Del "grooming" al "happy slapping", diccionari de la violència online contra menors
- TEMA:
- Menors
Un informe de Save The Children alerta que vuit de cada deu infants i adolescents catalans han patit algun tipus de violència online. El ciberassetjament és la més comuna, però les formes son diverses:
Sèxting sense consentiment: El sèxting és una conducta d'alt risc que practiquen els adolescents. Fa referència als intercanvis de missatges sexuals o de material sexual entre joves a través d'internet. Es converteix en forma de violència quan el material es difon sense el consentiment del menor.
Sextorsió: Aquest tipus de violència es refereix a l'amenaça i el xantatge de difondre imatges, vídeos o informació personal de caràcter sexual d'un menor, obtinguda de manera voluntària o involuntària.
Violència virtual en la parella o exparella: pot ser una extensió de la violència que es dona al món físic o, al contrari, pot iniciar-se a la xarxa i després traslladar-se al món físic. Un exemple clar seria quan la parella veu una foto o un comentari a internet que li provoca gelosia i desemboca en una agressió física o verbal.
Ciberassetjament o cyberbullying: violència entre iguals, que consisteix a fustigar una víctima, a través de missatges, imatges, vídeos o comentaris, amb la intenció de fer mal, insultar, humiliar o difamar. A diferència de l'assetjament, no hi ha contacte directe cara a cara i es prolonga més en el temps a causa de la viralització, és a dir, la difusió i la pèrdua de control d'aquest contingut.
Happy slapping: gravació d'una agressió física, verbal o sexual i la seva difusió a través d'internet per guanyar popularitat.
Online grooming: és un delicte que comet un adult que contacta amb un infant o un adolescent a través d'internet i hi estableix un vincle de confiança amb la intenció d'involucrar-lo en una activitat sexual.
Exposició involuntària a material sexual o violent: es dona quan un menor rep o visualitza imatges o vídeos que no ha triat ni ha volgut veure, però que s'ha trobat o que algú, de manera directa o indirecta, li ha enviat.
Incitació a conductes danyoses: l'exposició involuntària a la violència afecta la salut i integritat física del menor. Per exemple, plataformes que expliquen o inciten a l'autolesió o webs de promoció de trastorns alimentaris com l'anorèxia o la bulímia, que expliquen fins i tot com fer-se talls, tècniques de suïcidi, com vèncer les ganes de menjar, mantenir en secret tots aquests comportaments, etc.
Sharenting: És la pràctica cada vegada més habitual de mares i pares, en la qual exposen públicament i constantment la vida de les seves filles i dels seus fills a la xarxa (aniversaris, activitats, moments d'oci, etc.). En principi, pot semblar un costum inofensiu, però pot tenir conseqüències a les vides de les nenes i dels nens.
- ARXIVAT A:
- Menors Bullying Assetjament sexual