Els candidats a la vicepresidencia dels EUA, el republicà J. D. Vance i el demàcrata, Tim Walz en el debat a la CBS (Reuters)

Debat dels candidats a vicepresident dels EUA: la cara més moderada de Tim Walz i J. D. Vance

Van fer més èmfasi en els acords que en les discrepàncies i van passar la pilota dels temes més conflictius als seus candidats, Trump i Harris
Actualitzat
TEMA:
Eleccions Estats Units

Els candidats a la vicepresidència dels Estats Units han mostrat la seva cara més moderada en el primer debat que mantenien a la televisió. El governador demòcrata de Minnesota, Tim Walz, i el senador republicà d'Ohio, J. D. Vance, s'han vist les cares aquesta matinada en un debat a la cadena CBS. A cinc setmanes de les eleccions, tots dos han optat per evitar els atacs personals.

El primer tema del debat ha estat el conflicte del Pròxim Orient i els candidats a vicepresident no han mostrat diferències de fons. Sobre si Israel ha de respondre a l'atac de l'Iran, tots dos han esquivat la resposta i han llençat la pilota a la teulada dels seus candidats, Donald Trump i Kamala Harris.

"L'Iran és més a prop de l'arma nuclear per culpa del lideratge inestable de l'època Trump", ha dit el candidat demòcrata, Tim Walz: al que J. D. Vance, el candidat republicà, ha respost: "Dius que l'Iran és més a prop de tenir armes nuclears i en culpes Trump? Saps qui ha estat la vicepresidenta els últims tres anys i mig? La teva candidata, no el meu."

Aquest pot ser l'últim cara a cara entre candidats abans de les eleccions del 5 de novembre (Reuters)

En canvi, sí que s'han creuat acusacions sobre política migratòria. El demòcrata Tim Walz acusa l'equip de Trump de boicotejar un projecte de llei al Senat sobre aquesta qüestió.

"Trump us va prometre que seria fàcil: us construiré un mur gran i bonic i el pagarà Mèxic. S'ha construït menys del 2% de mur i Mèxic no ha pagat ni un cèntim."

I el republicà J. D. Vance ha criticat els demòcrates Joe Biden i Kamala Harris per la gestió de la frontera:

"Les escoles estan desbordades. Els hospitals, també. L'habitatge és inassequible perquè hem portat milions de migrants il·legals que competeixen amb els americans per cases escasses."  

Tots dos han lluït la seva biografia de nord-americans corrents de l'oest mitjà, però han preferit atacar-se a través dels candidats a president que no pas personalment. Unes topades que no han estat incompatibles amb un to cordial i fins i tot sorprenentment amable i respectuós.

El moment més intens ha arribat al final del debat quan J. D. Vance ha intentat girar full de l'atac al Capitoli del 6 de gener del 2021 i ha estat incapaç de reconèixer la derrota de Trump a les eleccions del 2020.

Walz: "Trump continua dient que no va perdre les eleccions. Va perdre les eleccions?"

JD Vance: "Estic centrat en el futur. Kamala Harris va censurar els americans per parlar amb llibertat sobre la covid el 2020?"

Walz: "Això és una punyetera no-resposta."

A falta de la confirmació d'un segon debat entre Trump i Harris, aquest pot ser l'últim cara a cara de les eleccions, i no és tan important qui l'ha guanyat sinó quin dels dos ha perjudicat menys el seu candidat a president.

ARXIVAT A:
Eleccions Estats Units Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut