Denuncien les condicions de l'obstetrícia a l'Arnau de Vilanova: "Perdoni per parir!"
- TEMA:
- Salut
Fa anys que professionals sanitaris denuncien que a l'àrea d'obstetrícia de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida s'incompleix el protocol d'Atenció i Acompanyament al Naixement del Departament de Salut.
Aquest protocol fixa que s'ha de garantir que les dones a punt de parir puguin fer la dilatació en un espai íntim, no compartit, i que l'habitació s'ha de considerar un espai personal i privat.
Però hi ha dones que es queixen que a l'Arnau la zona de parts és un únic espai amb vuit boxs aïllats únicament per cortines, que no hi ha llum natural i que el lavabo és compartit.
"Se senten totes les converses"
És el cas de l'Eva Berenguer, que ho sabia, i per això, tot i viure a deu minuts de l'hospital, va decidir tenir el seu primer fill a l'Hospital de Valls. En el cas del segon fill no va ser possible i va haver de tenir-lo a Lleida, a l'Arnau.
Denuncia la falta d'intimitat que hi ha, i que durant el procés de donar a llum va haver de canviar de sala fins a tres vegades:
"En el meu cas, em van haver de provocar el part i em van portar del box a l'habitació, tota l'estona amunt i avall, passant per davant de gent, i l'habitació no està preparada, sense cap lloc on arrepenjar-te si tenies dolor."
En una altra ocasió la van atendre a l'Arnau per un avortament natural, i "mentre wm deien que el meu embaràs no tirava endavant, sentia com altres dones tenien els seus fills i parien".
Afegeix que "se senten totes les converses, i si crides potser molestes. N'hi ha per dir: "Perdoni per parir!"
Les infermeres denuncien la situació
L'àrea d'obstetrícia de l'Arnau de Vilanova està situada a la quarta planta, té 35 anys i els sindicats i també el Col·legi Oficial d'Infermeres de Lleida (COILL) denuncien que les instal·lacions ja no estan en condicions.
La vocal de llevadores a la junta del Col·legi d'Infermeres de Lleida, Leire Estallo Sanz, diu que "cal fer una anàlisi amb perspectiva de gènere i veure per què no s'ha posat la dona al davant de totes les decisions hospitalàries":
"El moment del part i del naixement és el moment de màxima importància del cicle reproductiu de la dona, i cal veure per què encara no hi ha hagut la voluntat política i voluntat de les administracions de posar la dona al davant de tot".
En aquest sentit, la presidenta de l'associació de famílies Llavors de Vincle de Lleida, Rosa Prats, afirma que "el moment del naixement és un moment d'altíssima vulnerabilitat per a la dona":
"Les experiències a vegades són dolentes i deixen empremta en les mares."
Els sindicats reclamen reformes urgents
Per la seva banda, els sindicats es queixen que no hi ha cap projecte de millora previst per als pròxims anys. Ho diu Amparo Loren, de CCOO:
"No hi ha res que inclogui aquesta part, imagina't el que comporta això: suposa que s'ha de pressupostar, s'ha de dotar, s'ha de licitar, s'ha de fer i s'ha d'acabar; ens n'anem a l'any 2030, segur".
A més, Loren també alerta de la falta de llevadores i de personal que pateixen: "Falten professionals, haurien de ser cinc per tanda i en alguns casos són tres perquè ara hi ha vuit companyes de baixa", assegura.
La direcció diu que hi ha un pla per renovar l'àrea de dilatació
La direcció de l'Arnau de Vilanova, que no ha volgut concedir cap entrevista, assegura en un comunicat que sí que està previst reformar la zona de dilatació a curt termini dins un pla prioritari.
Segons la nota, "l'objectiu és disposar d'un espai on atendre tots els processos obstètrics i ginecològics urgents segons els protocols, guies i pràctiques clíniques actuals".
La direcció assegura que "s'ofereix una atenció excel·lent i que es garanteixen els estàndards de màxima qualitat en l'atenció al part i postpart".
Segons la direcció, és el segon hospital de Catalunya en nombre de parts, darrere de l'hospital de la Vall d'Hebron, i cada any atenen 2.500 parts.
"Hem normalitzat una cosa que no és normal"
L'Eva Berenguer afirma que fins ara no s'ha canviat res perquè "molta gent s'ha conformat" amb la situació:
"S'han conformat perquè és el que tenim a un radi a prop de casa. No tenim opcions públiques a prop de casa. Llavors, hem normalitzat una cosa que no és normal".
- ARXIVAT A:
- Salut