Declaren l'emergència al riu Besòs per la contaminació de l'incendi de Montornès

L'Agència Catalana de l'Aigua parla d'impacte ecològic "molt alt" i la Fiscalia de delictes contra el medi ambient obre diligències
Redacció Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha declarat l'emergència al Besòs l'endemà de l'incendi en una planta de reciclatge de Montornès del Vallès que va causar el vessament de dissolvents -en flames- i d'aigua de l'extinció a les aigües del riu, que va causar la mort de peixos i altres animals d'una conca que durant els últims anys havia estat recuperada.

Diego Moxó, director de Coordinació Territorial de l'ACA, ha qualificat de "molt alt" l'impacte ecològic al Besòs d'aquest incendi de dimecres.

"La primera impressió és que l'impacte, sobretot, sobre la fauna piscícola del riu, entre Montornès i el mar, és molt alt. Hem pogut comprovar la presència de peixos morts -carpes, bagres-, i també d'anguiles. No sé si podem parlar d'un impacte total sobre la fauna piscícola, però sí molt alt."


Les anguiles són una espècie en perill d'extinció; Moxó ha confessat: "És l'espècie per la qual patim més".

En declaracions al programa "Els matins" de TV3, Moxó també ha anunciat que l'ACA i el Consorci Besòs Tordera intentaran "estudiar si es poguessin aplicar mesures que ajudessin a recuperar el riu", però considera que "no és fàcil". Amb tot, s'ha mostrat confiat sobre la recuperació de l'ecosistema del riu, inclosa la seva fauna.

"Un riu és un sistema dinàmic i, per tant, tota l'aigua que a partir discorre pel riu ve de més amunt d'on van passar els fets; confiem que la recuperació de l'ecosistema sigui progressiva i positiva. No podem afirmar amb seguretat si això es produirà a curt termini, a mitjà termini o trigarem més."


Moxó ha explicat que els resultats de les mostres recollides dimecres, que permetran obtenir conclusions més concretes sobre la contaminació del riu, no es tindran fins a la setmana que ve.

 

En el comunicat en què declara l'emergència, l'ACA també explica que "avui i durant les pròximes setmanes" es recollliran "mostres d'aigua i de sediments per avaluar la possible afectació i fer-ne un seguiment fins a la restitució de la qualitat del medi".

També forma part del pla d'emergència la retirada dels animals morts, perquè generen contaminació en el riu i per evitar que altres espècies, sobretot ocells, puguin ingerir els animals contaminats. Aquesta retirada es fa en col·laboració amb el Consorci Besòs Tordera, els ADF i empreses especialitzades.

Moxó, d'altra banda, ha dit que ara per ara no hi ha indicis de delicte ecològic i ha recordat que l'empresa incendiada no havia estat multada per contaminar.

En concret, Ditecsa havia rebut dues multes, l'any 2017 i aquest 2019, per un excés d'emmagatzematge i per acumular materials fora del lloc permès per fer-ho.


Intenten salvar animals afectats

Tècnics i voluntaris de l'Escola de Natura de Parets del Vallès treballen aquest dijous sobre el terreny per mirar de recuperar peixos, amfibis i rèptils de la llera del Besòs. Els que es puguin salvar els portaran al centre de Torreferrussa.

Fer un "front comú"

Des de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, un dels municipis afectats per la contaminació del Besòs, l'alcaldessa, Laura Campos, ha fet una crida a fer un "front comú":

"El front comú dels municipis afectats haurà de ser una realitat, perquè això no deixa de ser una catàstrofe ecològica al Besòs, i per tant, s'hauran de depurar les responsabilitats a qui pertoqui."


Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma, s'ha mostrat "profundament abatuda per les imatges de peixos morts al riu". L'Ajuntament de Santa Coloma ha emès un comunicat en què "exigeix mesures extraordinàries per recuperar la biodiversitat del riu" i lamenta que cap responsable del govern en matèria de medi ambient s'hagi posat en contacte amb ells.

"L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet exigeix que, amb urgència, es faci una reunió dels alcaldes i les alcaldesses de les poblacions afectades amb les administracions competents per avaluar les conseqüències dels vessaments al riu (...) i prendre les mesures necessàries per actuar com més aviat millor i aconseguir la seva recuperació."

"L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet lamenta també que un dia després de l'incendi (...) cap responsable de l'administració competent en matèria de medi ambient dels nostres rius s'hagi posat en contacte amb la nostra institució, per fer front comú a aquesta terrible catàstrofe mediambiental."


Des de Barcelona, Ada Colau ha assegurat que les conseqüències de l'incendi són terribles per al riu Besòs. També que és urgent actuar per recuperar l'espai fluvial i que cal investigar les causes de l'accident.

 

 

També s'ha pronunciat sobre l'incident Ecologistes en Acció, que parla de "desastre ecològic", com ha dit Quim Pérez, portaveu de l'entitat, en declaracions a Catalunya Ràdio.

"S'havien fet molts esforços per recuperar el riu i el que va passar ahir va ser un desastre ecològic. El que demanàvem davant l'evidència –perquè jo crec que se n'ha assabentat tot Catalunya- és que la Fiscalia de Medi Ambient actués."


La Fiscalia obre diligències

Precisament, la Fiscalia de delictes contra el medi ambient ha decidit obrir diligències per la contaminació ambiental del Besòs.

Els Mossos d'Esquadra, d'altra banda, també investiguen les causes de l'incendi: efectius de la policia científica especialitzats en incendis estructurals faran aquest dijous una primera inspecció ocular a Ditecsa.

ARXIVAT A:
Medi ambient Ecologia Contaminació
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut