Demostren per primer cop que a 5 metres el coronavirus té capacitat d'infecció

Demostren per primer cop que a 5 metres el coronavirus té capacitat d'infecció

Una recerca feta a Florida aconsegueix aïllar virus "vius" en aerosols a l'habitació de 2 malalts de Covid-19

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El coronavirus pot viatjar per l'aire en forma d'aerosol mantenint la capacitat d'infectar persones.

És la conclusió d'un estudi fet a Florida, on han aconseguit capturar virus "vius" per primera vegada, en una habitació d'hospital amb malalts de Covid-19 ingressats.

El viròleg de la Universitat de Florida que ha liderat la investigació, John Lednicky, ha dit a l'agència EFE que no s'havia aconseguit provar aquesta capacitat infecciosa per motius tècnics:

"Fins ara, altres havien recollit el virus de l'aire, però no havien aconseguit cultivar-lo. Això significa que existeix el risc de desenvolupar la Covid-19 si s'inhala aquest aire."

"L'aire que respirem està ple de virus animals, humans, vegetals, bacterians, etc., però només els virus que poden causar malalties com la Covid-19 són motiu de preocupació."

El viròleg de la Universitat de Florida John Lednicky (EFE)

Difícils de "caçar"

El problema ha estat capturar els virus sense modificar-los: els aerosols són molt petits i es fan més petits a mida que se n'evapora l'aigua, i costen molt de recollir i processar.

Fins ara s'havia intentat amb tambors giratoris, filtres de gelatina i tubs de plàstic i vidre, però només s'havia aconseguit provar que mantenen potencial infecciós durant 3 hores.

Una màquina per capturar virus de la grip

La màquina que ha permès fer-ho a Florida, de l'empresa californiana Aerosol Dynamics, engrandeix els aerosols amb vapor d'aigua i després els cultiva amb un líquid nutritiu.

Això els ha permès preservar el coronavirus intacte i treballar amb ell al laboratori per provar que és capaç d'infectar cèl·lules humanes, cosa que han aconseguit.

La química atmosfèrica australiana Robyn Schofield, entrevistada pel diari The New York Times, ha considerat que és "una tècnica de mesura molt intel·ligent".

Aquesta màquina, anomenada VIVAS, la va desenvolupar l'espanyola Arantza Eiguren-Fernández per recollir els virus de la grip a escoles i hospitals, per escollir després la vacuna més precisa.

Arantza Eiguren-Fernández amb la màquina VIVAS que va "capturar" el coronavirus (EFE)


A 2 i a 5 metres dels malalts

A l'hospital de Florida van recollir les mostres situant-la a 2 metres i a 5 metres de dos malalts de Covid-19, cosa que suposa la primera prova que a més de 2 metres el virus pot infectar.

Segons Eiguren-Fernández, això suposa la prova que el coronavirus no es transmet només amb les microgotes que arriben a un metre i mig màxim:

"També pot ser un problema quan és a l'aire i arribar més lluny del que pensàvem al principi."

En la recerca van trobar 74 partícules amb virus per litre d'aire de l'habitació de l'hospital, malgrat les mesures de seguretat que hi havia.

Aquestes mesures són 6 canvis d'aire per hora, a més de filtres i llum ultraviolada per netejar i inactivar les partícules de virus que hi puguin quedar.

Imatge del virus al microscopi (Institut de Microbiologia de l'Acadèmia de Ciències de la Xina)
Imatge del virus al microscopi (Institut de Microbiologia de l'Acadèmia de Ciències de la Xina)


A l'aire lliure els aerosols pugen

El viròleg ha assegurat que a l'aire lliure les partícules d'aerosol amb virus tenen tendència a pujar per sobre dels caps de les persones, sobretot quan fa calor.

Ha afegit que la recerca s'hauria de continuar per esbrinar com es comporta el virus als espais públics, però que aquesta és una investigació molt cara.

Experts consultats pel New York Times s'han mostrat alhora escèptics i esperançats sobre les conclusions d'aquesta recerca, que s'acaba de publicar i encara ha de passar les revisions pertinents.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut