El logotip d'Apple en una botiga de Los Angeles (EFE/EPA/Allison Dinner )

Demandes a grans tecnològiques com Apple: què hi ha al darrere?

L'electoralisme n'és un dels motius, però també intentar que novetats tecnològiques com la intel·ligència artificial no estiguin en poques mans
Laia de la Riva Actualitzat
TEMA:
Tecnologia

Les cinc companyies més valuoses del món són tecnològiques i això vol dir que molts usuaris acaben utilitzant algun dels seus serveis o dispositius. Són noms com Apple, Google o Amazon, i les autoritats intenten posar fre a aquesta situació de monopoli amb diferents estratègies, com les demandes.
 

Demanda a Apple per vulnerar les lleis antimonopoli

La setmana passada el fiscal general dels Estats Units anunciava una demanda contra Apple per vulnerar les lleis antimonopoli. Altres grans tecnològiques ja tenen demandes obertes, però aquesta vegada el fiscal general, Merrick B. Garland, va ser molt contundent: "Els consumidors no haurien de pagar preus més elevats perquè les companyies violin les lleis".

La justícia nord-americana creu que la posició dominant d'Apple al mercat dels telèfons intel·ligents fa que els consumidors hagin de pagar més pels dispositius o que sigui molt complicat canviar a un telèfon Android. Però el fiscal també va explicar que els desenvolupadors tenen dificultats per poder col·locar les seves aplicacions a la botiga virtual d'Apple.

Aquest sistema tancat és un dels seus punts forts per tenir una reputació de marca de qualitat, i perdre'l pot tenir conseqüències. El professor d'Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Joaquim Clara ho explica així:

"Apple sempre ha venut estatus. Si entren aplicacions --és a dir, externalitats-- sobre aquest sistema, pot ser que el consumidor ja no el percebi igual i Apple perdi competitivitat, i per tant, vendes."

Una demanda en any d'eleccions als EUA

La mesura del fiscal general, però, s'emmarca en un any electoral als Estats Units. Segons alguns analistes, com el cap d'inversions de la companyia Tema ETFs, Yuri Khodjamirian, "l'administració Biden vol que les agències tinguin un cas obert contra aquestes companyies i que sembli que hi estan fent alguna cosa."

Diu que "s'ha parlat molt, hi ha hagut molt debat al Congrés, però s'ha fet molt poca cosa" i això seria una manera de fer veure que s'està actuant.
 

Acabar amb els "gatekeepers"

Però, per a les administracions, hi ha un altre repte. Aquestes poques empreses, anomenades gatekeepers o guardians, són les úniques portes que tenen els usuaris per poder accedir a la tecnologia.

Amb la irrupció d'una tecnologia disruptiva com la intel·ligència artificial, accions com aquesta buscarien que aquest tipus de tecnologia no estigui controlada per uns pocs.

De fet, els Estats Units no són els únics que han posat el focus sobre les tecnològiques. La Unió Europea ha obert una investigació a Meta, Alphabet i Apple, ja que tenen sospites que no compleixen la nova llei europea de serveis digitals.

 

ARXIVAT A:
Tecnologia Apple Google Estats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut