Del "deixin en pau l'escola" a "apartheid": el 25% de castellà, al Parlament i al Congrés

Mentre que uns intenten rebaixar el to del debat sobre la llengua a l'escola catalana d'altres s'esforcen per apujar-lo
Redacció/ACN Actualitzat
TEMA:
Català

La polèmica pel 25% de castellà en una escola de Canet de Mar ha estat motiu d'enfrontament dialèctic aquest dimecres tant al Parlament com al Congrés dels Diputats.

A la cambra catalana, durant la sessió de control, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha etzibat un contundent "deixin en pau l'escola catalana" al president del PP català, Alejandro Fernández, que ha acusat l'independentisme de practicar l'"estigmatització" de les famílies que defensen el castellà a les aules de Catalunya.

Aragonès li ha criticat que "utilitzi" la llengua per intentar "vestir un discurs mediàtic que l'únic que vol és arreplegar quatre vots" a Espanya; una acusació, la de polititzar la qüestió de la llengua, que també ha llançat al líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, i al de Vox, Ignacio Garriga.

El diputat de la formació taronja ha comparat la situació de l'escola de Canet amb el poble basc d'Ermua, on van assassinar Miguel Ángel Blanco. Per Aragonès, Carrizosa "no s'hauria d'atrevir a fer" aquesta comparació. "Demostra que vostè no té cap tipus d'argument", ha afegit.

Carlos Carrizosa, de Ciutadans, durant la intervenció a la sessió de control (ACN/Aida Clemente)

També Vox ha aprofitat el cas de Canet per carregar contra l'independentisme, a qui ha acusat de "perseguir" un nen de cinc anys.

Per la seva banda, Illa ha demanat "serenor" als grups parlamentaris i ha advertit que ningú no esperi que el PSC entri en la "pugna partidista".

No ha quedat cap dubte sobre el parer pel que fa a la immersió d'Esquerra, Junts, la CUP i tampoc dels Comuns. De fet, en aquest últim cas, Jéssica Albiach s'ha estimat més preguntar al president pel finançament autonòmic. 


El PSC, a favor del 25% de castellà a les aules proposat pel PP

Els socialistes han votat a favor de la moció presentada pel PP que instava el govern a complir la sentència del Tribunal Suprem i a fixar "a partir del proper curs escolar, que el temps destinat als continguts curriculars mitjançant l'ús vehicular del català i el castellà serà, com a mínim per a cadascuna de les llengües, del 25% de les hores lectives".

Els socialistes han votat a favor de la moció del PP que insta a aplicar el 25% (ACN / Aida Clemente)

El text dels populars, com el que havia presentat Cs que anava en la mateixa línia, no han superat la votació del ple del Parlament.


El Parlament insta el Govern a garantir la immersió

La que sí que ha tirat endavant és la moció presentada per la CUP que insta el Govern a garantir la immersió i que Educació n'assumeixi la responsabilitat política i jurídica.

La moció ha comptat amb els vots dels tres partits independentistes i els comuns, mentre que el PSC s'hi ha abstingut i la resta de formacions s'hi han posicionat en contra.

Els socialistes també han votat en contra del punt concret que demana que la conselleria de Cambray assumeixi la plena responsabilitat política i jurídica i garanteixi la seguretat jurídica del professorat.


Sánchez retreu al PP i Cs que parlin "d'apartheid lingüístic"

Pedro Sánchez en una rèplica al Congrés (ACN/Congrés dels Diputats)

L'encès debat sobre la llengua a l'escola catalana s'ha reproduït a Madrid. A la sessió de control al govern espanyol, el PP i Ciutadans han demanat a Pedro Sánchez que no s'inhibeixi i que obligui el govern a fer complir la sentència del TSJC que obliga a fer un 25% de les classes en castellà a tots els centres educatius catalans.

"Què cony ha de passar a Espanya perquè vostè assumeixi alguna responsabilitat?", ha preguntat el líder del PP, Pablo Casado, al president espanyol entre aplaudiments de la seva bancada.

Casado ha amenaçat de denunciar la Generalitat per desobediència, i ha amenaçat també Sánchez que pot acabar davant els tribunals pel seu "abandó" davant els "atacs" dels "totalitaris". "Si està mirant cap a una altra banda pels seus vots el que estaria cometent un delicte de prevaricació és vostè", ha assegurat.

Casado retreu a Sánchez que no faci res per fer complir la llei (ACN/Congrés dels Diputats)

La líder de Cs, Inés Arrimadas, ha pres el relleu de Casado per acusar el president espanyol de ser "còmplice" dels que estan fent "un assetjament infame a un nen de 5 anys". Segons Arrimadas, Sánchez "no ha fet ni dit res" quan té "el feixisme i l'odi davant".

El president espanyol, en la seva resposta, ha expressat la "solidaritat" del seu govern "amb el nen i amb els pares de l'escola de Canet" i ha insistit que l'executiu "es manifesta sempre a favor del compliment de les sentències". També ha afegit que "garantirà sempre el dret dels nens a poder ser educats i aprendre les llengües oficials; en el cas de Catalunya, l'espanyol i el català".

El president espanyol ha retret al PP i a Cs que parlin "d'apartheid lingüístic".

"Saben el que ha significat l'apartheid a Sud-àfrica? Com és possible que tinguem al líder de l'oposició parlant d'un problema com el del 1960 als Estats Units?" Sisplau, no polititzin la llengua, i utilitzin-la com ha de ser."

Junqueras critica les postures de Junts i el PSC

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, també s'ha referit a la polèmica de la llengua a l'escola catalana en una entrevista a "Els matins" de TV3, on ha demanat responsabilitat als seus socis de govern de Junts. Es referia a la petició que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, de Junts, va fer fa uns dies sobre la necessitat que la Generalitat assumís la direcció del centre educatiu de Canet de Mar.

Junqueras s'ha preguntat per què quan Junts tenia la responsabilitat del Departament d'Educació no s'ho van plantejar. "Això per què no ho heu preguntat en les desenes d'escoles que s'han trobat en la circumstància? Perquè segurament en aquell moment no els interessava", ha dit.

El líder d'Esquerra també ha carregat contra el PSC. Per ell, els socialistes catalans cada vegada es troben més allunyats de la defensa de la llengua catalana i dels seus compromisos tradicionals.

"Malauradament, el Partit Socialista de Catalunya en molts aspectes ha decidit que la seva estratègia és perseguir les estratègies que tenen Ciutadans, que té el PP i que té Vox", ha dit, en referència al fet que el PSC no assistirà a la cimera per la llengua catalana al Departament d'Educació i a la manifestació en defensa de la llengua de dissabte vinent.

L'exvicepresident del govern ha demanat que es deixi de convertir l'assumpte de la llengua en un camp de batalla entre els partits i que es converteixi en un camp de batalla en defensa del català.

D'altra banda, Oriol Junqueras també s'ha referit a la taula de diàleg amb el govern espanyol, i ha demanat als socis de govern de Junts i als partits independentistes una actitud lleial respecte cap al president de la Generalitat. "Si tothom actués de manera lleial i fos conseqüent amb allò que ha demanat, que era el 'sit and talk', ara segur que tindríem més força", ha dit.

I ha afegit que és una pena que no s'estiguin aprofitant totes les eines de què ara disposen gràcies a la taula de diàleg amb l'Estat.

Recupera íntegra l'entrevista a Oriol Junqueras:

ARXIVAT A:
Català Educació
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut