Imatge de detall de l'os Cachou, mort el 9 d'abril del 2020 (ACN)

Demanen més de dos anys de presó per als acusats de la mort de l'os Cachou a la Vall d'Aran

La Fiscalia acusa l'exconseller del govern d'Aran José Antonio Boya i el tècnic de Medi Ambient Aran Medan de delictes contra la fauna i revelació de secrets
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Maltractament animal

Novetats sobre el cas de la mort per enverinament de l'os Cachou, el primer per la mort d'un os que podria acabar en un judici penal.

Segons avança el diari Segre i ha confirmat a TV3, la Fiscalia demana més de dos anys de presó per als dos acusats d'haver-lo matat. Es tracta d'un agent de Medi Ambient, Aran Medan i l'exconseller del Conselh Generau d'Aran José Antonio Boya.

Cadascun d'ells estan acusats de dos delictes contra la fauna, i el tècnic, a més, d'un delicte de revelació de secrets.

Segons la Fiscalia, l'agent de Medi Ambient hauria facilitat la localització de l'animal a l'exconseller, que hauria posat el verí: un anticongelant.


Pendents del judici

Fa quatre anys de la mort i encara no hi ha data assenyalada per al judici.

En aquest sentit, l'advocat Enric Rubio, que porta la defensa del tècnic de Medi Ambient, ha explicat que estan pendents de la resolució del recurs contra la causa que van presentar a l'Audiència de Lleida, en considerar que "sempre hem sostingut que no hi ha prou indicis".


La Fiscalia demana que se'ls inhabiliti

Per la seva banda, la Fiscalia i l'acusació consideren que els dos homes van col·laborar per enverinar el plantígrad, que va aparèixer mort el 9 d'abril del 2020 al bosc de Soberpera de Les (Vall d'Aran), en ple confinament.

A banda de la pena de presó, se sol·licita també la inhabilitació temporal perquè els acusats puguin exercir un càrrec públic o bé activitats relacionades amb la ramaderia, la caça i la pesca.

També se'ls demana indemnitzacions.

Un os amb molts enemics

Agressor per uns i víctima per d'altres, l'os Cachou es va crear enemics a còpia d'atacar altres bèsties per obtenir menjar. Un poltre i una egua morts en només una setmana el van posar en el punt de mira, i no van ser les úniques víctimes.

Tant és així que el Conselh Generau d'Aran va demanar a la Generalitat que es fes càrrec de l'animal perquè era un problema per als ramaders. Mesos després, aquest os bru va aparèixer mort.

El govern aranès, en un primer moment, va atribuir la mort a una baralla amb un altre animal, però poc després ja es va emetre una nota dient que no es pronunciarien sobre la causa de la mort.

Tot seguit pots recuperar el documental "Qui va matar Cachou?", de 3Cat, que desvela les investigacions policials i les intervencions telefòniques que han fet que el cas estigui a punt d'arribar a judici:

 

 

ARXIVAT A:
Judicial Medi ambient Maltractament animal
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut