Demanda col·lectiva 10 anys després: 6 joves de Fukushima amb càncer, contra la central
Els demandants esperen que el tribunal determini la correlació entre el seu càncer de tiroide i la radiació que es va filtrar de la planta nuclear el març de 2011
Sis joves que vivien a la regió de Fukushima en el moment de l'accident nuclear han demandat l'operador de la central perquè consideren que haver estat exposats a radiacions després del col·lapse els ha causat càncer de tiroide.
Els demandants, que ara tenen entre 17 i 27 anys, han presentat la demanda contra l'empresa TEPCO aquest dijous al Tribunal de Districte de Tòquio. A fora, centenars de persones els donaven suport amb pancartes i globus.
Els sis joves, de qui no es coneix la identitat, tenien entre 6 i 16 anys l'11 de març del 2011. Asseguren que la malaltia els l'ha causat la massiva fuita de radiació que hi va haver aquell dia a la central nuclear. Demanen una indemnització de 616 milions de iens, uns 4,8 milions d'euros.
Una de les denunciants, identificada com una noia de 20 anys, ha dit que, arran de la malaltia, ha vist els prejudicis cap als pacients de càncer de tiroide.
"He decidit fer un pas endavant i dir la veritat amb l'esperança de millorar la situació dels prop de 300 persones que estan patint com nosaltres."
Els advocats han remarcat que aquesta és la primera acció popular presentada al Japó per part de veïns de Fukushima per problemes de salut relacionats amb l'accident nuclear de fa onze anys.
A tots ells se'ls va diagnosticar càncer entre el 2012 i el 2018, segons han explicat els advocats. A quatre dels sis joves se'ls va extirpar la glàndula tiroide i estaran en tractament hormonal tota la vida. En els altres dos casos només s'ha extirpat una part de la glàndula.
Sense relació oficial entre la radiació de la central i els càncers
Els demandants asseguren que cap dels càncers que tenen és hereditari i conclouen que és molt probable que la malaltia l'hagi causat l'exposició a la radiació.
En una roda de premsa després de presentar la demanda, un dels demandants i la mare d'un altre han apuntat que esperen que el tribunal determini la correlació entre el càncer i la radiació que es va filtrar de la planta nuclear.
Fins ara sempre s'ha descartat que hi hagi hagut un augment dels casos de càncer a causa de la radiació de l'accident nuclear. Així ho va establir un comitè d'experts impulsat pel govern regional.
Un informe de les Nacions Unides publicat l'any passat, una dècada després de la catàstrofe, va concloure que el desastre nuclear no va perjudicar directament la salut de la població de la zona.
Des del desastre, la prefectura de Fukushima ha fet testos a les glàndules tiroides a unes 380.000 persones que tenien 18 anys o menys en el moment dels fets. Amb data de juny de l'any passat s'havien detectat 266 casos confirmats o sospitosos d'infants amb càncer de tiroide.
Aquesta proporció suposa una incidència d'uns 70 casos per 100.000 habitants, força més alta del que és habitual, d'1 o 2 per milió, segons han remarcat els advocats dels sis joves.
Segons l'administració de la prefectura de Fukushima, l'alt índex de detecció a la zona es deu sovint a una sobrediagnosi. Alguns científics han alertat dels riscos de la sobrediagnosi a partir de les proves fetes a persones sense símptomes, que poden comportar cirurgies i tractaments innecessaris.
El pitjor accident nuclear des de Txernòbil
El col·lapse de la central nuclear de Fukushima, l'11 de març de 2011, és el pitjor accident nuclear des del desastre de Txernòbil, l'any 1986.
La catàstrofe va deixar 18.500 persones mortes o desaparegudes, la majoria de les quals víctimes del tsunami que va haver-hi després del terratrèmol que va causar l'accident nuclear.
Desenes de milers de persones que vivien a prop de la central van ser evacuades de la zona. Diversos treballadors desplegats a la planta van tenir càncer després d'haver estat exposats a la radiació i han rebut indemnitzacions perquè es van considerar casos d'accidents laborals.
- ARXIVAT A:
- Japó