Denuncien l'estat de precarietat d'una quarantena d'animals en una finca de Sant Cugat
Ja fa més d'un mes que dues persones van cada dia amb una furgoneta a una finca de Sant Cugat del Vallès. Obren les portes de la part de càrrega i omplen una bossa industrial d'escombraries amb fenc. També agafen un cubell que han omplert fins a dalt amb pinso i una mena de carmanyola molt gran plena de pastanagues. És el "menú" amb què alimenten un cavall i un gos.
En aquesta finca també hi ha cabres, gallines i un altre gos que està tancat un munt d'hores en una gàbia. En total, al voltant d'una quarantena d'animals, però els únics que poden alimentar des de fora de la tanca són el cavall, amb símptomes evidents de desnutrició extrema, i un gos que ronda amunt i avall fent de vigilant.
La Plataforma Animalista de Sant Cugat, PAS, va rebre l'alerta a mitjans d'agost i ho va denunciar immediatament després de veure que els animals estaven abandonats:
"Anaven passant els dies però vèiem que aquí no passava res, així que vam decidir passar a l'acció. Ens consta que els veterinaris havien certificat que el cavall estava en risc de mort."
L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, que és qui va rebre la primera denúncia, ha anat fent diverses inspeccions periòdiques i assegura que la prioritat sempre ha estat vetllar per la vida dels animals.
Gemma López Vañó, del servei de Medi Ambient, explica que la policia local va aixecar acta el mateix dia de la denúncia i que es va fer una inspecció amb veterinaris del servei comarcal. També van veure que un cavall estava molt prim i van decidir actuar:
"Es va donar un temps per veure si l'animal millorava, però veient que no millorava i que el propietari es negava a contractar un veterinari, l'Ajuntament va decidir fer un comís com a mesura cautelar."
Però el comís va quedar en suspens. El motiu és que, amb el pas del temps, es van detectar alguns canvis que feien pensar que la situació dels animals anava a millor.
"Amb les inspeccions més recents ens consta que han xipat l'animal, l'han vacunat, i la seva condició corporal ha millorat molt respecte a l'anterior inspecció."
La Plataforma Animalista de Sant Cugat, però, assegura que els símptomes de millora són molt lleus i consideren que no és fruit d'un canvi de voluntat per part del propietari dels animals.
"Si l'animal ha millorat és perquè nosaltres l'estem alimentant, i només ho ha fet un punt. Aquest senyor li ha donat una mica de palla i li ha deixat la mateixa aigua de sempre com a reacció de la querella penal."
I és que el cas ha acabat als tribunals.
De moment el jutge, valorant els informes veterinaris que acrediten una certa millora del cavall, ha decidit no estimar les mesures cautelars que reclamaven des de PAS, però la causa continua oberta per un possible delicte de maltractament animal.
L'Alba Roig veu que encara hi ha recorregut i que, de moment, els animals continuïn a la finca. Per Roig el delicte ja s'ha comès
"Negar atenció veterinària, alimentació, aigua a un animal és compatible amb el delicte de maltractament; per tant, hi ha una infracció i això s'ha de punir."
Des de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès es considera que la prioritat és vetllar pel benestar dels animals i que el seu paper, com a autoritat, a més, també ha viscut un canvi en tot aquest temps.
"El propietari ha comunicat l'inici de l'activitat ramadera; per tant, ja no es pot considerar el cavall com un animal de companyia. I les competències ja no són de l'Ajuntament de Sant Cugat, sinó que passen a ser de la Generalitat. Podem seguir fent inspeccions periòdiques, però anirem de la mà de la Generalitat."
Malgrat aquest canvi de competències en l'àmbit administratiu, veïns i entitats a favor dels animals s'estan començant a mobilitzar per reclamar responsabilitats i més implicació per part de les autoritats, començant pel mateix Ajuntament. Aquesta setmana han fet una concentració davant del consistori el dia del ple.
TV3 ha contactat amb el propietari dels animals, que ha declinat participar en aquest reportatge.