El Congrés dels Diputats, en la sessió d'aquest dijous (ACN)

El Congrés aprova passada la mitjanit la derogació del delicte de sedició

El PP ha forçat que la votació fos en veu alta perquè els diputats del PSOE quedessin "retratats"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Sedició

Passaven tres quarts d'una de la matinada quan el Congrés dels Diputats ha aprovat el primer pas per derogar el delicte de sedició.

Amb 187 vots a favor, 155 en contra i sis abstencions, la majoria de la cambra ha aprovat la proposició de llei del PSOE i Unides Podem per reformar el Codi Penal, eliminar el capítol del delicte de sedició i modificar el de desordres públics.

El resultat s'ha sabut gairebé a la una de la matinada, després d'una llarguíssima sessió parlamentària, que no ha començat el debat sobre la supressió de la sedició fins a quarts de deu del vespre.

La votació s'ha fet d'un en un, amb els diputats drets i en veu alta, una exigència imposada pel PP.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el moment del vot en veu alta (EFE / Kiko Huesca)

Gest d'unitat del PSOE

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, va anunciar dimecres que demanarien el vot en veu alta perquè els diputats del PSOE "quedessin retratats":

"El vot és també una responsabilitat individual del diputat, i seran ells els que hauran de donar les explicacions oportunes als seus votants."

El vot un per un i en veu alta, poc habitual, el preveu el reglament del Congrés, i s'ha de fer quan ho demana almenys una cinquena part dels diputats, que el PP supera per si sol.

El PP també ha pressionat els diputats del PSOE a les xarxes socials, amb publicacions fetes des dels comptes autonòmics i provincials del partit i personalitzades per a cada diputat, inclosa la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, amb l'etiqueta #NoSeasCómplice:


La resposta del PSOE ha arribat en el moment de la votació. Quan el secretari primer de la mesa, Gerardo Pisarello, ha dit el nom de la primera diputada socialista que havia de votar, María Inmaculada Oria López, tota la bancada socialista s'ha aixecat i ha cridat que votaven "junts i sense fissures".

 

Aranda: "Mai hi ha hagut més independentisme que amb Rajoy"

Enmig de constants interrupcions, el diputat del PSC Francisco Aranda i el president del grup d'Unides Podem, Jaume Asens, han defensat la conversió del delicte de sedició en el de desordres públics agreujats.

Dirigint-se als diputats del PP, Aranda ha reivindicat que, amb l'actual govern espanyol i "amb el PSC com a principal força política", a Catalunya "s'ha rebaixat la tensió política i social". Una situació que ha contraposat amb els anys de govern del PP: "Mai hi ha hagut més independentisme que amb Rajoy".

Segons Aranda, "els catalans estan cada vegada menys interessats en la independència" i, actualment, el principal eix de la política catalana és "l'aposta pel diàleg, la convivència i la política". En aquest sentit, ha reclamat al PP una alternativa per a Catalunya:

"Diguin-me: què ofereixen? No ja als espanyols, als catalans. Què ofereixen? Ja els ho dic: res"

El diputat socialista Francisco Aranda ha defensat al Congrés la reforma de la sedició (EFE / Kiko Huesca)

Asens anuncia esmenes per reformar més delictes

Per la seva banda, Asens ha qualificat la sedició de "relíquia del passat plena de pols" i ha defensat la reforma com "un pas important per recuperar la normalitat a Catalunya" i "desjudicialitzar el conflicte".

A banda de derogar la sedició per una "qüestió d'higiene democràtica", el dirigent dels comuns ha anunciat esmenes a la reforma. Unides Podem creu que el Codi Penal "encara està ple" de delictes que cal modificar.

"Aquesta reforma és fruit d'un acord i no va tan lluny com voldríem"

El president d'Unides Podem ha estat molt dur amb Junts, que ha criticat la reforma de la sedició, i els ha acusat d'estar "allunyats de la realitat" i "atemptar contra la intel·ligència". Asens ha negat que la reforma sigui un acte de "renúncia i traïció a Catalunya".

El president del grup parlamentari d'Unides Podem, durant la seva intervenció en el debat sobre la reforma de la sedició (EFE / Kiko Huesca)

Una reforma "tramposa", segons el PP

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha qualificat la reforma del delicte de sedició de "tramposa i fraudulenta" perquè evita la Comissió de Justícia del Congrés i els informes preceptius del Consell General del Poder Judicial, el Consell d'Estat i el Consell Fiscal:

"Si el mateix govern presumeix de de la solidesa jurídica de la proposició, de la finesa dels arguments, per què s'han estalviat els elogis del CGPJ, el Consell Fiscal i el Consell d'Estat?"

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, en el debat d'aquest dijous sobre la sedició (EFE / Kiko Huesca)

Proposició de llei per accelerar la tramitació

El ple sobre la sedició s'ha celebrat després del dels pressupostos, que s'han aprovat sense problemes, i s'ha votat una proposició de llei del PSOE i d'Unides Podem per reformar el Codi Penal per la via exprés, que inclou l'eliminació del delicte de sedició i la reforma del de desordres públics.

Com que és una proposició dels grups parlamentaris i no un projecte del govern espanyol, no ha calgut demanar informes al Consell d'Estat ni al CGPJ, cosa que ha accelerat la tramitació i ha provocat les crítiques del PP.

Pedro Sánchez i diverses ministres, durant un ple al Congrés dels Diputats (Europa Press / Eduardo Parra)

Intenció d'aprovar la derogació abans que acabi l'any

És un text de 21 pàgines amb dos articles i nou disposicions que es va registrar l'11 de novembre i que només tres dies després la mesa del Congrés va validar, amb els vots en contra del PP i Vox.

La mesa també va aprovar la tramitació d'urgència, cosa que escurça tots els terminis a la meitat, amb l'objectiu de poder aprovar-la definitivament abans que acabi l'any.

Va ser el dia abans, el 10 de novembre, que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar per sorpresa en una entrevista televisiva la intenció d'eliminar la sedició, després de mesos d'afirmar que no hi havia prou majoria per fer-ho.

Junts presentarà esmena a la totalitat

Després de la votació d'aquest dijous, s'obre un termini perquè els grups parlamentaris presentin esmenes, i es preveu que hi haurà almenys tres esmenes a la totalitat, és a dir, projectes de llei alternatius.

De moment, Junts per Catalunya ja ha anunciat que en presentarà una amb la finalitat que es revisin les sentències i es cancel·lin els antecedents penals de les persones ja jutjades.

Junts considera que PSOE i UP "han marcat un gol" a ERC amb una reforma que "treu la sedició per la porta del darrere i torna a ficar-la per la porta del darrere" amb un altre nom:

"L'objectiu no és l'homologació del delicte de sedició amb la regulació europea, sinó solucionar els problemes ocasionats a Espanya amb la repressió de fets com el de l'1 d'octubre del 2017."

Qui gairebé segur que també presentarà esmenes a la totalitat són el PP i Vox, partit que ha donat suport al vot en veu alta d'aquest dijous i que ja ha anunciat que portarà la reforma al Tribunal Constitucional.

Els dubtes d'Unides Podem amb la reforma dels desordres públics

Abans de que ho digués Jaume Asens durant el ple, UP ja havia dit que molt possiblement també presentarà esmenes parcials: ho ha anunciat aquest dimecres el portaveu al Congrés, Pablo Echenique.

En concret, Echenique creu que la reforma del delicte de desordres públics, que introdueix la intimidació com a agreujant, pot limitar "el dret a la protesta pacífica"


Possible esmena d'ERC per incloure-hi la malversació

Una altra força política que podria presentar esmenes parcials és ERC, que a més de derogar la sedició, també vol que es reformi el delicte de malversació.

Ho va dir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, pocs dies després de l'anunci de Sánchez amb la sedició, que va precisar que volen evitar-ne "l'ús pervers".

Aquell dia va dir que s'abordaria en la tramitació que ara començarà al Congrés i al Senat, i el govern espanyol no va negar que en aquesta tramitació s'hi pogués incloure la malversació.

Aquest dijous a primera hora, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, no ha aclarit si ho faran, però ha dit que "ho intentaran", amb l'objectiu que no es torni a utilitzar aquest delicte com a "càstig ideològic":

"Malversació depèn, no volem ser acusats, o fomentar segons quins relats que participem del blanquejament de corrupteles, és un tema molt delicat, ho intentarem. El que no volem és que s'utilitzi mai més com una mena de càstig ideològic com es va utilitzar amb els independentistes."

La reforma d'aquest delicte exigiria recuperar el redactat del Codi Penal anterior a la reforma del 2015 impulsada pel PP, i que va eliminar l'ànim de lucre com a requisit.

Feijóo ha promès que recuperarà la sedició si governa

Vox va anunciar el 14 de novembre, quatre dies després de l'anunci de Sánchez, que volia portar la reforma al TC, juntament amb una proposta al PP per fer una moció de censura a Sánchez i també un referèndum per il·legalitzar els partits independentistes.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, per la seva banda va anunciar el mateix dia que es va registrar la proposició de llei que si governa recuperarà el delicte de sedició, i va instar els barons del PSOE a enfrontar-se a Sánchez.

Feijóo, per cert, ha començat aquest dijous a Badajoz una sèrie de mítings per intentar pressionar encara més el PSOE sobre la sedició, una gira que inclou l'Aragó, Castella-la Manxa i el País Valencià.

Aquest dissabte la gira passarà per Madrid, amb un acte al poliesportiu on Pedro Sánchez va jugar a bàsquet quan era jove, i on Feijóo pujarà a l'estrada juntament amb la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso.

 

 

ARXIVAT A:
Sedició Congrés dels Diputats PSOE PP
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut