Defineixen els factors de risc que farien infectar-se de Covid una minoria de vacunats
Es tracta de les persones de més de 60 anys en situació de fragilitat -com ara els dependents o els que viuen en residències-, les persones amb obesitat o les que viuen en zones desafavorides, però majoritàriament són infeccions asimptomàtiques
Només un 0,2% de les persones que han rebut la pauta completa de vacunació s'han infectat amb el SARS-CoV-2 al cap de set dies, i la majoria han tingut Covid asimptomàtica o lleu.
Així ho assenyala un ampli estudi fet al Regne Unit amb 1,2 milions de persones. Segons aquesta recerca, el risc d'infecció entre els vacunats es dona sobretot en persones de més de 60 anys en situació de fragilitat -com ara els dependents o els que viuen en residències-, en persones amb obesitat o en les que viuen en zones desafavorides.
L'estudi l'han liderat investigadors del King's College de Londres i s'ha publicat a The Lancet Infectious Diseases. Un dels autors, Jordi Merino, de l'Hospital General de Massachusetts, valora així l'estudi per al 324.cat:
"Les vacunes tenen una eficàcia excel·lent, però tot i així hi ha grups de persones susceptibles a infectar-se una vegada vacunats. I això lliga amb la tercera dosi que s'està plantejant aquests dies. Les infeccions en individus que han rebut una o dues dosis de la vacuna són més lleus. I hem vist que després de la segona dosi les persones vacunades tenen dues vegades més probabilitats que la Covid sigui asimptomàtica."
Les hospitalitzacions entre els vacunats que es van infectar, afegeix Merino, ja van disminuir dos terços només amb la primera dosi.
Els autors també afirmen que la probabilitat de tenir Covid persistent, amb símptomes que es mantenen 28 dies o més després de donar positiu, es redueix a la meitat en persones amb dues dosis.
L'estudi s'ha fet amb dades recollides entre el 8 de desembre i el 4 de juliol al Regne Unit, en persones que havien rebut almenys una dosi de les vacunes de Pfizer/BioNTech, Oxford/Astrazeneca o Moderna.
Aquestes noves dades reforcen la importància de la vacunació, com ressalta Claire Steves, del King's College, una de les autores principals:
"Altres investigacions han mostrat una mortalitat de fins al 27% en pacients de Covid hospitalitzats. Podem reduir-ho molt si mantenim la gent fora de l'hospital amb la vacunació. Els nostres resultats subratllen el paper crucial de les vacunes en els esforços per prevenir la Covid, que han d'incloure encara altres mesures, com mascareta, testos freqüents i distància social."
Pel que fa al risc més elevat que tenen les persones que viuen en àrees desafavorides o molt denses, els autors creuen que les raons poden ser tant la proximitat amb la resta d'habitants de la zona com els percentatges més baixos de vacunació en aquestes àrees.
Com que aquestes persones estan més exposades i són més vulnerables, una altra de les principals autores, Rose Penfold, creu que se'ls ha de prestar més atenció:
"Les polítiques de salut, dissenyades per prevenir infeccions, incloent-hi el temps que passa entre les dues dosis o una tercera dosi de reforç, haurien de prioritzar aquests grups."
Dades coincidents a Israel i Califòrnia
L'estudi ha coincidit amb dos més que també ressalten la baixa incidència de les infeccions entre els vacunats. Segons el que han fet a Israel investigadors de la Universitat Hebrea de Jerusalem i que s'ha publicat a JAMA Network en obert, entre 5.300 professionals sanitaris vacunats només es van detectar 27 infeccions --un 0,51%-- i només una d'aquestes persones va haver de ser ingressada a l'hospital.
Els professionals de la salut estan més exposats que la població general i per això l'estudi és important. Però es va fer abans que la variant delta es convertís en dominant a Israel.
Per això és rellevant una carta publicada a The New England Journal of Medicine per investigadors de la Universitat de Califòrnia a San Diego, perquè té dades corresponents a juliol, quan la variant delta era dominant en aquell estat. Els autors expliquen que entre 16.000 professionals de la salut vacunats només es van detectar 94 infeccions simptomàtiques, un 0,58%.
Però els autors destaquen que si entre març i juny els casos havien caigut molt, a partir de mitjans de juny van créixer de forma important, fins i tot en persones vacunades.
Ho atribueixen a la variant delta i a la possible disminució de l'efectivitat de les vacunes amb el temps, efecte que, diuen, caldria investigar per decidir si cal una tercera dosi.
Però també ressalten la importància de les mesures no farmacològiques, com dur la mascareta en interiors i intensificar els testos, "sumat a esforços continuats per incrementar la vacunació, estratègies per prevenir malalties i morts evitables".
- ARXIVAT A:
- VacunesCovid-19Coronavirus