Dels amos de la frontera als abusos de la mili: les 15 històries del 2024 que us han interessat més

L'altre resum de l'any 2024: repassem les notícies i les històries que més estona heu dedicat a llegir

Actualitzat

El 2024 és l'any de la dana, de la reelecció de Donald Trump, de la investidura d'Illa, de la ubiqüitat de la intel·ligència artificial, de la reaparició a Barcelona de Carles Puigdemont, del final de la guerra de Síria, de la baixada de l'euríbor, de la mort de la catalana més longeva...

De notícies importants, impactats i transcendents aquest 2024 n'hi ha hagut per triar i remenar quan ens proposem fer el resum de l'any. Al 324.cat ens hem preguntat, però, quins són els temes que han despertat més el vostre interès. No només quines notícies han estat les més clicades, sinó quines tenen més temps de lectura... És a dir, quines heu estat llegint més estona.

I aquest és el resultat:


Les mentides de la dana

Indubtablement, la dana al País Valencià és una de les notícies de l'any. Escollit com a neologisme de l'any 2024, aquest fenomen meteorològic extrem va deixar conseqüències devastadores a l'Horta Sud, i a les xarxes va generar un regueró de notícies falses i desinformacions que Carlos Baraibar va combatre en aquest article:

Els amos de la frontera

Un Guàrdia Civil i un treballador de duanes són els protagonistes d'una notícia que gira al voltant de l'ampliació de l'outlet de la Jonquera. Anna Teixidor Colomer ens va explicar aquesta història de frontera:

De la mili als professors del Palau

Aquest ha estat un any de testimonis, que ens han acostat històries que desconeixíem o que es mantenien ocultes.

Com ara les històries de la mili, on Mireia Prats i Riera ens descobreix les veus d'homes que van patir tota mena d'abusos, assetjament i violacions en el servei militar obligatori. Una denúncia pública que ha fet que més víctimes ens hagin denunciat casos semblants. Podeu recuperar el documental a 3Cat: "Et faran un home".

La Lydia ens explicava que fa cinc anys que no pot tenir contacte amb la seva família perquè l'han apartat de la comunitat en considerar que havia pecat. És testimoni de Jehovà i Ferran Moreno i Marta Freixanet ens relataven la seva història:

Ja aquest desembre, l'equip d'informatius de TV3 va aconseguir que els professors d'El Palau assenyalats per l'1-O expliquessin el seu calvari. Un cop totes les acusacions han quedat arxivades, tres dels nou docents relaten a Mireia Rom Salvador com els va canviar la vida:

Com es va escapar Puigdemont

Vist i no vist. Carles Puigdemont va tornar a Barcelona després de set anys, un retorn que va acabar com no havia previst ningú. El líder de Junts es va fer fonedís després d'un acte a prop del Parlament.

Van ser hores frenètiques en ple mes d'agost. Com va fugir l'expresident? Ferran Vila ens va desvelar les incògnites des del lloc dels fets:

Històries d'internet: qui era la model més buscada?

Una d'aquelles històries que ens trobem cada any des que existeix internet. La força de la intel·ligència col·lectiva aplicada, de vegades, a misteris que no ens resoldran la vida però que es fan llegir. És el cas de Leticia Sardá, que un dia va fer de model i després va tornar a l'anonimat.

Feia cinc anys, però, que als fòrums d'internet es preguntaven qui era i van acabar resolent el misteri:

De la llei de benestar animal als drets de les parelles de fet

Entre els temes més llegits no hi poden faltar aquells que miren d'explicar-nos per què passen les coses o per què el que passa impacta en la nostra vida.

Una bona prova és la llei de benestar animal, que aquest any ha entrat en vigor i que canviarà la vida de moltes persones que tenen mascota.

També entra en aquesta categoria una notícia sobre les set diferències entre el matrimoni i les parelles de fet: de l'habitatge a les herències, els fills i la pensió de viudetat.

I si mirem a la mort, Roger Segura ens ha explicat aquest any per què aquí acomiadem els morts en poques hores i no com es fa en altres zones d'Europa, on el funeral pot esperar dies:

Cinc consells per aprendre a viure

Per acabar, algunes de les notícies que més s'han llegit aquest 2024 són peces en què ens hem fixat en preguntes quotidianes i hem parlat amb experts per saber-ne més coses.

Comencem amb els cabells canosos: quins mites i realitats hi ha al darrere dels cabells blancs. És cert que en poden sortir si tenim un bon ensurt? Judith Casaprima ha buscat la resposta.

També ens hem preocupat per descobrir si la kombutxa és tan bona com diuen i quins beneficis té la granola. Amb Leyre Ortigosa analitzem deu productes considerats saludables:

Portar una bona economia domèstica és més complicat del que pot semblar, especialment si hi barregem dues persones. Els experts, però, ens donen fórmules per millorar, de la mà de Sílvia Mateu.

Com hem d'actuar davant una persona que està baix d'ànim? T'expliquem com afrontar la tristesa o el desànim, i què es pot fer per ajudar algú que no passa pel seu millor moment.

I, per últim, per a tots aquells que viatgin per feina o per plaer, Toni Noguera desmenteix el mite d'esborrar les galetes per trobar un millor preu. Això sí, ens acosta altres consells que sí que són útils.

Podeu trobar més notícies com aquestes a l'apartat estils de vida.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut