Decidir amb una moneda a l'aire? Un estudi posa en dubte que sigui atzar al 100%
Un grup d'investigadors ha analitzat 350.757 llançaments de monedes i ha descobert un biaix
Tothom accepta com un sistema just i equitatiu desempatar a cara o creu, però potser no ho és tant com sembla. Les opcions no serien del 50% i 50%, segons demostraria un equip internacional d'investigadors en un estudi recent.
"Les nostres dades proporcionen una evidència sòlida que quan algunes persones (però no totes) llancen una moneda justa, aquesta tendeix a aterrar del mateix costat en què va començar", conclou.
A la investigació, s'han analitzat 350.757 llançaments de monedes, que han fet 48 participants amb 46 tipus de moneda. El resultat és que el costat que està a la vista quan es llança la moneda a l'aire té un 50,8% més de possibilitats de sortir en el resultat final.
Com també s'assenyala en l'estudi, hi ha lleugeres variacions en els percentatges segons la persona que ho faci. Hi consta, amb el seu nom, cadascun dels participants i el resultat dels llançaments, amb la proporció corresponent.
Estudis previs
L'article científic ha estat publicat a arXiv LINK i encara està pendent de la revisió per experts, però les dades "proporcionen un suport estadístic convincent per al model físic DHM de llançament de monedes".
Aquest model DHM és el del matemàtic Persi Diaconis, professor de Stanford especialitzat en estudis sobre variables aleatòries, la professora d'Estadística de Stanford Susan Holmes i el professor de Matemàtiques de la Universitat de Califòrnia Richard Montgomery. Fa 16 anys, van revelar que les monedes tenen una lleu tendència a caure en la mateixa posició en la qual han estat llançades.
En els seus estudis, van utilitzar càmeres d'alta velocitat que feien 10.000 fotografies per segon per analitzar el joc de tirar les monedes a l'aire i més tard van convèncer un grup de tècnics de Harvard per crear una màquina capaç de produir un llançament de monedes a l'aire totalment a l'atzar.
En aquell moment, estimaven que el biaix estava entorn del 51%, lleugerament per sobre del que diu aquest nou estudi.
Aplicacions pràctiques
Quines implicacions podria tenir aquest biaix? Potser no surt a compte l'esforç, però els investigadors posen un exemple, en casos d'apostes repetides: "Llançar una moneda mil vegades amb una aposta d'1 dòlar cada vegada hauria de resultar, teòricament, amb uns guanys mitjans de 19 dòlars".
Si després de tot això, algú posa en dubte la predisposició cap a la cara o la creu del llançador, sempre es pot amagar la posició inicial de la moneda. Una altra possibilitat que pot reforçar l'atzar i que encara no té estudis matemàtics és deixar que la moneda reboti a terra.
Al futbol, abans de començar el partit, l'àrbitre llança la moneda per sortejar en quin camp se situarà cada equip i qui tindrà la primera possessió de la pilota. Alguns àrbitres deixen caure a terra la moneda i altres l'agafen amb la mà, un gest que potser no és innocent al 100%.
- ARXIVAT A:
- Joc i apostes