Uns condemnats per violència masclista canvien de gènere per intentar rebaixar la pena
La Fiscalia ha actuat d'ofici en alguns casos i la ministra d'Igualtat sosté que es tracta de fets aïllats
La justícia està en alerta davant del fet que alguns homes acusats de violència masclista han anat al registre a canviar-se de gènere amb la intenció de rebaixar la pena o per evitar les condemnes.
A Sevilla, per exemple, un home que té antecedents per maltractament ha aconseguit que un jutjat de violència masclista s'inhibeixi. L'ha derivat a un jutjat ordinari, que el tractarà com un cas de violència domèstica, que preveu penes més baixes.
L'advocat de la víctima, José Antonio Sires, explica que la dona està desolada perquè porta 16 anys de lluita pels maltractaments de la seva exparella, i l'home ha continuat les agressions i "se sent envalentit per una protecció que abans no tenia":
"Ha continuat en la mateixa línia, o m'atreviria a dir que pitjor. Cada cop que hi van els agents, el primer que els diu és que és una dona i l'han de tractar com a tal."
Sires confia, això sí, que la Fiscalia hi actuarà.
Investigació per frau de llei
En casos com aquest, la Fiscalia investiga d'ofici o a instància de les parts si l'home s'ha aprofitat de la llei trans, és a dir, si canviat de gènere només per escapar-se de la legislació contra la violència masclista, que preveu penes més dures per als homes. El més habitual és que la Fiscalia comprovi que hi ha hagut un frau de llei, i que reverteixi el canvi de gènere.
El problema és el mentrestant. Alguns homes es poden aprofitar del canvi de gènere per dilatar processos i allargar la data d'ingrés a presó, mentre la Fiscalia investiga si hi ha hagut frau o no. I la sensació de desprotecció que tenen les víctimes durant aquest temps.
Per això, alguns experts, com l'advocat José Antonio Sires, diuen que la llei hauria de bloquejar el canvi de gènere a les persones amb antecedents penals.
"La llei es molt concisa: amb un formulari molt simple, als tres o quatre mesos ja tens el canvi de sexe, i això fa que hi hagi un colador per on s'estan filtrant aquest tipus d'actuacions."
"No és que existeixi frau de llei; és que aquesta llei ha donat carta blanca al frau", critica la magistrada García Domínguez, que recorda que això ja ho va advertir el Consell General del Poder Judicial en un informe a l'avantprojecte.
Casos aïllats o no
El degoteig de casos que s'estan produint ja han posat en alerta els jutjats de violència de gènere, com adverteix la magistrada de Getafe Cira García Domínguez:
"No són fets aïllats, i desgraciadament això és una conseqüència d'una llei que no exigeix cap mena de requisits més enllà de ser espanyol i tenir més de 16 anys, sense cap altra condició per fer aquest canvi registral."
Per contra, la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, sosté que són casos aïllats i adverteix que "qui faci això pot ser condemnat no només per violència masclista, sinó també per falsedat en document públic, al DNI, a conseqüència d'un frau de llei".
- ARXIVAT A:
- LGTBIQ+JudicialViolència masclista