
Denuncien que la depuradora de Viladecans ha abocat il·legalment aigües fecals a la platja
Ecologistes en Acció denuncia que la depuradora de Viladecans-Gavà fa ús dels sobreeixidors per abocar aigües residuals al mar, una opció excepcional en casos de pluges torrencials
Ecologistes en Acció ha denunciat l'abocament il·legal d'aigües fecals a la platja de Gavà-Viladecans davant l'Agència Catalana de l'Aigua i els Agents Rurals, després que dimarts a la tarda uns pescadors detectessin el vessament d'un líquid negre, viscós i pudent, barrejat amb tovalloletes, productes d'higiene i plàstics.
Les imatges les ha compartit l'entitat a les seves xarxes socials:
??Ens arriben testimonis d'un nou abocament il·legal d'aigües fecals a la platja de Gavà-Viladecans??
Les Agulles - Ecologistes en Acció Baix Llobregat (@LesAgulles_EeA) January 11, 2024
??Aquí el nostre comunicat de denúncia:
??https://t.co/HpQX4OhdOn pic.twitter.com/TvA89LLGm4
Els ecologistes atribueixen el vessament a la depuradora EDAR Gavà i Viladecans, gestionada per l'AMB i situada a pocs centenars de metres de la costa, que hauria deixat anar aigua residual a la desembocadura de la llacuna de la Murtra a la platja de Gavà.
L'ACA ha comprovat que, efectivament, es tracta d'aigües residuals sense tractar, provinents de la depuradora de Viladecans.
Es podria fer en cas de pluja torrencial
En casos de pluja, la depuradora activa un sobreeixidor, però Ecologistes en Acció insisteix que aquest abocament es va fer "abans que plogués".
Per tant, segons explica Jaume Grau, membre de l'organització, "no hi ha justificació de per què la depuradora va deixant anar aigua residual sense depurar al medi natural".
L'entitat ecologista del Baix Llobregat i Garraf fa temps que denuncia "il·legalitats de l'Àrea Metropolitana de Barcelona en la gestió de la depuradora, que incompleix la normativa i afecta greument la llacuna, el mar i les platges adjacents de Viladecans i Gavà".
De fet, fa quatre anys l'AMB va reconèixer que l'any 2019 havia tingut 144 episodis d'abocaments d'aigua fecal, sense depurar durant 45 dies.
També ha demanat les dades de la depuradora dels últims tres anys i està preparant una denúncia davant de la Fiscalia de Medi Ambient de Catalunya per exigir que s'investigui l'origen d'aquest nou abocament.
Els ecologistes recorden que aquesta pràctica "està especialment prohibida per la legislació estatal i europea" i que "només es poden fer excepcions en moments justificats i puntuals, com per exemple, en casos de pluges torrencials".
- ARXIVAT A:
- Medi ambient