Declaren en mort cerebral l'adolescent iraniana arrestada quan no portava el vel
Segons denuncien entitats de drets humans, una patrulla d'agents va agredir la noia a dins d'un vagó perquè no duia el hijab
Armita Garawand, l'adolescent que va quedar en coma a principis de mes quan la policia de la moral intentava arrestar-la al metro de Teheran, ha estat declarada en mort cerebral.
Segons denuncien entitats de drets humans, una patrulla d'agents va agredir la noia a dins d'un vagó perquè no duia el hijab.
Les imatges de les càmeres de seguretat --distribuïdes pel règim iranià-- mostren com Armita Garawand puja al metro amb els cabells descoberts, juntament amb dues noies més.
Moments després, es veu com alguns passatgers ajuden a evacuar la noia inconscient i la deixen estirada a l'andana.
No s'han difós imatges del que va succeir al vagó, però els mateixos testimonis asseguren que la policia va colpejar Garawand a dins del comboi.
🚨 🚨 🚨
🏴Iranian American 🇺🇸 (@IranLionness) October 3, 2023
She, 16, is now in a coma!
after being attacked by the immoral law enforcement in the subway in Tehran.
Her name is Amrita Gravand.
*The narrator is a propagandist for disinformation pic.twitter.com/a3xsZLNgbb
A més, el director del servei de metro de Teheran va assegurar que la noia no havia provocat cap altercat. Les autoritats xiïtes, en canvi, neguen que la noia fos agredida i asseguren que es va desmaiar al vagó.
Hores després, el grup de drets humans Hengaw va publicar una fotografia de l'adolescent amb el cap embenat i connectada amb un tub de respiració.
A l'hospital Fajr de Teheran, on han ingressat la noia, hi ha un ampli dispositiu policial que impedeix l'entrada als periodistes i qualsevol que es vulgui apropar a l'adolescent.
La notícia de l'estat de salut de Garawand podria fer reviure les protestes a l'Iran per la similitud amb el cas de la jove Jina Mahsa Amini.
El setembre de l'any passat, Amini va morir després d'una pallissa a comissaria per dur el vel mal posat. La notícia de la seva mort va fer esclatar una revolta sense precedents arreu del país contra l'obligatorietat del vel, la manca de llibertats i la corrupció del règim.
La violenta repressió de les forces armades xiïtes va deixar 500 morts, 22.000 detinguts, entre els quals 100 periodistes, i set manifestants executats.
En els darrers mesos, el govern iranià he endurit les rigoroses lleis de vestimenta, amb penes de presó elevades, i les patrulles de la policia de la moral han tornat als carrers.
Justament avui també s'ha fet pública la sentència a 13 i 12 anys de presó per les periodistes Nilufar Hamedi i Elahe Mohammadi, que van destapar el cas de la mort de Jina Mahsa Amini a mans de la policia de la moral.
- ARXIVAT A:
- Iran