Atropellament mortal a Charlottesville contra una manifestació antifeixista
El governador de Virginia diu que l'atropellament és "un acte de terrorisme"
El governador de Virgínia qualifica "d'acte de terrorisme" l'atropellament dissabte de diverses persones en una protesta contra el racisme a Charlottesville arran d'una marxa de supremacistes blancs.
Una dona de 32 anys ha mort i una vintena de persones més han quedat ferides després que un cotxe ha envestit un grup de persones que es manifestava pacíficament.
El presumpte autor de l'atropellament és James Alex Fields, un noi de 20 anys amb vinculacions amb grups neofeixistes. Està detingut acusat d'homicidi.
Charlottesville ha viscut un cap de setmana de greus enfrontaments entre els participants en una manifestació supremacista i grups antifeixistes, xocs que han provocat la convocatòria de l'estat d'emergència a la ciutat.
El conductor del cotxe l'han detingut immediatament. Tant la policia, que tracta el cas com un homicidi criminal, com testimonis estan convençuts que l'atropellament és un acte premeditat. Això és el que ha explicat en Nick, un dels testimonis de l'atropellament:
"El cotxe va envestir directament una dotzena de persones. Hi havia una noia a terra, i mentre dues persones l'estaven intentant aixecar perquè no es podia moure, el cotxe la va tornar a atropellar."
L'homicida, un jove relacionat amb organitzacions neonazis
El conductor homicida és un jove de 20 anys, James Alex Fields, nascut a Ohio i que ara vivia a Kentucky. La seva mare, Samantha Bloom, ha explicat després que li constava que el seu fill tenia intenció d'anar a Charlottesville, però que no sabia que era per a una manifestació supremacista i neonazi, sinó que creia que estava relacionada amb el president Trump, "que no és un blanc supremacista."
Fields, però, se l'ha relacionat directament amb el grup feixista nord-americà Vanguard America, que proclama que la democràcia ha fracassat als Estats Units. Per les xarxes socials s'ha difós una fotografia de Fields acompanyat de membres d'aquest grup:
Supremacistes i neonazis que volen "unir la dreta"
La marxa "Unim la reta" s'havia convocat per protestar contra la retirada de l'estàtua d'un general pro esclavisme que va liderar les forces confederades durant la Guerra Civil nord-americana. Els ànims ja es van començar a caldejar la nit de divendres.
Amb torxes a la mà, els primers centenars de manifestants de la dreta radical es van concentrar al campus de la Universitat de Virgínia. Es van trobar amb grups d'activistes contra el racisme i hi va haver greus enfrontaments, que van acabar amb diversos ferits i detinguts.
Hores després, l'escena es repetia. Supremacistes blancs i neonazis feien exhibició de força al carrer. Molts, amb banderes confederades. D'altres, amb esvàstiques. I entremig, manifestants armats, amb uniformes paramilitars i fusells semiautomàtics. A l'estat de Virgínia, la llei ho permet. De seguida han esclatat els enfrontaments.
La violència en augment ha mogut el governador de Virgínia a declarar l'estat d'emergència, per mobilitzar més reforços. Ho ha anunciat per Twitter:
Governor McAuliffe has declared a state of emergency to aid state response to violence at Alt-Right rally in Charlottesville
Terry McAuliffe (@GovernorVA) 12 de agosto de 2017
El govern local ha desplegat més d'un miler d'agents de seguretat per sufocar els aldarulls entre els manifestants i els grups antifeixistes i ha fet una crida a no assistir a l'acte per evitar possibles danys personals. Dues persones més han mort quan un helicòpter que participava en l'operatiu de seguretat s'ha estavellat.
L'alcalde de Charlottesville ha qualificat la concentració de supremacistes i neonazis de "desfilada d'odi i intolerància". Pels organitzadors, es tractava "d'unir la dreta": la dreta radical i identitària, que sent que ha guanyat un nou impuls amb el discurs de Donald Trump i que creu que la identitat blanca està sent atacada.
Però el mateix president dels Estats Units ha condemnat la violència de les últimes hores.
We ALL must be united & condemn all that hate stands for. There is no place for this kind of violence in America. Lets come together as one!
Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12 de agosto de 2017
Donald Trump, però, ha tirat pilotes fora respecte a la responsabilitat, que molts li retreuen, de fomentar l'odi racial:
"Això fa molt temps que passa al nostre país. No és Donald Trump, no és Barack Obama. Això està passant des de fa molt temps. Per sobre de tot hem de recordar aquesta veritat: no importa el nostre color, credo, religió o partit polític. Tots som, primer, americans."