Human Rights Watch denuncia l'ús de mines antipersona per part de l'exèrcit rus
Mines antipersona POM-3 que no van explotar, trobades el 28 de març a la regió de Khàrkiv (Humans Right Watch)

Denuncien l'ús de mines antipersona per part de l'exèrcit rus a Ucraïna

Human Rights Watch fa una crida a tots els països del món perquè condemnin "enèrgicament" l'ús d'aquest armament per part de Rússia

Les forces russes que són a Ucraïna estan fent servir mines antipersona prohibides, segons ha verificat l'organització Human Rights Watch. Ho haurien fet, almenys, a la zona de la regió oriental de Khàrkiv.

L'ONG fa una crida a tots els països del món perquè condemnin "enèrgicament" l'ús d'aquestes armes per part de Rússia.

Steve Goose, director d'armes de HRW, ha recordat que "aquestes armes no diferencien entre combatents i civils i deixen un llegat mortal per als propers anys".

Poden matar o ferir a 16 metres de distància

Segons Human Rights Watch, aquestes armes es van localitzar el 28 de març. Les mines van ser llançades mitjançant míssils, que es van disparar des de llançadors terrestres. Un vídeo publicat a les xarxes el 26 de març i difós per Human Rights Watch mostraria el moment del llançament de les mines.


Human Rights Watch assegura que Rússia té aquestes mines, anomenades POM-3, també conegudes com a Medallion.

Disposen d'un sensor sísmic per detectar una persona que s'acosta i expulsar una càrrega explosiva a l'aire. La posterior detonació de la càrrega i els fragments metàl·lics que projecta poden causar morts i ferits en un radi de 16 metres.

Ucraïna no disposa de mines

El Tractat Internacional sobre la Prohibició de Mines Antipersona, de 1997, prohibeix totalment l'ús, la producció, l'emmagatzematge i la transferència d'aquestes armes. Rússia no es troba, però, entre els 164 països adherits a aquest acord. Ucraïna sí que va firmar el tractat de prohibició l'any 1999 i no disposa d'aquest tipus d'armament.

El novembre de 2020, Rússia va dir a l'Assemblea General de l'ONU que "comparteix els objectius del tractat i dona suport a un món sense mines", però que veu aquestes armes "com un mètode efectiu de garantir la seguretat a les fronteres russes".

 

ARXIVAT A:
Ucraïna
Anar al contingut