Denuncien opacitat a la residència de Palau-solità i Plegamans on han mort 30 persones

Hi han mort un vint per cent dels residents en un mes i no està confirmat que sigui per coronavius

Cristina MaciasActualitzat

Els problemes i les dificultats a les residències geriàtriques encara són molts. En aquesta crisi han mort mil 825 residents i, segons xifres d'aquest diumenge, hi ha més de 3.600 casos diagnosticats.

La situació s'agreuja en alguns centres com el de Palau- solità i Plegamans, un dels més grans del Vallès, amb 147 persones: diu el gerent que han mort en l'últim mes un de cada cinc avis i que no pot saber si és per Covid. Els familiars denuncien opacitat.

I és que algunes famílies, diuen, viuen amb angoixa sense saber amb exactitud que passa de portes endins a la residència Palau i més després que, segons reconeix el mateix gerent, hi hagi hagut almenys 30 morts en l'últim mes.

El pare de Joan Rabascall va morir fa una setmana i diu que tot ha estat molt confús.

"Fa una setmana van trucar i van dir que s'havia mort. A les nou i vint del matí. I, al dia següent, parlant amb la funerària, veiem que l'hora de la mort no és la mateixa ni la causa tampoc. Em van dir que havia estat una aturada respiratòria i al comunicat de defunció posava que era coronavirus. Sento impotència i ràbia. Portava un mes sense veure'l i ara tinc ràbia per saber la veritat."

Lluís Montserrat és el director de Residencial Palau i assegura que van aïllar els ancians amb símptomes, però que sense test previ no es pot saber la causa de la mort.

"Costa d'entendre que posem parada cardiorespiratòria i una altra patologia. També hi ha el dubte de la Covid. S'està posant al comunicat de defunció 'Covid positiu', però no s'han fet els tests."

Està previst que voluntaris de Pro-activa Open Arms es desplacin fins a aquesta residència per fer testos ràpids, tant als residents com al personal.
 

Segons l'alcalde de la població, Oriol Lozano, es va posar fil a l'agulla tan bon punt es va saber que hi havia morts.

"Se sap que la inspecció pertoca a Sanitat, que són els que hi estan a sobre i els que haurien de decidir si es fa una inspecció o no es fa. El que nosaltres vam sol·licitar de seguida que vam saber que hi havia una persona amb coronavirus és que anessin a fer aquesta desinfecció total de la residència i, a partir d'aquí, nosaltres ens regim molt pel que diguin les autoritats sanitàries."

Les famílies demanen més informació, claredat i transparència al centre.
 

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que no té dades ni coneixement  "d'aquesta residència", però que s'estan seguint molt de prop tots els centres de gent gran i que la millor manera de treballar és conjuntament amb atenció primària per decidir si es poden aïllar els afectats al mateix centre o si s'han de traslladar per protegir els residents que no siguin positius de Covid.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut