tots els condols que s'estan donant nivell mundial són una mostra del que va arribar a aconseguir.

El president de la Cambra dels Comuns, Lindsay Hoyle, ha lamentat la "terrible pèrdua" que suposa per a tot el país la mort de la reina Isabel II. Hoyle ha destacat que "tot i que el seu regnat ha estat marcat per grans canvis, sa majestat ha mantingut una indestructible devoció pel Regne Unit". La defineix també com a "mare, àvia i besàvia i la seva reina", que trobaran a faltar.

D'acord amb el protocol marcat, s'espera que el Parlament de Londres es reuneixi al més aviat possible perquè els diputats puguin retre homenatge a la monarca britànica més longeva del país.

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, diu que la mort de la reina Elisabet II és "un moment profundament trist per al Regne Unit, la Commonwealth i el món". En destaca una vida "marcada per una dedicació i un servei extraordinaris" i dona el seu condol a la família britànica en nom del poble d'Escòcia.

 

L'últim acte de la reina Elisabet II, l'audiència amb la primera ministra britànica (Reuters/Jane Barlow)

El condol de líders mundials

Joe Biden ha utilitzat el compte oficial de Twitter del president dels Estats Units per penjar un comunicat on diu que, "més que una monarca, Elisabet II va definir una era."

 

El primer ministre de Canadà, Justin Trudeau, també ha fet servir Twitter per expressar el seu condol. En una piulada, diu que els seus pensaments i el de tots els canadencs estan amb sa majestat i desitja el millor a la família reial britànica.

També ha piulat el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, que ha dit sentir-se "profundament trist pel traspàs de sa majestat la reina Elisabet II". Explica que "va ser una bona amiga de l'ONU" i que la seva dedicació al llarg de tota la vida serà recordada durant molt de temps.

 

Des d'Europa, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha donat el condol a la família reial britànica i també a tots els que ploren --diu-- per la mort de la reina Elisabet II al Regne Unit i a tot el món. En un missatge publicat a Twitter en destaca els valors que tenia i el seu compromís.

 

El president de França, Emmanuel Macron, diu que la reina Elisabet II "va encarnar la continuïtat i la unitat de la nació britànica durant més de 70 anys". La recorda "com una amiga de França, una reina de bon cor, que ha deixat un impacte que durarà al seu país i al seu segle".

També a Twitter, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha expressat el seu condol en nom de tot el poble ucraïnès i ha qualificat la mort de la reina d'"irreparable pèrdua".

 

I des de Catalunya, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha expressat el seu condol a través de Twitter. Ho ha fet en dues piulades, en català i en anglès, on defineix la reina Isabel II com a una "figura històrica d'enorme transcendència".

 

En termes similars s'ha expressat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha mostrat el seu condol a la família reial britànica, però també al govern i a tota la ciutadania del Regne Unit i la Commonwealth. Defineix la reina Elisabet II com "una figura de rellevància mundial, testimoni i autora de la història britànica i europea".

 

I el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha enviat el seu "sentit condol" a la família de al reina Elisabet II i a tot el poble. Diu que avui és un dia de dol per a tota la nació britànica.

 

El comiat de dues icones musicals

En un emotiu missatge, el líder de The Rolling Stones, Mick Jagger, diu que "la reina Elisabet II ha estat allà tota la seva vida" i que recorda veure els moments del seu casament a la televisió. Es dirigeix a ella com "la molt estimada àvia de la nació", que –diu- recorda com una jove bonica.

ARXIVAT A:
Reina Elisabet II Regne Unit
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut