Dels malalts de Covid se n'extreuen mostres per a la recerca que es guarden en biobancs

Es recullen als grans hospitals i es porten a aquestes instal·lacions vinculades als grans hospitals
Mònica Bertran i Brancós Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

A Catalunya hi ha 13 biobancs. Són les instal·lacions on es guarden les mostres de pacients per a la recerca. La majoria estan vinculats als grans hospitals. Amb la crisi del coronavirus, s'han coordinat per treballar les mostres de malalts amb Covid-19 de manera homogènia.

Les mostres dels pacients amb Covid-19 són imprescindibles per investigar la malaltia. Sempre amb el seu consentiment, es recullen a l'hospital i es porten al biobanc.

Una part es conserva en tancs d'hidrogen com aquests, a gairebé 200 graus negatius. Igual que els centres sanitaris, aquests espais s'han transformat completament.

Biobanc on es guarden mostres dels malalts de Covid-19

Aina Rodríguez, coordinadora del biobanc de l'Hospital Clínic, Idibaps, explica que ara tots els esforços se centren a donar cabuda a aquestes mostres per als futurs projectes.

"Tots els esforços del biobanc s'han centrat a poder donar cabuda a tot l'interès creixent que hi ha hagut de tenir mostres d'aquests pacients per poder fer front a tots els projectes de recerca que sorgiran a partir d'ara."

Teresa Botta Orfila, coordinadora de fluids biològics del biobanc de l'Hospital Clínic, Idibaps, explica:

"Ara, el que importa és salvar els pacients, però d'aquí pocs mesos, diria que setmanes, l'important serà treballar amb les seves mostres per esbrinar què ha passat, què hi ha al darrere o com fer una vacuna."

Les preguntes que planteja aquesta malaltia són infinites. Per què hi ha asimptomàtics i, en canvi, uns altres la pateixen de forma tan greu. Com es pot prevenir. Com es pot detectar. Com s'han de tractar les complicacions en diferents òrgans del pacient.

Un comitè científic independent, amb l'aval també del comitè de bioètica, decideix quins projectes de recerca podran optar a aquestes mostres. Només a l'Hospital Clínic se n'han proposat un centenar, entre els quals hi ha vint assajos clínics.

Elías Campo, director d'Idibaps, explica que molts experts volen saber el perquè de les conseqüències d'aquesta malaltia:

"Investigadors, dermatòlegs, nefròlegs, pneumòlegs, a part òbviament dels experts en malalties infeccioses, es veuen desafiats per les conseqüències d'aquesta malaltia en aquests diferents òrgans, això explica per què han sortit tants estudis en tots aquests vessants."

Un dels reptes més urgents és trobar medicaments específics contra el virus. Campo diu que tenen clar que, de la mateixa manera que s'han trobat solucions per a altres malalties prèvies, terribles en el seu moment, com la sida, serem capaços de trobar solucions, simplement requereix temps, mètode, col·laboració i finançament.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut