Vuit de cada deu infants i adolescents catalans han patit algun tipus de violència online (CCMA)

Del "grooming" al "happy slapping", diccionari de la violència online contra menors

T'expliquem què és el sèxting, la sextorsió, el ciberassetjament, el "grooming" o el "happy slapping"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Menors

Un informe de Save The Children alerta que vuit de cada deu infants i adolescents catalans han patit algun tipus de violència online. El ciberassetjament és la més comuna, però les formes son diverses:

Sèxting sense consentiment: El sèxting és una conducta d'alt risc que practiquen els adolescents. Fa referència als intercanvis de missatges sexuals o de material sexual entre joves a través d'internet. Es converteix en forma de violència quan el material es difon sense el consentiment del menor.

Sextorsió: Aquest tipus de violència es refereix a l'amenaça i el xantatge de difondre imatges, vídeos o informació personal de caràcter sexual d'un menor, obtinguda de manera voluntària o involuntària.


Violència virtual en la parella o exparella: pot ser una extensió de la violència que es dona al món físic o, al contrari, pot iniciar-se a la xarxa i després traslladar-se al món físic. Un exemple clar seria quan la parella veu una foto o un comentari a internet que li provoca gelosia i desemboca en una agressió física o verbal.


Ciberassetjament o cyberbullying: violència entre iguals, que consisteix a fustigar una víctima, a través de missatges, imatges, vídeos o comentaris, amb la intenció de fer mal, insultar, humiliar o difamar. A diferència de l'assetjament, no hi ha contacte directe cara a cara i es prolonga més en el temps a causa de la viralització, és a dir, la difusió i la pèrdua de control d'aquest contingut.


Happy slapping: gravació d'una agressió física, verbal o sexual i la seva difusió a través d'internet per guanyar popularitat.


Online grooming: és un delicte que comet un adult que contacta amb un infant o un adolescent a través d'internet i hi estableix un vincle de confiança amb la intenció d'involucrar-lo en una activitat sexual.


Exposició involuntària a material sexual o violent: es dona quan un menor rep o visualitza imatges o vídeos que no ha triat ni ha volgut veure, però que s'ha trobat o que algú, de manera directa o indirecta, li ha enviat.

Incitació a conductes danyoses: l'exposició involuntària a la violència afecta la salut i integritat física del menor. Per exemple, plataformes que expliquen o inciten a l'autolesió o webs de promoció de trastorns alimentaris com l'anorèxia o la bulímia, que expliquen fins i tot com fer-se talls, tècniques de suïcidi, com vèncer les ganes de menjar, mantenir en secret tots aquests comportaments, etc.


Sharenting: És la pràctica cada vegada més habitual de mares i pares, en la qual exposen públicament i constantment la vida de les seves filles i dels seus fills a la xarxa (aniversaris, activitats, moments d'oci, etc.). En principi, pot semblar un costum inofensiu, però pot tenir conseqüències a les vides de les nenes i dels nens.

ARXIVAT A:
Menors Bullying Assetjament sexual
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut