Feijóo s'ha reunit a Brussel·les amb altres membres del Partit Popular Europeu
Feijóo s'ha reunit a Brussel·les amb altres membres del Partit Popular Europeu (EFE/Pablo Garrigós)

Del "senyor número 1" a "Marxi ja": el PP intensifica l'ofensiva per tombar Sánchez

El Partit Popular desplega tota l'artilleria per reforçar la idea d'un Sánchez acorralat pels escàndols, tot i que, de portes endins, assumeix que la legislatura no està ni molt menys ferida de mort

El PP redobla la pressió per fer fora Pedro Sánchez de La Moncloa. El líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ha agafat el testimoni d'Aznar amb el seu "Marxi, senyor González" de fa trenta anys i en l'última sessió de control llançava al president del govern espanyol un "Marxi ja".

Per a Sánchez no ha estat una setmana fàcil. Arrencava amb la presentació d'una querella del PP contra el partit socialista per finançament il·legal, suborn i tràfic d'influències.

La denúncia, sustentada amb informacions periodístiques, es basa en testimonis anònims que parlen de suposades entregues a Ferraz de bosses plenes de diners d'un empresari de la trama Koldo. Un nou moviment en la campanya per desgastar el cap de l'executiu espanyol, tot i que, en privat, els populars admeten que la querella tindrà poc recorregut.  

Feijóo insisteix que Sánchez ha arribat a "un punt de no retorn" i alimenta la imatge d'un president assetjat pels casos de corrupció.

L'anomena "senyor número 1" del cas Koldo, mentre que tant des del PSOE com des del govern espanyol s'apliquen a construir un mur de contenció per protegir el seu líder davant la previsible imputació del que va ser el seu número 3 al partit i ministre de Transports, José Luis Ábalos.

Sánchez defensa la seva actuació amb l'exministre després que se sabessin els indicis contra ell i contraposa la seva ràpida reacció a la del PP amb casos com la Gürtel.

El front del fiscal general de l'Estat

Sánchez també ha hagut d'entomar un nou embat judicial: l'obertura d'una causa contra el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, a qui el Suprem investiga per la suposada filtració de correus electrònics en el cas de la parella d'Isabel Díaz Ayuso, imputat per frau fiscal. Una situació inèdita en democràcia.

El president del govern espanyol fa una defensa aferrissada de García Ortiz, a qui ell va nomenar, i posa el focus en la presidenta madrilenya. Demana a Feijóo la dimissió d'Ayuso perquè –diu– s'hauria beneficiat dels negocis il·legals del seu nòvio.


L'últim revés, la querella contra el jutge Peinado

L'últim revés per a Pedro Sánchez ha estat el rebuig del Tribunal Superior de Justícia de Madrid a investigar per prevaricació el jutge Peinado, per haver-lo obligat a declarar en persona en la causa oberta contra la seva dona, Begoña Gómez, imputada per tràfic d'influències i corrupció en els negocis.  

Feijóo mira a Europa i el PSOE li demana responsabilitat

De tot plegat, Feijóo mira de treure'n rèdit polític no només en l'àmbit estatal. El seu objectiu és elevar la crisi a Europa. El líder del PP ha aprofitat una visita a Brussel·les per traslladar la seva preocupació als seus col·legues europeus. Considera que no és un problema que afecta únicament els espanyols, sinó que perjudica la salut de la democràcia. També a Berlín, el líder popular ha parlat davant d'un grup d'empresaris alemanys de la "debilitat" del govern de Pedro Sánchez.

Des de l'executiu espanyol l'acusen d'estar donant una mala imatge d'Espanya. El ministre d'Indústria, Jordi Hereu, li reclamava un altre estil d'oposició, "més responsable en lloc d'estar obsessionada a voler tombar un govern centrat a impulsar polítiques de desenvolupament econòmic i social".

El govern espanyol i el PSOE contraataquen a l'ofensiva del PP recordant els casos de corrupció dels populars. "De la A d'Ayuso a la Z de Zaplana, tenen un cas de corrupció per cada lletra de l'abecedari", retreia Sánchez a Feijóo en un cara a cara al Congrés.

I des de les xarxes, Ayuso reblava: "hi falta la B de Begoña".


Escletxes en el discurs del PP

El Partit Popular desplega tota l'artilleria per reforçar la idea d'un Sánchez acorralat pels escàndols de corrupció, però tot i els escarafalls públics, de portes endins, assumeixen que la legislatura no està ni molt menys ferida de mort. De fet, en una reunió a porta tancada amb càrrecs municipals, el popular Elías Bendodo va reconèixer que és molt probable que l'executiu espanyol pugui aprovar els pressupostos de l'any que ve. 

El govern de Sánchez, també la vicepresidenta de Sumar, Yolanda Díaz, repta Feijóo a presentar una moció de censura. Però als populars no els surten els números i descarten aquesta opció. Pedro Sánchez vol donar la imatge del proverbi àrab "els gossos borden, la caravana avança", i recorda que encara li queden 1.000 dies de legislatura.

ARXIVAT A:
CorrupcióPPPSOEPedro SánchezAlberto Núñez Feijóo
Anar al contingut