L'antiga fonda de Sant Jaume de Frontanyà va tancar el 2020 (Nati Adell)
Catalunya al dia

Ni el títol de poble més petit ni restaurants: Sant Jaume de Frontanyà, sense turistes

El municipi ha perdut els establiments destinats al turisme, que passa de llarg

Enllaç a altres textos de l'autor

Nati Adell

Corresponsal de Catalunya Ràdio a la Catalunya central

Actualitzat

Amb el despoblament, molts municipis petits s'han quedat sense serveis i, com a conseqüència, sense vida. Per capgirar aquesta situació, alguns ajuntaments estan fent mans i mànigues per poder reobrir els bars, les fondes i els restaurants que han anat tancant, ja sigui arran de la pandèmia o perquè els seus propietaris s'han jubilat.

La idea és tornar a crear punts de trobada social tant per als veïns d'aquests pobles com per als turistes. Al Berguedà n'hi ha dos exemples: a Sant Jaume de Frontanyà, on el projecte encara no s'ha fet realitat, i a Puig-reig, on han tingut més sort i ja s'ha posat en funcionament el nou bar-restaurant de la colònia de Cal Riera.

Manel Anselmo és l'alcalde de Sant Jaume de Frontanyà (Catalunya Ràdio / Nati Adell)


Sant Jaume de Frontanyà perd un 85% de visitants 

Amb només 32 habitants, Sant Jaume de Frontanyà és ara mateix el segon poble més petit de Catalunya. Ja fa un temps que va perdre aquesta posició tan simbòlica en favor d'un altre poble de la comarca amb menys habitants, Gisclareny. Tot i les seves dimensions, Sant Jaume de Frontanyà va arribar a tenir dos restaurants i una fonda. Des del 2020, coincidint amb la irrupció de la covid, es va quedar sense res.

Ni els veïns tenen un lloc on trobar-se, ni els turistes poden parar a fer un cafè o anar al lavabo. Això, com reconeix l'alcalde, Manel Anselmo, és un problema:

"Si un visitant ha de fer pipí no pot anar enlloc. Ha de buscar algun lloc amagat per poder-ho fer i tot queda brut i ple de papers."

Ja sigui perquè han perdut la medalla de poble més petit o per la falta d'equipaments per als visitants, des del 2020 els turistes han anat a menys: passen de llarg de Sant Jaume de Frontanyà, fins al punt que la xifra de visitants s'ha desplomat un 85%.

Església romànica de Sant Jaume de Frontanyà (Catalunya Ràdio / Nati Adell)

Òbviament, els turistes no són els únics perjudicats. Els veïns s'han de desplaçar a Borredà o a la Pobla de Lillet per fer qualsevol cosa. Davant d'això, l'Ajuntament vol rehabilitar l'antiga rectoria del poble per obrir-hi un restaurant.

De moment, però, no tenen prou diners per fer-ho i ara mateix estan en converses amb el bisbat de Solsona i la Diputació per donar un impuls al projecte.


A Puig-reig el projecte ja és una realitat ​​ 

A Cal Riera, una de les 7 colònies industrials del municipi de Puig-Reig, es van trobar amb una situació molt semblant a la que ara es viu a Sant Jaume. Fa tres anys va tancar l'únic bar que els quedava, el del centre cívic. La trentena de veïns van quedar orfes del principal espai de trobada. Ara el nou bar-restaurant de Cal Riera tot just s'acaba de posar en funcionament.

Després de 3 anys, Cal Riera torna a tenir servei de bar i restaurant (Catalunya Ràdio / Nati Adell)

L'alcaldessa de Puig-reig, Eva Serra, assegura que reobrir aquest espai era imprescindible per recuperar la vida social a la colònia. Amb la recuperació del bar, ara comencen a arribar més idees per reactivar l'espai i dinamitzar l'antiga colònia tèxtil.

 

 

ARXIVAT A:
Despoblament
Anar al contingut