Del traspàs de Rodalies i el finançament a l'habitatge: elements de pressió dels socis de govern

ERC i Comuns condicionen amb les seves propostes sobre habitatge el seu suport al govern

Rosa Taboada BlanchActualitzat

Primer van ser el finançament i Rodalies. Dos objectius dels republicans, però també dues armes de pressió al govern si volia aprovar els pressupostos. No va poder ser. Els republicans es van negar a negociar "cap nou acord amb el govern, si abans no complia els acords signats", en referència al pacte d'investidura entre Esquerra i els socialistes.
 

L'habitatge al centre 

Ara, l'element de pressió és l'habitatge. No en va és el principal problema dels catalans segons el Centre d'Estudis d'Opinió. Els Comuns van posar l'accés a l'habitatge en el centre del seu acord per a la investidura d'Illa. Els republicans també ho van incloure. I ara els dos socis del govern empenyen perquè l'executiu accepti les seves propostes, de vegades coincidents, però no sempre.

De fet, a l'inici de la legislatura, Salvador Illa va posar els problemes d'habitatge al centre de les seves polítiques i va assumir com a pròpies algunes de les mesures que proposaven ERC i Comuns. La proposta estrella del govern d'Illa són els 50.000 pisos nous per ampliar el parc públic d'habitatge en cinc anys. I està posant en marxa algunes iniciatives legislatives per facilitar-ne la construcció. Per exemple, el decret de les llicències exprés. Un permís previ a les llicències definitives que ha de permetre a les constructores avançar els preparatius de les obres. Aquest és un dels tres decrets que el Parlament ha de convalidar la setmana que ve. També aniran al ple, un sobre la contractació pública i un altre sobre els càmpings en zones inundables.

Josep Maria Jové, president del grup d'ERC al Parlament (ACN / Bernat Vilaró)

Les condicions pels decrets 

Els Comuns només garanteixen el seu suport a un dels tres decrets, el dels càmpings. Els altres els lliguen a dues propostes sobre habitatge que consideren clau. Però, de moment, no hi ha res lligat. Demanen al govern que allargui la pròrroga dels pisos protegits per evitar que passin al mercat lliure. Són, en total, uns 36.000 a tot Catalunya. Jéssica Albiach diu que "no té sentit voler ampliar el parc públic d'habitatge, mentre es desqualifica el que ja tenim". L'altre condicionant és el lloguer de temporada.
 

Lloguer de temporada 

Aquí és on fica la banya Esquerra. Republicans i Comuns consideren imprescindible regular aquest tipus de lloguer per evitar el frau. Esquerra ja ha empès el govern perquè tramiti el decret sobre habitatge com a projecte de llei, si vol comptar amb el seu suport. Aquesta via permetria esmenar el text.

El govern ho veu bé i no descarta que es puguin introduir els lloguers de temporada i els pisos protegits. Però els Comuns consideren insuficient l'última oferta que els ha fet arribar el govern d'Illa. Insuficient en temps, diuen, i en forma. 

Manifestació a Barcelona a favor dels lloguers
Manifestació a Barcelona, al mes de novembre, a favor de la regulació dels preus dels lloguers (ACN)

Suplements de crèdit 

Els d'Albiach ja han començat a escalfar per a la partida següent. Serà després de Setmana Santa. El Parlament ha d'aprovar els suplements de crèdit del govern. Esquerra ja ha dit que donarà suport al primer, al que va aprovar dimarts el Consell Executiu de 2.168 milions. Els Comuns ho condicionen als 100 inspectors que han de fer complir els topalls dels lloguers, a més d'altres mesures sobre habitatge.

Negociacions i rivalitat 

Queda clar, doncs, que els socis d'investidura negocien cadascú pel seu costat. Negocien i pressionen el govern, però marcant perfil. És rivalitat legítima entre dues formacions per veure qui en treu més. L'habitatge no només és eina de pressió al govern: també és el terreny on els socis d'investidura es fan la competència.

 

ARXIVAT A:
ERCComunsHabitatgePressupostos de la Generalitat Salvador Illa
Anar al contingut