Denuncien que el govern incompleix de manera "flagrant" la llei de canvi climàtic
Ho assegura la plataforma El Futur És Ara, que alerta que els pressupostos de carboni, referència bàsica per a la descarbonització, porten tres anys de retard
La Generalitat incompleix greument un punt clau de la llei del canvi climàtic aprovada el 2017: sis anys després, encara estan pendents d'aprovar els pressupostos de carboni que preveu.
Ho denuncia la plataforma El Futur És Ara, que precisa que fa 3 anys que s'haurien d'haver aprovat els pressupostos fins al 2030, i que aquest desembre és el termini màxim per aprovar els del 2035.
"La política climàtica va a les palpentes"
Aquesta plataforma considera que aquesta eina és molt necessària perquè és la referència imprescindible per poder planificar la descarbonització, que és el principal objectiu de la llei:
"Reivindiquem la necessitat que s'aprovin immediatament els pressupostos, sense els quals la política climàtica va a les palpentes, i la societat no disposa de cap valor de referència per saber si estem assolint els objectius o com de lluny n'estem encara."
Denuncien que de moment "hi ha un incompliment flagrant" de la llei per part de la Generalitat, i que la creació dels pressupostos està a punt d'exhaurir tots els terminis.
Referència per gestionar la descarbonització
Els pressupostos de carboni han de calcular la quantitat d'emissions que pot emetre Catalunya fins al 2050 si es vol complir l'objectiu que la Terra no superi l'1,5 °C fixats als acords de París.
Aquests documents han de permetre administrar anualment aquestes emissions per poder planificar el desplegament de les energies renovables i la retirada dels combustibles fòssils.
La plataforma considera molt preocupant que el govern de la Generalitat no ho hagi fet, i també que cap grup parlamentari hagi reclamat el compliment d'aquest i d'altres aspectes pendents de la llei:
"Demanem al govern que estigui a l'altura del moment i l'urgim a presentar al Parlament una proposta de pressupostos de carboni abans de finals d'any."
Altres incompliments importants de la llei
La plataforma El Futur És Ara, formada per entitats i ONG com Renovem-nos, Oikia, Greenpeace o Promoció del Transport Públic, també reclama el desplegament d'altres aspectes pendents de la llei.
Per exemple, denuncia que no s'ha calculat quant CO₂ poden absorbir els boscos del país i que tampoc s'han creat els impostos a les empreses segons les seves emissions, que s'haurien d'haver fet el 2018 i el 2019 respectivament.
Tampoc s'ha fet públic el desplegament intern que preveu la llei en el funcionament del govern i l'administració en àmbits com la planificació territorial o la rehabilitació energètica d'edificis públics.
La llei de canvi climàtic la va aprovar el Parlament el juliol del 2017, i aquell mateix any el Tribunal Constitucional la va suspendre cautelarment després d'un recurs del govern de Mariano Rajoy.
L'any següent, però, va aixecar parcialment la suspensió, però des de llavors les turbulències polítiques del procés independentista, primer, i la pandèmia, després, han alentit molt el seu desplegament.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica