Denuncia que l'escola l'avisa que apartaran el fill si no en permet l'ús de fotos a xarxes
- TEMA:
- Educació
"Si no signeu autorització perquè el nen surti a les xarxes socials, l'apartarem del grup i hi ha nens que no ho porten bé, que se'ls aparti". Això li van dir per telèfon des de l'escola de música del seu fill a la Patrícia Ventura, que ho ha denunciat a les xarxes socials.
Apartar-lo vol dir que "el nen està fent les activitats amb els seus amics i llavors l'aparten, el posen a part", per poder fer la foto sense que hi aparegui, segons ha explicat ella mateixa a "Els matins" de TV3.
És el primer cop que li han fet aquesta advertència de manera explícita, però altres vegades li han passat coses similars. No vol dir el nom de l'escola per no posar el focus en el centre, sinó en un problema que, diu, és força generalitzat.
El seu cas, que ha tingut ressò mediàtic, s'ha acabat solucionant aquest mateix dimecres, però Ventura s'ha compromès a fer una petició a Educació perquè vetlli pel compliment de la llei de protecció de dades:
Aquesta periodista experta en comunicació digital denuncia que, des que el seu fill va començar l'escola bressol, ha tingut tot tipus de problemes per negar-se a autoritzar que en difonguin la imatge a les xarxes socials. La majoria, diu, per desconeixement:
"Una vegada, quan feia P3, van fer una felicitació de Nadal en paper amb les cares de tots els nens de la classe. Tot i que era en paper, les cares dels meus fills no hi sortien perquè no havíem signat l'autorització per difondre la seva imatge a les xarxes."
"Pots fiar-te de l'escola, però no d'Instagram"
Alerta que, quan un centre educatiu, o qualsevol persona, penja una imatge a les xarxes, es perd el control de l'ús que es pot fer d'aquella foto. I es pregunta per què les xarxes s'han acabat convertint en el canal de comunicació entre escoles i famílies, en lloc d'establir canals privats.
"No és que no confiïs en l'escola o el cau on portes els teus fills, és que quan pengen fotos a les xarxes estan cedint els drets d'explotació de la imatge. Pots fiar-te de l'escola, però no pots fiar-te d'Instagram. I les escoles sí que se'n refien, estan cometent un error."
Les dades personals dels alumnes, entre les quals hi ha les fotografies, "no es poden utilitzar per a cap fi diferent de l'educatiu (funció educativa i orientadora)", segons la normativa del Departament d'Educació.
Quan es fan servir per a altres funcions, cal que s'autoritzi expressament, en un consentiment que ha de ser lliure. Ventura considera que coaccionar les famílies dient que els seus fills seran apartats "vulnera" aquesta llibertat:
"El que vull és que el meu fill tingui control sobre la seva pròpia empremta digital, em limito a protegir-lo."
Així ho ha explicat Patrícia Ventura a "Els matins" de TV3:
Penjar fotos al web de l'escola també requereix autorització
Penjar fotografies en obert al web del centre no es considera part de la funció docent i orientadora de l'escola. Per això, per fer-ho, el centre també necessita autorització, segons les Pautes de protecció de dades per als centres educatius i el FAQS per a escoles de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades.
Com a excepció, es poden difondre imatges sense consentiment "en el cas d'imatges captades en un acte o esdeveniment públic, si la finalitat de la difusió és informativa i divulgativa de la celebració d'aquest acte i la imatge dels alumnes hi apareix com a merament accessòria i no n'afecta la intimitat", diu també la guia. Si això es fa, cal informar-ne prèviament, i sempre és recomanable demanar el consentiment igualment.
- ARXIVAT A:
- Xarxes socials Educació