delta3_03
delta3_03

Deltebre, l'Aldea i Camarles milloren els pous de la mancomunitat Delta Tres i reduiran la seva dependència del CAT

Actualitzat

ACN L'Aldea - La mancomunitat Delta Tres, integrada pels ajuntaments de Deltebre, l'Aldea i Camarles (Baix Ebre), ha invertit prop de 500.000 euros en la millora dels quatre pous que abasteixen en bona mesura d'aigua els municipis i posaran en breu en marxa un cinquè. Això ha de permetre reduir de forma considerable la dependència de l'aigua que encara capten del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT): preveuen baixar d'un 22% actual al 6,8%. Les actuacions també han suposat posar plaques solars al sostre del dipòsit de distribució, que permetran als municipis estalviar 120.000 euros un cop s'amortitzi la inversió en deu anys. També s'ha instal·lat d'un sistema de gestió a distància del servei.

La reactivació del pou 5, en desús des de principis de la dècada dels anys 80 del segle passat, ha de permetre aportar 1.054 metres cúbics d'aigua diaris addicionals a la xarxa. La seva posada en marxa, segons ha precisat l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, està pendent dels informes definitius del Departament de Salut.

Segons les dades aportades pels consistoris de la mancomunitat, un 21,84% dels 2.778.809 metres cúbics d'aigua potable que es van distribuir als usuaris dels tres municipis l'any passat provenia de les aportacions del minitransvasament de l'Ebre. Amb la posada en marxa del pou 5, es preveu que aquesta quantitat baixi fins al 6,81%. Soler creu que les aportacions d'aquests abastaments estan garantides malgrat el context de sequera i canvi climàtic.

La inversió en els últims quatre anys ha ascendit exactament als 476.107,18 euros, inclosos els 170.911,88 de subvenció per part de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). També s'han reparat els dipòsits, s'ha millorat el pou 3 i s'ha instal·lat un sistema de monitorització i renovació dels quadres elèctrics.

Paral·lelament, la mancomunitat ha instal·lat 233 panells fotovoltaics i cinc variadors de freqüència sobre la coberta del dipòsit, situat al terme municipal de l'Aldea. Això, segons ha destacat també Soler, possibilitarà reduir significativament la factura energètica necessària per garantir el subministrament d'aigua. En concret, seran 116.160 euros d'estalvi durant els pròxims deu anys, un cop quedi amortitzada la inversió.

"Són inversions al voltant de mig milió d'euros els últims anys. Fa sis o set anys només funcionaven dos pous, avui en funcionen quatre i estem a punt de culminar l'autorització de Salut Pública per posar-ne un cinquè en marxa", ha resumit Soler. "Estem parlant de mig milió d'euros silenciosos però que donen qualitat a un servei públic bàsic com és l'aigua", ha tancat.

El procés de renovació va començar el 2019 després de detectar-se problemes de terbolesa en l'aigua després que es precipités part de la paret d'un dels pous de la mancomunitat, segons ha detallat l'alcalde de l'Aldea, Xavier Royo, qui ha celebrat aquest com un cas d'"èxit" de col·laboració entre municipis veïns. "Més encara en un context de canvi climàtic i després del greu episodi de sequera", ha afegit.

En aquesta línia, i deixant al marge la gestió comú de l'aigua per part dels tres municipis que formen la mancomunitat, la voluntat és traslladar aquesta experiència a altres àmbits i ampliar el seu radi a altres municipis veïns. Creada fa 38 anys, la mancomunitat treballa per incorporar els ajuntaments de l'Ampolla (Baix Ebre) i Sant Jaume d'Enveja (Montsià), amb la idea de compartir serveis i generar sinèrgies que permetin estalviar despeses.

"Seria formar una mancomunitat de serveis. Ens aniria molt bé. Per exemple, no caldria que un poble tingués 500 tanques sinó que en 100 en té prou perquè l'altre poble li'n pot cedir. Coses com aquestes i similars", ha tancat l'alcalde de Camarles, Joan Curto.

Anar al contingut