Del rossinyol al pardal: per què cau en picat la reproducció de 18 espècies d'ocells?
Els experts assenyalen la sequera dels últims anys, però també les tempestes dels últims mesos, com a possibles causes d'aquesta davallada extraordinària
Montse Poblet
Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crisi climàtica
@montsepobletEls ornitòlegs alerten d'una baixada excepcional en els nivells de reproducció en 18 de les espècies d'ocells més habituals als nostres espais naturals. Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, el projecte Sylvia --que, des de fa més de vint anys, estudia la demografia d'aquests ocells- ha detectat que, aquesta primavera, els índexs de reproducció d'espècies com el tallarol de garriga, el cargolet, el verdum o el rossinyol estan molt per sota del que és habitual.
El coordinador del projecte, Marc Illa, es mostra sorprès per aquests resultats, que afecten de manera transversal el conjunt dels ocells de Catalunya.
"A la gran majoria d'espècies, independentment de si són migradores de llarga distància o residents, de si fan nius tancats o oberts... els va molt malament a totes."
Els ocells més afectats
Per espècies, la que ha baixat més es el rossinyol comú, amb un 81% menys de pollets del que és habitual: se solen identificar una mitjana de 150 pollets i, aquest any, amb prou feines van arribar a la cinquantena. Per la seva banda, les cries de tallarol de garriga han baixat un 61% i les de boscarla de canyar, un 55%.
Els segueixen el verdum (-54.8%), el cargolet (-51.6%), el tord comú (-47.9%), el tallarol de casquet (-39.5%), el gafarró (-39.2%), la merla (-37.4%), el raspinell comú (-34.6%), el tallarol capnegre (-33.3%), el rossinyol bord (-29.5%), el pardal comú (-23.7%), la cadernera (-19.7%), la mallerenga cuallarga (-15.4%), el pit-roig (-14.3%), el blauet (-11.7%) i la cuereta torrentera (-3.7%).
Illa assenyala que, si aquestes dades es mantenen, poden acabar suposant conseqüències més greus per a aquests ocells a mitjà i llarg termini.
"El rossinyol és molt comú, n'hi ha per tot arreu, però només fa un intent de cria i, si li va malament, potser ja està perduda la temporada. Si comencem a encadenar anys molt dolents, potser la seva tendència poblacional començarà a ser dolenta."
Només dues de les vint espècies de les quals es fa seguiment, la mallerenga blava (+14.5%) i la mallerenga carbonera (+1.7%), mostren índexs de reproducció positius respecte a les mitjanes dels últims 20 anys.
Les causes: massa aigua o massa poca?
Els investigadors no tenen certeses absolutes sobre els motius d'aquesta davallada en els nivells de reproducció d'aquestes aus, però Illa apunta dos factors climàtics com les causes més probables del que està passant.
D'una banda, diu, "la sequera que arrosseguem dels últims anys, que ha estat molt forta i ha tingut molts efectes a nivell de vegetació o reproducció d'invertebrats", però també assenyala a tot el contrari.
"Podria ser que, aquesta primavera, determinats episodis de tempesta quan els ocells estan criant hagin estat bastant nefastos perquè, per exemple, un niu amb pollets molt petits, si hi ha una tempesta molt forta pot fer que es morin els pollets."
Des de fa dues dècades, els ornitòlegs professionals i voluntaris capturen i anellen ocells que viuen en parcs, rius, boscos, camps i espais protegits repartits dins del projecte Sylvia que impulsa l'Institut Català d'Ornitologia.