Del turisme de sequera al turisme d'aigua: visitants i curiosos a Sau i Mont-rebei
- TEMA:
- Sequera
Al pantà de Sau no hi paren d'arribar visitants. El degoteig és constant. La majoria ho fan encuriosits per com han impactat les darreres pluges en l'embassament de Vilanova de Sau, a Osona, que han situat el nivell al 41,5% de la seva capacitat. Però també pel fet que l'aigua que ha caigut hagi cobert la base de la coneguda església de Sant Romà.
La majoria de visitants volen acostar-se a aquest punt per immortalitzar amb els seus telèfons el que s'ha denominat popularment, i amb certa exageració, com el termòmetre de l'aigua al país.
Anna Mimoso, guarda forestal de l'Espai Natural Guilleries-Savassona, explica que els visitants solen arribar al lloc, fer la foto i marxar. Amb tot, preveuen que quan arribi l'estiu, la cosa canviï:
"Hi haurà més gent que a part de venir a fer la visita, també es quedin aquí a passar el dia".
Això els ha obligat a seguir amb les regulacions d'accés a l'espai que ja es van iniciar en l'època postpandèmia, tot i que amb algunes modificacions. Per exemple, tot i que a partir del cap de setmana que ve caldrà fer una reserva prèvia per accedir a l'embassament, els visitants no es trobaran amb la barrera a la presa que els impedirà el pas. La regulació es farà en arribar al pàrquing del pantà, on hi ha una vuitantena de places per aparcar. Si no hi ha lloc lliure, s'haurà de girar cua.
Mimoso defensa que les regulacions són "primordials". D'una banda, serveixen per garantir la seguretat del visitant, que asseguri l'arribada dels cossos d'emergències, tant de bombers com d'ambulàncies, però també són importants perquè ajuden a tenir cura del medi natural.
Ara per ara l'accés és lliure, però a partir del 22 de juny es tornarà a imposar el sistema de reserves. En total hi ha 84 places d'aparcament i el preu serà de cinc euros per a cotxes i dos per a motos.
Les activitats aquàtiques no tornen a Mont-rebei
En canvi, les empreses de turisme actiu que operen al congost de Mont-rebei i voltants, al Pallars Jussà, no veuen remuntar la demanda d'activitats aquàtiques malgrat la pluja dels darrers dies i oferir rutes en altres indrets amb més aigua.
Enguany és la tercera temporada que no es pot navegar pel congost a causa de la falta d'aigua. I és que segons Xavi Bergua, responsable d'una de les empreses de caiac que operen a Mont-rebei, el nivell d'aigua a la zona hauria d'assolir entre el 60 i el 65% per reprendre l'activitat.
Aitor Jurado, d'una altra empresa de rutes amb caiac per aquest paratge, afegeix que el context de sequera actual ha provocat una davallada d'aproximadament el 90% de la demanda. De fet, Jurado ha explicat que s'ha vist obligat a fer front a una retallada de personal i recursos.
Bergua s'expressa en els mateixos termes. Les últimes pluges no han estat suficients per donar llum verda a la navegació per Mont-rebei, un espai "emblemàtic" per practicar aquest esport.
"Però podem treballar a Finestres", ha puntualitzat, fent referència a una de les alternatives que ofereixen les empreses de turisme actiu als visitants que volen practicar caiac. "És un espai més ample i tranquil", ha destacat, tot i que la gent no el coneix tant:
"La referència és el congost de Mont-rebei. Es ven sol. La gent no truca per fer caiac a Finestres perquè no és conegut".