Els nou dirigents independentistes empresonats
Els nou dirigents independentistes empresonats

Denegat el permís perquè els presos independentistes puguin passar a casa el confinament

Les juntes de tractament de les presons rebutgen que els nou dirigents sobiranistes empresonats puguin sortir mentre duri l'estat d'alarma pel coronavirus

Actualitzat

Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses ha denegat que els dirigents independentistes empresonats puguin passar a casa el confinament pel coronavirus.

Del centenar de presos que estan en segon grau i que poden sortir dels centres penitenciaris en aplicació de l'article 100.2, només quinze podran sortir de la presó i no tornar fins que acabi l'estat d'alarma. Cap d'ells, però, és un dels presos condemnats pel Tribunal Suprem.

De fet, a cap de les presons on hi ha els independentistes condemnats per sedició i malversació s'ha autoritzat la sortida d'un intern. Els quinze que sortiran en llibertat són quatre preses de Wad-Ras i onze reclusos de Quatre Camins.

 

Aquesta decisió arriba després que, aquest dimarts, el govern plantegés que estudiaria que els presos poguessin passar als seus domicilis el confinament. El Suprem, però, va alertar que revisaria les decisions i que podien ser objecte d'un possible delicte de prevaricació.

Tant sindicats de presons com la conselleria de Justícia de la Generalitat van qualificar de coaccions a funcionaris públics aquest advertiment del Suprem.

 

Junqueras: "La 'justícia' espanyola prevaricant"

Els comptes de xarxes socials d'alguns dels dirigents sobiranistes afectats per la decisió han reaccionat just després. L'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras assegura que "el Tribunal Suprem desobeeix els dictàmens i recomanacions d'Europa":

 

 

Per la seva banda, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, considera que la decisió és fruit de "l'amenaça dels poders de l'Estat" i afirma que no renunciarà "a la lluita per compartir la vida":

 

 

 

Torra: "No sé per què tanta crueltat"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha lamentat la decisió de les juntes de tractament de les presons i ha dit que no entén "com es pot haver endurit tant el cor dels homes". En un tuit de resposta al president d'Òmnium, Torra parla de "crueltat" i "injustícia" per referir-se a la negativa de permetre als presos passar el confinament a casa:

 

 

Minuts després de la decisió de les juntes de tractament, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha acusat el Suprem d'haver volgut "condicionar" els funcionaris de presons per evitar el confinament a casa:

 

 

"Les juntes dels centres penitenciaris catalans han de poder treballar sense amenaces ni coaccions. És això el que ha fet el Tribunal Suprem: ha volgut condicionar la seva decisió. És inaudit i és vergonyós, inapropiat d'un estat de dret."

 

Per la seva banda, l'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, ha anunciat que portaran el cas a les Nacions Unides i a la Comissió Europea i ha qualificat d'"amenaces" l'advertiment del Suprem als funcionaris de les presons. L'eurodiputada ho considera "inacceptable, irresponsable i antidemocràtic":

 

 

 

Els dirigents polítics independentistes condemnats pel Suprem, en un moment del judici
Els dirigents polítics independentistes condemnats pel Suprem, en un moment del judici

 

El relator del Consell d'Europa lamenta "profundament" la decisió

El ponent de l'informe del Consell d'Europa sobre els líders empresonats, Boriss Cilevic, ha dit que lamenta "profundament" la decisió de les juntes de tractament de les presons.

Entrevistat per l'agència ACN, Cilevic afirma que "tothom està d'acord que no són violents ni representen un perill per a la societat" i ha dit que "seria millor per a tothom" que fossin alliberats:

"Si no són alliberats per raons polítiques, no em semblaria correcte"

 

El relator del Consell d'Europa, Boriss Cilevics, durant una entrevista amb l'agència ACN per Skype
El relator del Consell d'Europa, Boriss Cilevics, durant una entrevista amb l'agència ACN per Skype (ACN)

 

Unes hores abans, Cilevics havia demanat als governs espanyol i turc que permetessin als dirigents empresonats passar la quarantena a casa.

En un comunicat d'aquest mateix dijous, Cilevics celebrava el confinament domiciliari dels presos no violents en diversos països i assenyalava que aquestes mesures s'haurien d'aplicar també als líders sobiranistes que estan a la presó pel referèndum de l'1-O:

"Els presos per raons polítiques, com els polítics catalans empresonats pel seu paper en el referèndum inconstitucional de l'octubre del 2017, o els diputats, alcaldes i altres polítics turcs empresonats per discursos fets en l'exercici del seu mandat, per descomptat haurien de beneficiar-se d'aquestes mesures."

 

El diputat letó del Consell d'Europa Boriss Cilevics, sortint de Lledoners
El diputat letó del Consell d'Europa Boriss Cilevics, sortint de Lledoners (ACN / Estefania Escolà)

 

El relator del Consell d'Europa recorda que va conèixer els dirigents independentistes en una visita a les presons i creu que, cap d'ells, com tampoc l'oposició turca, suposa una amenaça per a ningú:

"Havent conegut personalment els companys catalans durant la meva visita d'investigació a Espanya el febrer passat, estic completament convençut que aquestes dones i homes no suposen cap amenaça per a ningú. El simple fet de la seva reclusió causa preocupació, però la crisi de la Covid-19 definitivament hauria de portar indubtablement al seu alliberament. El mateix es pot aplicar als polítics opositors, periodistes i membres de la societat civil turca."

 

Cilevics està redactant un informe sobre la situació dels presos a Espanya i Turquia i té previst publicar-lo a finals d'aquest any.

 

Seu del Consell d'Europa, a Estrasburg (ACN / Blanca Blay)

 

 

ARXIVAT A:
Judici procésCarme ForcadellDolors BassaGovern empresonatJordi CuixartJordi SànchezOriol JunquerasRaül RomevaJosep RullJordi TurullJoaquim FornCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut