Santi Vidal, quan va anar a declarar a la Ciutat de la Justícia
Santi Vidal, quan va anar a declarar a la Ciutat de la Justícia

Demanen anul·lar la causa del jutjat 13 contra el procés per haver-la "atorgat a dit"

La defensa d'alts càrrecs del govern Puigdemont denuncia que es va atorgar la investigació intencionadament al jutge Ramírez Sunyer

RedaccióActualitzat

La defensa d'ex-alts càrrecs del govern Puigdemont investigats pel referèndum denuncia que el cas es va atorgar a dit al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona i, per tant, demana que s'anul·li la investigació feta fins ara.

D'aquesta investigació se n'ha alimentat, també, la causa que s'ha instruït al Tribunal Suprem contra els líders independentistes i que arribarà a judici en uns dies.

Ramon Setó


L'advocat d'alguns dels quaranta investigats pel jutjat d'instrucció 13 presentarà aquest dimarts un recurs a la degana dels jutjats de Barcelona perquè anul·li l'acta de repartiment per la qual el deganat va atorgar el cas al 13 i no a un altre jutjat. L'advocat, Ramon Setó, n'exposa els motius:

"Sembla, pel que hem pogut detectar, que aquí hi ha una certa arbitrarietat i que hi ha hagut una assignació a dit d'aquesta causa a un jutge; precisament, per les seves característiques, la seva ideologia i amb garantia que la podia tramitar d'una manera especial que era la que convenia."

 


En el mateix recurs denuncia que ha demanat reiteradament les normes de repartiment, tant al deganat com a la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que tots dos organismes s'han remès l'un a l'altre i cap li ha facilitat la documentació. Les ha obtingudes pel Col·legi d'Advocats.

Basant-se en aquesta normativa, argumenta que els jutjats 9 i 13 són els únics que no podien investigar el cas. El 9, perquè era el jutjat que estava de guàrdia quan es va posar la denúncia contra el jutge Santi Vidal, que és l'inici d'aquesta macroinvestigació. I el 13, tampoc, perquè és el del jutge que va entrar de guàrdia a continuació. I recorda que la normativa és, precisament, per evitar triar el jutge a conveniència. El jutge en qüestió és Juan Antonio Ramírez Sunyer, ja mort.

Per l'advocat de la defensa, Ramon Setó, hi ha indicis de sospita:

"Malauradament, aquesta persona va morir i dies abans el mateix president del Consell General del Poder Judicial li dirigeix una carta en la qual li fa referència expressa a la seva gran tasca per haver salvat la pàtria.

El jutjat número 13 ha servit per vestir i fonamentar la prova de diverses causes judicials contra l'independentisme català, com, bàsicament, la de l'Audiència Nacional i la del Tribunal Suprem".

 

També presentarà un altre recurs directament al jutjat 13 perquè anul·li les actuacions fetes, és a dir, tota la investigació: les declaracions, els documents i la informació obtinguda de les entrades i registres de la Guàrdia Civil.

Que hagin donat el cas al 13 deixa entreveure, diu textualment, un interès per part del poder judicial que la investigació la portés el jutge per la seva ideologia i la seva obsessió, diu, amb la situació de Catalunya i Espanya. Posa en dubte que Sunyer tingués la imparcialitat que es requereix.

 


Justament, aquest cap de setmana, la jutge degana de Barcelona, Mercè Caso, en una entrevista a Europa Press, va manifestar que no és partidària de la presó provisional que ha decidit el Tribunal Suprem per als líders independentistes, com tampoc hi veu el delicte de rebel·lió. La degana és qui haurà de resoldre el recurs contra el repartiment que es va fer de la causa que ha investigat el jutjat d'instrucció 13.

El TSJC diu que no és una persona qui assigna els casos als jutjats, sinó un sistema informàtic.

Notícia relacionada: Judici del procés: la defensa qüestiona la rebel·lió i denuncia vulneració de drets


El president del Parlament, Roger Torrent, ha qualificat d'"escàndol" tota la causa oberta pel referèndum de l'1 d'octubre: 

 

 

De la denúncia contra Santi Vidal a l'operació Anubis

El jutjat número 13 de Barcelona ha tingut l'organització del referèndum de l'1-O en el punt de mira. Un cas en què hi ha una quarantena d'investigats.

Va ser el primer jutjat que va obrir diligències per les revelacions de l'exjutge Santi Vidal sobre el cens electoral. La causa oberta contra alts càrrecs ha servit per acumular els principals indicis contra els líders independentistes amb les causes del Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional. El jutge era Juan Antonio Ramírez Sunyer, i per ordre seva, el 20 de setembre del 2017 la Guàrdia Civil fa l'operació Anubis.

Es deté la cúpula d'Economia, amb Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, entre altres, fet que va desembocar en les manifestacions davant de la conselleria. Se'ls acusa de malversació, desobediència i revelació de secrets.

Es detenen també responsables del CTTI, com el director d'estratègia, i membres d'Exteriors, com el seu responsable de tecnologia.

S'investiguen empreses de "mailing" i publicitat, així com els responsables de la CCMA –primer la presidenta, Núria Llorach, i més tard els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo per haver emès anuncis del referèndum.

El jutge Ramírez Sunyer mor a principis de novembre en la recta final de la instrucció de la causa. Dies abans havia rebut una carta del president del CGPJ, Carlos Lesmes, on lloava la seva tasca i assegurava que com a jutge havia canviat el rumb de la història d'Espanya. La nova jutge titular del 13 encara no ha pres possessió del càrrec.

Notícia relacionada: I ara què? El judici del procés es parteix en dos: tribunals, dates i tràmits
 

ARXIVAT A:
SedicióRebel·lióReferèndum 1-OJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut