Demostren com la vacuna de la covid protegeix les embarassades de complicacions per òmicron
L'estudi mèdic, coordinat per la Universitat d'Oxford, ha comptat amb la participació de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron
Un estudi mèdic publicat per la revista The Lancet ha demostrat l'eficàcia de la vacunació davant les complicacions en l'embaràs causades per la variant òmicron de la covid-19. Són les conclusions d'un treball d'àmbit internacional, coordinat per la Universitat d'Oxford, i que ha comptat amb la participació de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i també de l'Hospital Clínic Universitari Lozano Blesa de Saragossa.
L'estudi, anomenat Intercovid 2022, s'ha fet a 41 hospitals de 18 països per avaluar l'impacte de la variant òmicron de la covid-19 durant l'embaràs en la mare i el fetus i també en els nounats. I ha pogut demostrar que la infecció per la variant òmicron del SARS-CoV-2 incrementa el risc de complicacions durant la gestació i que la vacunació és efectiva per oferir protecció a les dones embarassades.
Els investigadors van estudiar 1.545 dones embarassades diagnosticades amb la variant i 3.073 embarassades sense diagnòstic de covid-19. L'estudi es va fer entre el novembre del 2021 i el juny del 2022, període durant el qual la variant òmicron era considerada com a predominant.
La doctora Nerea Maiz, especialista del Servei d'Obstetrícia de l'Hospital Vall d'Hebron i investigadora del grup de Medicina Materna i Fetal del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), explica que els resultats van mostrar que la variant òmicron durant l'embaràs s'associava amb un increment de complicacions -com ara part prematur- i d'ingressos en l'hospital.
"El treball ens aporta evidència sobre l'increment del risc durant l'embaràs a causa d'aquesta variant, especialment entre les dones simptomàtiques i no vacunades."
Segons Maiz, els símptomes greus apareixien entre un 4% i un 7% de les dones no vacunades diagnosticades amb la variant òmicron, i era especialment elevat en dones amb obesitat o sobrepès. En particular, entre les dones amb simptomatologia greu, augmentava el risc de preeclàmpsia (hipertensió arterial durant la gestació).
Per una altra banda, es va observar que la vacunació oferia una alta protecció davant els símptomes greus de la covid-19 i les complicacions de l'embaràs, i les dones vacunades tenien un baix risc de necessitar ingrés en les unitats de cures intensives. L'efectivitat de la vacuna enfront del desenvolupament de símptomes greus en dones amb covid-19 va ser del 74% en dones amb la pauta de vacunació completa i arribava al 91% en les que havien rebut una dosi de reforç.
"L'estudi clarament indica la necessitat d'una vacunació completa, preferiblement amb dosi de reforç, per oferir protecció a les dones embarassades."
La doctora Marta Fabre, investigadora del grup Placental Pathophysiology and Fetal Programming de l'Institut d'Investigació Sanitària d'Aragó i facultativa del Servei de Bioquímica Clínica de l'HCU Lozano Blesa de Saragossa, afegeix:
"Les dones embarassades no vacunades infectades d'òmicron encara tenen un risc important de presentar complicacions. Per sort, en el nostre entorn s'ha aconseguit una àmplia cobertura de vacunació durant els últims anys, però hem de seguir insistint sobre els beneficis de rebre la dosi de record."
Respecte al tipus d'immunització rebuda, l'estudi indica que les vacunes d'mRNA (com ara les de Pfizer-BioNTech i Moderna) van ser més efectives en la prevenció de símptomes greus de la COVID-19 i de complicacions durant com a mínim 10 mesos des de l'última dosi. Les vacunes que són vectors virals (com les d'AstraZeneca i Janssen) també oferien una protecció adequada si s'havia administrat una dosi de reforç.
Quant als efectes secundaris de la vacunació, no se'n van observar ni a la mare ni al fetus o nounat, tot i haver rebut la vacuna durant la gestació.
Les troballes d'aquest estudi i dels resultats previs han contribuït ja a canviar la pràctica clínica i les recomanacions per a les dones embarassades.