Denuncien que el bus adaptat de Rellinars margina un veí amb discapacitat

En Cristian no pot agafar el bus perquè va a un centre ocupacional de Terrassa en lloc d'una escola
Pere Puig Mir Actualitzat
TEMA:
Transport públic

En Cristian, de 26 anys, amb síndrome de Down i una discapacitat del 75%, viu a Rellinars i va cada dia al centre ocupacional LaFACT de Terrassa. Durant anys feia el trajecte amb el microbús adaptat que gestiona el Consell Comarcal del Vallès Occidental. Però un dia no el van deixar pujar. La raó: té més de 21 anys i ja no està escolaritzat.

"Resulta que s'ha curat i s'ha de comprar un cotxe. Perquè aquí no hi ha cap altre transport perquè el meu fill pugui anar a Terrassa", critica l'Eusebio, el pare d'en Cristian, que es veu obligat a faltar dues hores a la feina que després ha de recuperar per portar-lo en cotxe a Terrassa. "El bus existeix i té places disponibles. No s'entén", afegeix.


L'excepció a la regla

No és la primera vegada que veten el Cristian al transport adaptat en microbús. L'any 2019, quan en Cristian va complir els 21 anys, tampoc el van deixar agafar el servei perquè havia acabat l'últim curs a l'escola d'educació especial Fàtima de Terrassa.

El seu pare, però, es va queixar i va aconseguir que el tornessin a acceptar. Cinc anys després, la història es repeteix.

El Cristian i el seu pare, l'Eusebio, que l'ha de portar cada dia en cotxe a Terrassa (3Cat)

Un servei amb data de caducitat

El transport adaptat en microbús fa parada a Rellinars perquè en Manel, de 17 anys i amb autisme, també necessita anar a Terrassa. En aquest cas, com que va a l'escola d'educació especial Fàtima, té dret a fer servir el transport.

Però la seva família té por que, quan es faci gran, li passi el mateix que a en Cristian i el transport desaparegui, tal com es queixa la Mari Àngels, la mare d'en Manel:

"Econòmicament no podem mudar-nos a Terrassa ni fer quatre viatges cada dia. A més, un nen amb un 80% de discapacitat i amb autisme no pot estar amb tanta gent, soroll i trànsit."

Actualment, un microbús adaptat fa el recorregut Rellinars-Terrassa perquè el Manel pugui anar a estudiar (3Cat)

Qui té la competència

Segons el Departament de Drets Socials de la Generalitat, quan les persones estan matriculades en centres d'educació primària, secundària i d'educació especial es garanteix l'assistència amb el transport escolar, que és competència del Departament d'Educació i de Formació Professional.

Ara bé, quan la persona ja ha finalitzat l'etapa educativa i assisteix a un servei social especialitzat d'atenció diürna, el trasllat al servei es fa mitjançant el Transport Adaptat, que és competència de l'administració local, que correspon al Consell Comarcal si el servei es presta a poblacions amb menys de 50.000 habitants.

Per la seva part, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, que gestiona el servei, afirma que ja ha traslladat la petició de la família d'en Cristian al Departament d'Educació perquè pugui fer servir el transport adaptat actual.

Mentre la situació entre les administracions no es resolgui, en Cristian continuarà sense poder pujar al bus.

 

ARXIVAT A:
Transport públic
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut